Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU PRAVILA

Na njive godišnje bace pesticida za 52 milijuna eura

'29.06.2011., Vidovec -  Organizirano prikupljanje praznih ambalaza od otrova i pesticida koje koriste poljoprivrednici za zastitu kultura na njivama Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
07.09.2013.
u 14:55

Prema evidenciji Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja CROCPA, u nas se godišnje kupi/potroši od 4500 do 6000 tona sredstava za zaštitu bilja, ovisno o klimatskim uvjetima, u vrijednosti od otprilike 52 milijuna eura

Odzvonilo je (ne)legalnoj primjeni pesticida na njivama, u povrtnjacima i voćnjacima. U skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom i načelima višestruke sukladnosti EU vezanim za zaštitu okoliša te zdravlje ljudi, životinja i bilja, koji su i uvjet potpora iz EU, hrvatski će poljoprivrednici-profesionalci već od ove jeseni u “školicu” primjene pesticida i ostalih otrova za zaštitu bilja.

U slobodnoj prodaji

Mnogi su od njih, nije tajna, pesticide nekontrolirano i nestručno bacali po svojim njivama. Prema evidenciji Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja CROCPA, u nas se godišnje kupi/potroši od 4500 do 6000 tona sredstava za zaštitu bilja, ovisno o klimatskim uvjetima, u vrijednosti od otprilike 52 milijuna eura. S obzirom na to da je najčešće riječ o otrovima tzv. 3. kategorije, do njih se u nas dosad dolazilo posve legalno u slobodnoj prodaji i bez identifikacije u poljoprivrednim apotekama (za 1. i 2. kategoriju vodio se očevidnik). Prema novome Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, njihova se uporaba od 26. studenoga 2015. ograničava samo na profesionalne poljoprivrednike koji prođu osnovni tečaj za sigurno rukovanje i primjenu sredstava za zaštitu bilja i dokažu to iskaznicom Poljoprivredne savjetodavne službe (PSS), koju će dobiti nakon položena ispita, doznajemo od Đure Cerovčeca, višeg stručnog savjetnika za mehanizaciju PSS-a Vukovarsko-srijemske županije.

Ispite će polagati i savjetodavna služba u poljoprivredi i trgovci koji prodaju pesticide. Uređaji, odnosno mehanizacija koju seljaci koriste pri prskanju morat će imati atest ovlaštene tvrtke koji će vrijediti tri godine, a prskalice će se morati i registrirati.

Na tečaj edukacije najmanje će 90.000 poljoprivrednika koji su u sustavu potpora, a u upisniku OPG-a resornog ministarstva otprilike ih je 195.000. Cerovčec kaže kako bi bilo dobro da svi koji na neki način rukuju pesticidima prođu tečaj. Procjenjuje se da najmanje 10% poljoprivrednika pri radu s pesticidima zaboravlja na mjere sigurnosti – pri kupnji, pripremi, prijevozu, čuvanju na gospodarstvu ili zbrinjavanju ambalažnog otpada od pesticida, a kao i u EU, i hrvatski će seljaci obnavljati saznanja o sredstvima za zaštitu bilja svakih pet godina.

Integrirana proizvodnja

Prof. Renata Bažok iz Zavoda za poljoprivrednu zoologiju zagrebačkog Agronomskog fakulteta kaže kako je EU zadnjih godina iznimno ekološki osviještena i ima ambiciozne planove smanjenje pesticida u uporabi, što je prihvatila i RH. To znači da se umjesto konvencionalne traži integrirana proizvodnja s vrlo malo otrova, za koju treba više znanja i rada, ali je jamstvo veće sigurnosti za samog poljoprivrednika, za okoliš, a na kraju i za konzumenta poljoprivrednih proizvoda.

>>Predstavljene tehnike pčelarenja bez uporabe pesticida

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije