Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nadamo se da porezna reforma neće Matu Rimca ohrabriti da ode u ugostitelje'

Kao liberali pozdravljamo svako rasterećenje, no i dalje ostajemo kod našeg prvog prijedloga koji ćemo i uputiti u proceduru - kazao je HNS-ov Davor Nađi
26. srpnja 2019. u 17:11 43 komentara 4191 prikaza
Andrej Plenković i Zdravko Marić o novim poreznim reformama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

HDZ-ov koalicijski partner HNS pozitivno je reagirao na dodatno porezno rasterećenje u četvrtom krugu porezne reforme koju su danas predstavili premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić. Poručuju, međutim, kako ne namjeravaju odustati od mjera koje su predložili koalicijskim partnerima i kako će, ne postigne li se dogovor, te mjere samostalno uputiti u proceduru. Radi se, podsjetimo, o uvođenju jedinstvene stope poreza na dohodak od 20 posto, kao i plaćanje poreza isključivo na isplaćenu dobit, opet po stopi od 20 posto.

Andrej Plenković i Zdravko Marić o novim poreznim reformama PROMJENE PDV na pripremu hrane pada na 13%, poseban porez na slatke sokove

- Već samim time što se dodatno proširilo prijedloge sa spuštanjem PDV-a na pripremu hrane u ugostiteljstvu pokazuje se da smo bili u pravu kada smo rekli da postoji prostor za još veće porezno rasterećenje. Što se tiče naše pozicije, ona je nepromijenjena. I dalje smatramo da postoji dodatan prostor za porezno rasterećenje. Kao liberali pozdravljamo svako rasterećenje, no i dalje ostajemo kod našeg prvog prijedloga koji ćemo i uputiti u proceduru - kazao nam je HNS-ov Davor Nađi. Unatoč tome što njihovi prijedlozi nisu uzeti u obzir u finalnoj verziji reforme, Nađi je uvjeren da će do dogovora ipak doći.

KRITIKE IZ SDP-A: 'Nova porezna reforma je skromna, imali smo bolji prijedlog'

- Ipak, imali smo i onaj sastanak kod Mate Rimca, kada je bio dio Vlade tamo pa se nadam da se ovakvim mjerama neće gospodina Rimca ohrabriti da otvori restoran umjesto da ide u realizaciju nekih većih investicija - ironičan je Nađi.

Video: Detalji nove porezne reforme

 

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • derin:

    Izgleda samo da su lobi hotelijera i ugostitelja opet sebe vratili u povoljan polažaj u odnosu na nas ostale, zato su nas zadnjih dana bombardili sa slikam skupih cijena i to baš s Hvara i Dubrovnika. Ova država previše ovisi ... prikaži još! o turizmu, kojeg treba destimulirati.

  • tetak:

    marić se totalno pogubio, jedne godine digne porez na turizam sa 13% na 25% a sljedeće spušta baš neozbiljno od njega i vlade kako vjetar puhne i lobiji zatraže...a ovo za niži porez mlađima od 30 će dodatno mlade natjerati ... prikaži još! da se isele jer dok navršiš 30 godina plaća ti padne za 2000 kuna možeš direktno u njemačku...

  • than:

    Ma mjere su super. Eto, primjer, sokovi u birtiji će pojeftiniti zbog nižeg PDV-a, a ujedno poskupiti zbog novog poreza na šećer. I sada recite da Marić nije mađioničar.