Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.03.2021. u 08:34

Rješenje? Pa i nema ga baš. Građevinski je materijal burzovna roba, što znači da država nema utjecaja na cijenu

Kako ispuniti zahtjev za obnovu, koju dokumentaciju prikupiti, kome je i kojim putem predati. I još ako netko ima neko pitanje usput, sve može. Od jučer, u zagrebačkoj Ulici kneza Mislava 2, radi informativni centar Obnova, pun službenika različitih struka koji će potresom pogođenima objašnjavati sve što im tišti grud. Godina dana, podsjetimo, prošla je od prvih recentnijih hrvatskih potresa, ali bolje ikad nego nikad, što je i sam ministar graditeljstva Darko Horvat lijepo objasnio, kazavši da otvaranje Obnove nije imalo smisla “prije pripreme logistike”.

Najavio je Horvat i potpisivanje prvih 15 odluka o obnovi u Zagrebu i okolici, ali ne i točan datum prvih građevinskih radova. A prije nego oni i krenu, obnova, ona s malim početnim slovom, ali jedina važna, mogla bi zastati pred problemom. Kojim? Pa nedostatak radnika i 50 posto skuplji građevinski materijal. Govori o tome vrlo jasno predsjednik uprave Tehnike Zlatko Sirovec, ističući da je Hrvatska u deficitu građevinara, i to njih čak sto tisuća. “Uvest” će se radnici, nije problem, i remetinečki rotor gradili su ljudi s Bliskog istoka, Pelješki most Kinezi dio po dio proizvode kod sebe pa slažu kod nas.

Ali što s materijalom? Armatura je “otišla gore” 50 posto, a čelici, profili za knauf, vuna, stiropor te ostali materijali od 30 do 50 posto. I to u posljednjih godinu dana, odnosno od početka pandemije. Peh za nas? Svakako, jer potres u vrijeme pandemije ostavit će, čini se, još veći trag u blagajnama onih koji će si kuće i stanove obnavljati, a pogotovo u državnoj kasi, koja za obnovu daje uglavnom 80 ili sto posto.

Rješenje? Pa i nema ga baš. Građevinski je materijal burzovna roba, kao što je objasnio i predsjednik uprave tvrtke perjanice hrvatskog gospodarstva. Ukratko, znači to da država nema apsolutno nikakvog utjecaja u smislu eventualnog pokušaja smanjenja cijena pojedinog za rekonstrukciju nekretnina potrebnog materijala. Teže će blagajnama pasti i obnova samog centra Zagreba u kojem se radovi obavljaju, kako Sirovec kaže, “u skučenom prostoru gdje je moguć jedino ručni transport”. Ali morat će biti kako bude, a to znači vjerojatno skuplje nego što se isprva računalo. Peh? Svakako.

 

>> VIDEO Građani Petrinje u subotu su prosvjedovali zbog spore obnove grada nakon potresa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije