Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na Rebru će se ipak graditi novi onkološki centar

Na Rebru će se graditi regionalni rehabilitacijski centar po uzoru na svjetske psihoonkološke centre, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić
20. lipnja 2012. u 09:00 3 komentara 188 prikaza
\'bih...mostar...15.10.2009...onkologija mostar, sveucilisna klinicka bolnica mostar, pripreme za izgradnju novog odjela za onkologiju...pripremanje terapije Photo:Zoran Grizelj /Vecernji list VLM\'
Foto: Zoran Grizelj/ VLM

Roditelji djece onkoloških bolesnika okupljeni u udruzi "Ljubav na djelu" ovih dana imaju razlog za zadovoljstvo. Nakon višemjesečne borbe i dugogodišnjeg očaja zbog loših uvjeta na dječjoj onkologiji u Klaićevoj, s ministrom Rajkom Ostojićem došli su do rješenja: novi rehabilitacijski centar gradit će se na Rebru, a u Klaićevoj će se preurediti i proširiti odjel dječje hematoonkologije.

Za djecu iz cijele Hrvatske

– Na Rebru će se graditi regionalni rehabilitacijski centar po uzoru na svjetske psihoonkološke centre, koji će biti ne samo za Rebro i Klaićevu nego i za djecu iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Ondje će im se pružati jaka multidisciplinarna psihoonkološka pomoć, bit će to klinika sa psiholozima, fizioterapeutima, radnim terapeutima, nutricionistima, logopedima, defektolozima i učiteljima. Zgrada će biti posve nova, zasebna građevina, gledat ćemo da u njoj bude i prostor za besplatan boravak roditelja. Važno je da bude u velikoj bolnici za slučaj hitnosti, dakle da tu postoji i dječji kirurg – ispričao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Postojeći mali odjel pedijatrijskog psihocentra iz Klaićeve preselit će se na Rebro, a Ministarstvo razgovara s ravnateljem Klaićeve o mogućem preseljenju još kojeg odjela kako bi se omogućilo širenje hematoonkologije u Klaićevoj. Inače, prema nekim bi standardima minimum kreveta na takvom odjelu trebao biti 24, a sada ih je 15.

Sastanak već idući tjedan

– Krećemo odmah, nema čekanja. Idući tjedan sastajemo se s Božom Prkom – najavljuje ministar Ostojić dodajući da će se sve raditi transparentno, napravit će se multilateralni ugovor između PBZ-a koji je darovao 20 milijuna kuna, Ministarstva zdravlja, Klaićeve, Rebra i Udruge "Ljubav na djelu", a PBZ će voditi tender.

Roditelji su godinama zdvajali gledajući svoju djecu kako se protiv zloćudnih bolesti bore u tijesnom, pretrpanom odjelu s bijednim sanitarnim čvorom, bez dovoljno izolacijskih kreveta pa su s oslabljenim imunitetom izložena zarazi. Od 2008. bore se za projekt nove hematoonkologije, pa su proteklih mjeseci javno kritizirali Ostojića. Međutim, sada ne kriju oduševljenje. – Prezadovoljni smo ovakvim rješenjem bude li brzo izvedeno jer čekamo predugo – kaže Ljiljana Vuletić iz Udruge.

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • vecehe:

  Država (tj. cijela Hrvatska) plaća tu izgradnju..

 • Avatar bambam
  bambam:

  Da, nadam se da nece zavrsiti kao i Peljeski most.

 • Dr.sc.Bauer:

  Zar su svi poludjeli u ovoj lijepoj našoj? Banka ne zna kuda sa 20.000.000,00 kn, a par agresivnih roditelja namirisali medijske lovorike, pa navalili , a ne znaju što bi sa novcima. Svaki tjedan nova opcija. Sramotno, a nitko ne ... prikaži još! pita liječnike na odjelu što činiti. Osim toga toliko su neinformiranu da ne znaju kako uskoro počinje gradnja isto takvog rehabilitacijskog centra, samo sa još širim sadržajem. To se zove uništiti milijune...