Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTETA NA BANIJI 5,5 MILIJARDI EURA

Najviše stradali stambeni objekti, izravna šteta je 2,5 milijardi eura

Puste osunčane ulice Petrinje nakon potresa
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
19.03.2021.
u 15:25

Šteta na prometnoj infrastrukturi je oko milijardu kuna, a od javnih ustanova najgore su prošle škole i vrtići s 1,2 milijarde kuna izravne štete

Zagrebački 11,6 milijardi eura, a banijski 5,5. Ukupno: gotovo jedan državni proračun. Štete su to od potresa koji su protekle godine uzdrmali Hrvatsku, a koju sljedećih dana očekuje ponovna prijava na Fond solidarnosti Europske unije, kako bi se dio sredstava za obnovu namaknuo i za sanaciju od potresa na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije.

Pet i pol milijardi eura, odnosno 41,6 milijardi kuna iznos je koji je jučer objavio ministar graditeljstva Darko Horvat, čije je ministarstvo, u suradnji s onim za regionalni razvoj i fondove EU te s konzultantima Svjetske banke napravilo procjenu štete na Baniji. Dvanaest tjedana od nepogode rok je do kojeg Fond solidarnosti prima prijave pa će se s aplikacijom požuriti, a očekivano, najviše su, u potresima 28. i 29. prosinca, stradali objekti namijenjeni za stanovanje. Od 5,5 milijardi eura, šteta na zgradama i kućama procijenjena je na gotovo 2,5 milijardi, što je otprilike 19 milijardi kuna, s tim da se i trošak privremenog smještaja penje na nešto manje od 370 milijuna eura ili 2,8 milijardi kuna.

Stradala je, naravno, i infrastruktura, najviše prometna, u kojoj je šteta oko milijardu kuna, ali i javne ustanove. Što se potonjih tiče, najgore su prošle škole i vrtići jer izravna šteta na njima je 1,2 milijarde kuna, a tek za nekoliko milijuna kuna manje stradala je javna imovina zajednice i uprave.

Šteta u zdravstvu iznosi oko 950 milijuna kuna, a u poljoprivredi ona je otprilike 600 milijuna kuna. Nastradali su i poslovni prostori, za dvije milijarde kuna, dok se trošak čišćenja i spasilačkih službi procijenio na ukupno 1,4 milijarde kuna. Vratimo li se malo na početak i usporedimo zagrebački i banijski potres, posve je jasno da je šteta od posljednjeg upola manja, što je i posve logično usporede li se nekretnine, odnosno stambene zgrade u kojima uglavnom žive Zagrepčani te kuće na Baniji. Podsjetimo, za zagrebački potres iz Fonda solidarnosti stigla je 5,1 milijarda kuna, a oko 2,3 milijarde očekuju se sad za Baniju.

– To je nešto više od 300 milijuna eura, a pokušat ćemo elaboracijom doći i do nešto veće brojke. Nakon što Europska komisija to verificira, očekujemo isplatu predujma – rekao je jučer ministar Horvat uoči sjednice Vlade na kojoj je prihvaćen zahtjev za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti, koji će se uputiti Europskoj komisiji.

Odgovarao je i na pitanje kako je zadovoljan brzinom obnove u Zagrebu.

– Obnova će započeti prije nego što se dogodi obljetnica potresa. Moram priznati da na katastrofu ovakvih razmjera nismo bili spremni, ali preustrojili smo sustav i donijeli potreban zakon kako bismo omogućili obnovu, osnovali smo i Fond za obnovu – rekao je ministar Horvat pa dodao kako, zbog nekih preinaka u zakonu, obnova u Zagrebu “nije krenula onako kako je planirano”.

Podsjetimo još da je na Baniji, prema trenutačnim informacijama, prijavljeno 37.512 objekata s oštećenjima, a pregledano 31.550. Crvenu naljepnicu, odnosno oznaku “neuporabljivo” dobilo je njih 4009, a žuta s oznakom “privremeno neuporabljivo” stoji na 6918 objekata.  

>> VIDEO Prosvjed građana Petrinje zbog spore obnove grada nakon potresa

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar TheJack
TheJack
15:46 19.03.2021.

Ovu procjenu valja podijeliti namanje sa dva, cisto da se ne bi ona druga polovica "podijelila".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije