Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U tri godine stići će nam pet milijuna emigranata!

Suprotno Junckeru i Angeli Merkel, Tusk traži “ispravljanje politike otvorenih vrata”
25. rujna 2015. u 11:20 37 komentara 7019 prikaza
izbjeglice
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

– Najveći val izbjeglica i migranata tek dolazi – upozorio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u noći na četvrtak, nakon završetka kriznog summita EU posvećenog rješavanju izbjegličke krize. – Stoga moramo ispraviti našu politiku otvorenih vrata i prozora – dodao je Tusk.

Neslužbeno, anonimni izvori iz Europske komisije procjenjuju da bi čak pet milijuna izbjeglica moglo krenuti prema Europi u sljedeće tri godine, a Tusk govori o "milijunima izbjeglica samo iz Sirije, da ne spominjemo Irak, Afganistan, Eritreju i druge zemlje".

Zaokret oko pregovora

– Nedavno sam posjetio izbjegličke kampove u Turskoj i Jordanu i čuo sam samo jednu poruku: odlučni smo u namjeri da se domognemo Europe – rekao je Tusk. – Sada se trebamo fokusirati na pravilnu zaštitu naših vanjskih granica i na vanjsku pomoć izbjeglicama i zemljama u našem susjedstvu – dodao je.

Već do kraja studenoga trebali bi profunkcionirati tzv. hotspot centri u Grčkoj i Italiji, najavio je austrijski kancelar Werner Faymann. To su centri u kojima bi se određivalo tko zaslužuje status izbjeglice i može biti relociran po sustavu kvota po EU, a tko nema pravo na azil nego treba biti vraćen.

Na summitu je odlučeno da će se mobilizirati nove milijarde eura koje će se usmjeriti prema izbjegličkim logorima u Turskoj, Jordanu, Libanonu, ali će se usmjeriti i kao pomoć Makedoniji i Srbiji u upravljanju rijekama izbjeglica koje u te zemlje ulaze iz Grčke ili Bugarske na putu prema Mađarskoj ili Hrvatskoj.

Sve te zemlje u susjedstvu EU dobit će europsku pomoć budu li surađivale s EU u zbrinjavanju ili zadržavanju izbjeglica na svom području. Posebno je tu važna Turska. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dolazi u Bruxelles 5. listopada, no već sada se čini da nije sigurno da će Turska htjeti surađivati onako kako to EU želi.

– Turska predlaže uspostavljanje sigurne zone, 80 kilometara dugačke (na sjeveru Sirije, uz tursku granicu, nap. a.), koju bi vojno nadzirale američke i europske vojne snage. To je ambiciozan projekt, no za nas je glavno da surađujemo oko izbjeglica – rekao je Tusk. Turska smatra da bi se izbjeglice iz Sirije mogli vratiti u takvu sigurnu zonu unutar Sirije, no neki u Bruxellesu gledaju na tu ideju s nepovjerenjem jer se u njoj možda krije želja Turske da neutralizira Kurde.

Anonimni izvori iz Komisije koji su za njemački tabloid Bild iznijeli procjenu o pet milijuna izbjeglica na putu za Europu do 2018. izračunali su tu brojku na temelju pretpostavke da će barem tri godine biti potrebne da se pronađe političko rješenje za rat u Siriji te da se stabiliziraju druga krizna žarišta odakle stižu izbjeglice i migranti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel na press konferenciji nakon summita rekla je da EU treba sjesti za pregovarački stol i sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, što njemački mediji tumače kao zaokret u odnosu na prijašnji stav da s njim nema pregovaranja.

– Treba razgovarati s mnogim igračima, Assad je jedan od njih, ali tu su i drugi, regionalni igrači poput Irana, Saudijske Arabije... – rekla je Merkel.

Kontrola morskih puteva

Osim pokušaja rješavanja izbjegličke krize na izvoru problema, razgovori na summitu EU vodili su se i o jačanju sigurnosti na vanjskim granicama, a Tuskova izjava o ispravljanju "politike otvorenih vrata i prozora" shvaćena je kao odstupanje od javnih izjava kancelarke Merkel i predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

– Hrvatska, Slovenija, Njemačka i Austrija imaju sličan ili isti stav utoliko što nam je svima stalo da se problemi rješavaju tamo gdje nastaju, u Turskoj i Grčkoj – rekao je premijer Zoran Milanović, ne spominjući da je pri tom stavu i Mađarska.

– Ja sam se zauzeo za to da se pomorski putovi između Grčke i Turske kontroliraju. Grčka ima svoja stajališta koja mi nisu uvjerljiva – dodao je Milanović.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> Možemo mi biti protiv žica, ali tko se zadnji zatvori, nastradao je

Turska

Posebno je važna za rješenje, ali čini se da nije sigurno da će htjeti surađivati onako kako EU to želi. Predlaže uspostavljanje sigurne zone na sjeveru Sirije, a Erdogan 5. listopada dolazi u Bruxelles

Grčka i Italija

"Hotspot" centri trebali bi profunkcionirati do kraja studenoga, što je sada, nakon usvajanja odluke o premještanju 160.000 izbjeglica po kvotama po EU, najvažnije. O uspostavi tih centara ovisi uspjeh sustava kvota

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Vlaskoulicanec:

    Nazalost je 5 milijuna totalno premali broj. Pa vec ih samo u Njemackoj ima oko 1 milijun!!! Invazija Europe se nastavlja nesmanjenom zestinom i nema veze sa ratom u Siriji vec je to dio plana islamizacije Europe na cijoj izradi ... prikaži još! je radio i Erdogan!!!

  • cicibela:

    Nisu još pribrojili koji milijun iz Jemena. O masakru kojeg u Jemenu provodi vehabijska kraljevina i veliki saveznik Amerike, Saudijska Arabija, naši dragi mediji ni riječi ne spominju, a toliko pričaju o humanosti prema izbjeglicama. Koje licemjerstvo!

  • Majur:

    Sve se može Da se hoće....ali Ne želi se....Nekome to odgovara,netko je odgovoran ...tko?!Nije Hrvatska kriva za ovo sr.nje,niti opančari...ni Makedonci niti Grci ...