Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKADAŠNJI ZATVOR PROPADA

Na Golom otoku komemoracija u povodu 72. godišnjice dolaska prvih logoraša

Goli otok
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
09.07.2021.
u 21:38

Voditeljica Documente Vesna Teršelič podsjetila na golootočke logoraše i logorašice i sve žrtve političkog nasilja u Hrvatskoj, Jugoslaviji i Istočnoj Europi tijekom razdoblja Informbiroa obilježenog brutalnim nasiljem države nad pojedincem

Na Golom otoku je u petak održana komemoracija u povodu 72. godišnjice dolaska prvih zatvorenika u taj logor, a organizirali su je Centar za suočavanje s prošlošću Dokumenta i Udruga Goli otok "Ante Zemljar".

Voditeljica Documente Vesna Teršelič podsjetila na golootočke logoraše i logorašice i sve žrtve političkog nasilja u Hrvatskoj, Jugoslaviji i Istočnoj Europi tijekom razdoblja Informbiroa obilježenog brutalnim nasiljem države nad pojedincem, navodi se u priopćenju.

Upozorila je na važnost trajne konzervatorske zaštite ostataka nekadašnjeg golootočkog zatvora i sprječavanja daljnje devastacije lokaliteta.  "Nažalost prije više od dvije godine završio period preventivne zaštite lokaliteta, a da odluka Ministarstva kulture o trajnoj zaštiti lokaliteta još nije donesena“, upozorila je.

Naglasila je i značaj umjetničkih intervencija, istaknuvši radove pokojnog Marijana Crtalića iz 2016. te Darka Bavoljaka i Andreje Kulunčić.

Autor knjige "Povijest Golog otoka" i profesor na Odsjeku za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta Martin Previšić istakao je značaj razvijanja obrazovnih programa relevantnih ne samo za mlade iz Hrvatske već i za zainteresirane iz drugih europskih zemalja. Vladi Bralić, koji priprema disertaciju o arhitekturi logora, rekao je kako bi bilo važno Goli otok pretvoriti u otok sjećanja, obrazovanja i obrazovnog turizma primjerenog tom mjestu.

Komemoraciji je prethodio studijski posjet u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert i Veleposlanstva Njemačke u Republici Hrvatskoj. Njemački veleposlanik Robert Klinke podsjetio je tom prilikom na univerzalnost žrtve i značaj suočavanja s prošlošću kao važnog preduvjeta izgradnje demokratske i pluralističke političke kulture.

Zaklada Friedrich Ebert je također podržala pripremu Vodiča po Golom otoku dostupnog na poveznici www.goli.hr.

Ključne riječi

Komentara 18

DU
Deleted user
22:21 09.07.2021.

Zar ovo nije teško i žalosno gledati da onako jedna uspješno odgoja ustanova prepustena vremenu i zaboravu da propada a tako je zivahna i odgojno uspješna bila koliki kapacitet propada a toliko kandidata u Hrvatskoj ima da je nastani ii ponovno korisnom i punom života učini. Vratimo život na Goli otok

BA
baka3440
22:41 09.07.2021.

Otvoriti ponovno, pod hitno. Bude red ko za CT.

DD
De der
05:38 10.07.2021.

Što prije revitalizirati Goli jer to može biti rentabilna, florirajuća grana u razvoju na koju se trebaju oslanjati buduće mlađe generacije poštenih ljudi i političara u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije