Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sadržaj jedinstven u Hrvatskoj

Muzej Franjevačkog samostana u Vukovaru dobio QtouR - virtualni vodič

Muzej Franjevačkog samostana u Vukovaru dobio QtouR
Foto: Branimir Bradarić
1/3
28.09.2021.
u 14:13

Virtualni vodič razvila je osječka tvrtka Bracha odakle navode kako je aplikacija besplatna za sve korisnike kao i da se ona već koristi u svijetu

Poslije provedene obnove, a onda i opremanja, tijekom 2019. godine s radom je započeo i muzej Franjevačkog samostana u Vukovaru koji je ovih dana dobio jedan novi sadržaj za sada jedinstven u Hrvatskoj. Radi se o QtouR – virtualnom vodiču koji je implementiran u samostan i muzej, a koji će svim posjetiteljima ubuduće nuditi puno više informacija nego što su imali do sada.

Fra Ivica Jagodić, župnik župe Sv. Filipa i Jakova, pojasnio je kako virtualni vodič, koji radi preko aplikacije koja se instalira na pametni telefon, omogućuje iskustvo posjeta kao da je s njim stvarni vodič koji mu o prostoru ili predmetima kojima se približio odmah nudi zanimljive informacije. Virtualni vodič omogućuje posjetiteljima online obilazak muzeja na dvije etaže, crkvu, kriptu, zvonik s vidikovcem, klaustar, vinski podrum pa čak i vanjski prostor sa šetnicom i pogledom na Dunav.

- Ovakva vrsta pametnog virtualnog vodiča novost je u Hrvatskoj te smo ponosni što smo je među prvima implementirali u naš izložbeni postav i što je svim posjetiteljima možemo ponuditi u potpunosti besplatno. Unutar istog programa izrađena je i interaktivna virtualna šetnja u 360° s audio vodstvom na hrvatskom jeziku, rekao je fra Jagodić.

Virtualni vodič razvila je osječka tvrtka Bracha odakle navode kako je aplikacija besplatna za sve korisnike kao i da se ona već koristi u svijetu.

- Ovakav vodič je u Hrvatskoj novost ali je već naišao na izniman odjek tako da će do kraja godine QtouR – virtualni vodič biti implementiran i u muzeje u Kninu, Slatini, Koprivnici, Županji i Arheološkom muzeju u Osijeku, rekao je Josip Kralik.  

Pojasnio je i kako vodič djeluje uz pomoć mreže nevidljivih odašiljača koji se nalaze u prostoru i prate kretanje svakog pojedinog posjetitelja te mu na njegovom mobilnom telefonu, u trenutku u kojem se on nađe u određenom prostoru ili pored pojedinih muzejskih izložaka, o njima nudi niz multimedijalnih sadržaja i informacija. Uz automatsko prepoznavanje prostora i predmeta, posjetitelji kroz istu aplikaciju do informacija mogu doći i skenirajući interaktivne QR kodove koji se nalaze unutar cijelog kompleksa samostana i muzeja.

Direktorica Turističke zajednice Vukovar Marina Sekulić kazala je kako je TZ od početka partner Franjevačkom samostanu u realizaciji projekta kao i u integraciji virtualnog vodiča u turističku ponudu grada. Dodala je i kako TZ provodi i projekt panoramske šetnje Vukovarom u sklopu koje će sve virtualne šetnje biti integriran u turističku ponudu grada. Napomenula je i kako su turističke brojke tijekom 2021. godine puno bolje nego one prošle godine.

- U prvih osam mjeseci, u odnosu na prošlu godinu, bilježimo povećanje od 100 posto noćenja. U usporedbi s rekordnom 2019. godinom trenutno smo na 80 posto. Vjerujem kako će do kraja godine rezultati biti i bolji jer nam dolaze Dani sjećanja na žrtvu Vukovara kao i Vukovarske adventske svečanosti, rekla je Sekulić.

Bilježi se i povećanje broja pristajanja kruzera. Tako je tijekom 2021. godine u Vukovar pristalo 80 kruzera što je znatno bolji rezultat od prošle godine kada je radi pandemije zabilježeno samo 14 pristajanja riječnih kruzera.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije