Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon izbora

Mreža mladih predstavila 5 zahtjeva za bolji život mladih

mreža mladih hrvatske
Foto: PR FOTO
07.10.2015.
u 14:56

Izborni zahtjevi odnose se na promjene u području obrazovanja, zapošljavanja i socijalne politike te u provedbi kvalitetnih politika za mlade općenito

Mreža mladih Hrvatske (MMH) danas je predstavila svoje zahtjeve vezane uz položaj i probleme mladih koje će u povodu nadolazećih parlamentarnih izbora uputiti političkim strankama.

– Ovim konkretnim zahtjevima želimo skrenuti pažnju političkih stranaka na potrebu da mlade postave kao politički prioritet kroz svoje programe te se uključe u raspravu o njihovim problemima – rekao je Karlo Kralj, predsjednik MMH.

Izborni zahtjevi odnose se na promjene u području obrazovanja, zapošljavanja i socijalne politike te u provedbi kvalitetnih politika za mlade općenito. MMH traži da se osnuje nestranački i neovisni Ured za mlade Vlade RH kao tijelo koje će se baviti područjem mladih i osiguravanjem kvalitetnijih uvjeta života mladih. Osim toga, traži i sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog predmeta te osiguravanje uvjeta za kvalitetnu stručnu praksu učenika i studenata u procesu obrazovanja. – Važno je da obrazovni sustav kvalitetno pripremi mlade za zapošljavanje, a ne da rupe obrazovnog sustava krpamo mjerama kao što je stručno osposobljavanje – istaknuo je Darko Šeperić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske koji podržava Mrežine zahtjeve.

Ostali izborni zahtjevi ciljaju na unapređenje socijalnog položaja mladih kroz uvođenje četveromjesečne naknade u periodu traženja posla za mlade bez radnog staža u iznosu od 50 posto minimalne plaće. Ratificiranjem revidirane Europske socijalne povelje Hrvatska će unaprijediti socijalna prava svojih građana, pa tako i mladih. Stoga je potreba da se ona u cijelosti ratificira također jedan od Mrežinih izbornih zahtjeva.

MMH vjeruje da će ispunjenje ovih zahtjeva od strane budućih nositelja vlasti biti kvalitetno političko rješenje za neka od gorućih problema s kojima se mladi u Hrvatskoj bore, kao što su nezaposlenost, nekvalitetno obrazovanje, iseljavanje "trbuhom za kruhom" te nedostatak kompetencija za sudjelovanje u političkom životu. Mario Bajkuša iz GOOD inicijative za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja smatra da takvo stanje nije iznenađujuće "s obzirom na to da učenici srednjih škola moraju biti vrlo dobro upoznati s političkim ustrojem Francuske u 18. stoljeću, ali ne i suvremenim političkim sustavom vlastite zemlje."

Predsjednik MMH nada se i da će se u javnom prostoru tijekom ove predizborne kampanje mlade prestati tretirati kao "novu djecu", u smislu patroniziranja i iskorištavanja radi političke promocije te je pozvao medije da doprinesu konstruktivnoj raspravi o problemima s kojima se mladi susreću. Također je najavio predstojeće aktivnosti promocije izbornih zahtjeva, osobito okrugli stol s predstavnicima političkih stranaka koji će se održati 2. studenoga u Zagrebu. 

>> FER-ovci osmislili aplikaciju koja smartphone pretvara u mikrofon

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije