Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MUP odustao od izgradnje prihvatilišta za tražitelje azila, 4 milijuna eura uložit će drugdje

MUP je izvijestilo da je od početka inicirao otvoreni dijalog s lokalnom zajednicom i građanima.
09. svibnja 2019. u 16:51 13 komentara 2377 prikaza
Mala Gorica: Nekadašnje prognaničko naselje gdje bi trebao biti Centar za azilante
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak je izvijestilo da, nakon odluke gradskog vijeća Petrinje i braniteljske peticije, može odustati od izgradnje prihvatilišta za tražitelje azila Mala Gorica kod Petrinje i za to namijenjenih četiri milijuna eura uložiti u obnovu postojećih prihvatnih kapaciteta i državnih stanova za smještaj tražitelja azila.

Mala Gorica Petrinjska građanska inicijativa Zbog izgradnje Prihvatilišta za azilante najavili blokadu prometnica na dan europskih izbora

MUP je izvijestilo da je, kao zainteresirana stranka, od početka inicirao otvoreni dijalog s lokalnom zajednicom i građanima želeći doprinijeti boljem međusobnom razumijevanju te ukazati na pozitivne aspekte izgradnje azilantskog prihvatilišta kod Petrinje.

"Tijekom navedene komunikacije s gradonačelnikom Dumbovićem i županom Žinićem, a kasnije i članovima Gradskog vijeća, svima je predstavljena namjena i cilj, ali i potreba jačanja kapaciteta za smještaj tražitelja azila u Republici Hrvatskoj te je Ministarstvo s navedenim projektom i započelo, smatrajući da postoji njihova načelna spremnost i volja da, kao predstavnici lokalne zajednice, obnove potpuno devastirani kompleks te prateću infrastrukturu bivšeg prognaničkog naselja u Maloj Gorici", navodi MUP u priopćenju. 

Mala Gorica: Nekadašnje prognaničko naselje gdje bi trebao biti Centar za azilante Petrinja Skupljeno 3000 potpisa protiv prihvatilišta za azilante - peticija poslana EU i Vladi RH

Shodno tome, a "posve transparentno i bez namjere uskraćivanja informacija, ovo Ministarstvo je Odluku o dodjeli financijskih sredstava iz Fonda za azil, migracije i integraciju za provedbu navedenog projekta, donesenu 9. srpnja 2018. godine, odmah javno objavilo na svojim službenim internetskim stranicama".

"Uzimajući u obzir da je u navedenoj Odluci jasno naznačena namjera dodjele financijskih sredstava u iznosu od 4 milijuna eura, kao i da je ovo Ministarstvo odgovorilo i dalo informacije na sve zaprimljene upite medija, ali i predstavnika lokalnih vlasti tijekom službenih sastanaka, nikako ne možemo prihvatiti optužbe za netransparentno postupanje ili izbjegavanje odgovornosti", ističu u MUP-u.

Podsjećaju da je na sastancima i javnim tribinama koje su informirale građane u većem broju slučajeva nazočio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ali i drugi najviši predstavnici našeg Ministarstva.

Tomo Medved Zahtjevi MORH-U I MUP-U Hrvatska je 24 godine nakon rata dobila 1687 novih branitelja

"Sudjelujući na javnim tribinama demantirali smo netočne informacije koje su plasirane u javnost te smo željeli odagnati neutemeljenu bojazan i nelagodu koju građani možda osjećaju vezano uz dolazak tražitelja azila na njihovo područje.

Naime, ovim projektom osigurali bi se dodatni smještajni kapaciteti do 200 osoba isključivo ranjivim skupinama izbjeglica, s naglaskom na obitelji s djecom te osobama koje traže zaštitu od progona u svojim državama. Naša dosadašnja iskustva s drugim prihvatilištima u Republici Hrvatskoj, a o kojima je svjedočio i naš partner u integraciji, pater Tvrtko Barun iz Isusovačke službe za izbjeglice, govore u prilog tome da prisutnost tražitelja međunarodne zaštite nije utjecala na stanje sigurnosti u toj zajednici. Također, Ministarstvo unutarnjih poslova se obvezalo da će u svakom trenutku osigurati dovoljan broj službenika koji će građanima i nadalje osiguravati mir te javni red u zajednici", kažu u MUP-u.

Facebook Upozorenje mup-a Opasna prijevara na Facebooku. Policija: Ne dijelite takve objave

Ističu i da bi se realizacijom tog projekta otvorio "određeni broj novih radnih mjesta za socijalne radnike, medicinske sestre, domare, kuhare i drugo popratno osoblje prihvatilišta, a lokalna zajednica dodatno bi prosperirala poboljšanjem komunalne infrastrukture na području Male Gorice i Petrinje".

"Budući je i sam ministar Božinović više puta javno rekao kako nijedno rješenje neće biti nametnuto dokle god postoji nesuglasje s lokalnom zajednicom, moramo utvrditi da se ovdje ne radi o političkom pitanju niti o brizi za stanje sigurnosti lokalne zajednice, već se radi isključivo i samo o humanitarnom pitanju za čije rješavanje nažalost trenutačno nema sluha.

Migranti na austrijskoj granici 2015. Sandra Veljković Europa želi Hrvatsku 'na zidu' i 'ne može se nositi s istinom'

Upravo stoga, iznenađeni razlozima nepodržavanja projekta, ali uvažavajući da je Gradsko vijeće o tome donijelo negativnu odluku, kao i činjenicu da se načelo humanosti i načelo solidarnosti ne mogu nametati jer bi to bilo u izravnoj suprotnosti s prirodom pomoći potrebitima koja može biti samo dobrovoljna, u MUP-u pripremamo odluku kojom ćemo polovicu od iznosa predviđenog za Malu Goricu uložiti u obnovu postojećih prihvatnih kapaciteta, a drugu polovicu u obnovu određenog broja stanova u vlasništvu Republike Hrvatske za smještaj tražitelja azila", izvijestio je MUP.

r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • Avatar Duran Duran
  Duran Duran:

  Ma bravo !!!! Tko je pitao stanovnike Novog Zagreba kaj misli o azilantima u Porinu, a svjedoci smo raskalašenosti azilanata. Najbolje nalupati još tri kata i lift u Porin . ??!!??

 • malisani:

  Bravo Petrinjci! Bravo! Bozinovic se moze cuditi do mile volje, ali jedino mu moze pomoci ona "asistentica" koja mu nosa torbe i kapute

 • Avatar Viktor999
  Viktor999:

  Od tolike sirotinje, zdravstva u k...u, mora drugih problema, država baca 4 milijuna eura na afroazijske divljake koji žare i pale Evropom da bi đabalebarili u RH na račun poreznih obveznika???? Sram vas može biti!