Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRHOVINE Lika sve bliža ostatku Hrvatske, a život mirniji

Najmanja općina u Lici nudi sve sadržajniji život

04.12.2008.
u 16:01

Općina Vrhovine najmanja je lokalna samouprava u kontinentalnom dijelu Ličko-senjske županije. Na žalost, Vrhovine bilježe znatan pad stanovništva prema prijeratnom razdoblju - danas imaju približno 900 stanovnika, od čega je 60% staračka populacija, odnosno stanovnici stariji od 65 godina.

Staračka domaćinstva
Staračka i samačka domaćinstava su uglavnom raštrkana, izolirana od glavnih putova i udaljena od sjedišta, a time i od trgovina i ljekarni. Uređen je i dnevni boravak za stare i nemoćne, gradi se novi vatrogasni dom i obnavljene su dvije zgrade sa 20 stanova za nositelje starih stanarskih prava. Time će se u potpunosti riješiti sva stambena pitanja u toj općini u kojoj živi 900-injak stanovnika. U tijeku je gradnja pročišćivača, iznimno važnog ekološkog projekta, tako će se u sljedeće dvije godine dovršiti kolektorski sustav okolnih sela i zaselaka, kao i asfaltiranje preostalih 10 kilometara nerazvrstanih cesta.

Očekuje se i skoro rješenje tamošnje posrnule drvne industrije za koju postoji zanimanje na tržištu, čime bi se problem nezaposlenih u općini smanjio. U prošle dvije godine u općini Vrhovine pokrenuti su deseci infrastrukturnih i socijalnih projekata koji danas dosežu gotovo 100 milijuna kuna. Mala općinska uprava s nekolicinom zaposlenih i načelnikom Miloradom Delićem iz SDSS-a jedva osigurava milijun kuna proračunskog novca za projekte. Posve je obnovljeno 25 kilometara državne ceste kroz Vrhovine prema Plitvicama, asfaltirani su i brojni kilometri lokalnih cesta.

Razvoj turizma
Upravo državnom cestom D-52 koja povezuje jadransku obalu i NP Plitvička jezera godišnje prođe više od polovice posjetitelja našeg najpoznatijeg nacionalnog parka. U razvoju turizma Općina vidi mogućnost snažnog i održivog gospodarskog razvoja u budućnosti. Sagrađeni su novi vodovod, kanalizacija i sustav oborinskih voda.

Vrhovine, kao i brojne općine na nekad ratom zahvaćenim područjima, imaju veliku šansu iskoristiti razvojni zamah i postati mjesto još ugodnijeg življenja.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije