Naslovnica Vijesti Svijet

Na tržištima novijih članica EU često se prodaje lošija i skuplja hrana

Zastupnica Sehnalova je objasnila proces istraživanja i navela kako je konzultirala i proizvođače po objavi rezultata, ali se dio nije povratno javio
03. srpnja 2015. u 14:29 5 komentara 971 prikaza
hrana
Foto: Thinkstock

Čak trećina prehrambenih proizvoda koje nalazimo na policama trgovina u državama - novijim članicama EU - lošije je kvalitete nego što je to na Zapadu – čulo se na današnjoj konferenciji za medije koja je održana u Puli u organizaciji Ureda eurozastupnice Biljane Borzan, te u suradnji s njezinom češkom kolegicom Olgom Sehnalovom.

Hrvatska predstavnica u Odboru za zaštitu potrošača Europskog parlamenta Biljana Borzan je u najavi konferencije rekla kako se temom nejednake kvalitete proizvoda počela baviti radi upita građana koji se često žale na kvalitetu proizvoda koje nerijetko i skuplje plate od potrošača u starijim članicama EU. Kazala je kako time postoje potrošači prvog i drugog reda, i kako to valja riješiti na razini EU.

- Još 2011. godine je Slovačka agencija za potrošače objavila istraživanje koje je pokazalo kako proizvodi koji se prodaju na policama starijih i novijih država članica imaju značajne razlike u kvaliteti. Europska komisija je sufinancirala to istraživanje, ali već godinama ignorira njegove rezultate - rekla je češka zastupnica u Europskom parlamentu Olga Sehnalova.

Upravo je ona provela istraživanje uspoređujući proizvode s polica trgovina u Njemačkoj i Češkoj. Rezultati istraživanja su pokazali da je trećina proizvoda različite kvalitete. Čak 8 od 24 proizvoda je različito.

- Posebno mi je drago sto je zastupnica uvažila i cjenovnu dimenziju, istraživanje je pokazalo da je 14 od 24 proizvoda skuplje u Českoj. Logično je pretpostaviti da ako plaćamo više da dobivamo proizvod bolje kvalitete, ali sad imamo crno na bijelo da to nije slučaj - komentirala je Biljana Borzan.

Zastupnica Sehnalova je objasnila proces istraživanja i navela kako je konzultirala i proizvođače po objavi rezultata, ali se dio nije povratno javio.

Istraživanje je pokazalo velike razlike u kvaliteti gaziranih pića. Možda je najšokantnija bila analiza mesnog nareska koji je prema deklaraciji od svinjetine. Međutim, tako je samo u Njemačkoj, dok je u Češkoj napravljen od pilećeg nadomjeska.

- Posebno me iritira sto se primjerice riblji štapici koji za tržište novijih država članica imaju sedam posto manje ribe, proizvode u istoj tvornici u Danskoj. Dakle, nema izlika o razlikama zbog sirovina iz određene regije EU jer se svjesno odvaja lošiji dio za naše tržište - kazala je Borzan.

Borzan će zajedno s Hrvatskom agencijom za hranu provesti i istraživanje usporedbe proizvoda u Hrvatskoj, te u još dvije države EU. Pored prehrambenih proizvoda, u istraživanje će usključiti i neprehrambene proizvode poput higijenskih potrepština.

Konferenciji je nazočio i Igor Vujnović iz Društva “Potrošač” koji je pozdravio odluku da se provede istraživanje i neprehrambenih proizvoda u EU. Naime, upravo je ova udruga nedavno dobila sudsku presudu protiv Ariela radi tvrdnji da je deterdžent slabije kvalitete u Hrvatskoj.

- Komisija si je za temelj ovog mandata odredila digitalno tržište i rješavanje problema s kojima se potrošači susreću online. Međutim, smatram kako je prioritet rješavati probleme na realnom tržištu i diskriminacije s kojom se nasi građani svakodnevno susreću. Zato sam posebno sretna sto sam u ovom mandatu pronašla saveznicu unutar Odbora za zaštitu potrošača Biljanu Borzan i vjerujem da ćemo s dva jasna istraživanja stvoriti snažan impuls prema EK - kazala je Sehnalova.

>>  'Kontaktirala sam vezano za OLT pitajući može li se riješiti porezni dug, a da se ne krši zakon'

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

  • mirr:

    ma ko bi reko...

  • Vlaskoulicanec:

    To je nazalost istina. Pogeldajte samo razliku izmedju njemacke (ima je Müller gotovo uvijek) i poljske (svi trgovacki lanci) Nutelle!!!

  • zvocalo:

    To je klasičn zvlačenje novaca iz bivših komunističkih zemalja. Dobrim dijelom i zato što one nemaju razvijenu kulturu tržišta, nadzora i pravosuđa. Ali imaju nezainteresirane političare koji ne mare za narod.I to če na žalost dugo tako biti.