Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija nudi ukupno 370.000 kn

Može li raspisana nagrada riješiti zločine stare 12 godina

07.12.2013., Zagreb - Jucer u 18:50 nepoznati pocinitelj je u Dubravi u ulici Zuti breg vatrenim oruzjem usmrtio dvije osobe, a jednu tesko ozlijedio. Nakon pucnjave dvije su osobe prevezene u KB Dubrava, jedna osoba u bolnici podlegla je ozljedama, a dru
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
08.01.2015.
u 19:17

Zajedničko je da osim ubojica nije poznat ni motiv i da su mjesta zločina ostala bez tragova

Milan Levar popravljao je 28. kolovoza 2000. automobil u dvorištu obiteljske kuće u Gospiću. Bio je to dan kao i svaki drugi za tog hrvatskog branitelja te čovjeka koji je bio svjedok na suđenjima u Haagu.

U tim procesima svjedočio je o zločinima koje su u Domovinskom ratu počinili pojedini pripadnici HV-a, a zbog tog mu se iskaza život pretvorio u pakao. Njemu i njegovoj obitelji svakodnevno su prijetili, a državne institucije gotovo ništa nisu napravile kako bi zaštitile bilo Levara bilo njegovu obitelj.

Pravila za raspisivanje

Vrhunac nebrige za čovjeka dogodio se tog kolovoškog dana 2000. kada je u 15.45 sati u dvorištu u kojem je Lavar radio odjeknula, kako će se poslije pokazati, smrtonosna eksplozija. Policijska istraga utvrdila je da je u 15.45 sati Levara ubila podmetnuta paklena naprava. Tko ju je podmetnuo i zbog čega, nepoznanica je i nakon 15 godina. U ono vrijeme špekuliralo se da policija ima indicije tko bi mogao biti počinitelj, spominjala su se i konkretna imena te je navodno čak postojala i kaznena prijava protiv mogućeg počinitelja, no činjenica je da zbog ovih ili onih razloga ubojica nikada nije izveden pred lice pravde. A onda je prije nekih mjesec dana policija ponudila nagradu od 100.000 kuna svima onima koji bi mogli imati konkretnu informaciju o Levarovu ubojstvu.

Koliko je to svrsishodno tolike godine nakon zločina, teško je reći, no činjenica je da je policija 2014. godine u još četiri slučaja ponudila novčane nagrade za korisne informacije u neriješenim ubojstvima. Riječ je o ubojstvima Marijane Jerković, koja je ubijena 21. siječnja 2002. u Splitu (100.000 kuna), ubojstvu Hrvoja Turibaka, ubijenog 7. srpnja 2012. u Zagrebu (70.000 kuna), Lidije Kukure, ubijene 13. rujna 2013. u Rijeci (50.000 kuna), te ubojstvima Vukosave Goranović i Milice Zebe, ubijenima 6. prosinca 2013. u Zagrebu (50.000 kuna). Svim tim ubojstvima zajedničko je da su, osim ubojica, nepoznati ili nejasni i motivi ubojstva, da je na mjestima zločina ostalo jako malo korisnih tragova, da je u istragama koje su uslijedile ispitan velik broj osoba te da su ta ubojstva, svako na svoj način, uznemirila javnost. Kako konvencionalne policijske metode očito nisu dale rezultata, policija se odlučila za drukčiji pristup – raspisala je novčane nagrade za korisne informacije.

Raspisivanje novčanih nagrada regulirano je Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima te Pravilnikom o načinu postupanja policijskih službenika gdje je predviđeno da odluku o raspisivanju nagrade donosi ministar unutarnjih poslova na prijedlog glavnog ravnatelja policije.

Bez rezultata istraga

Takva nagrada može se raspisati da bi se otkrio i uhitio počinitelj teškog kaznenog djela ili kaznenog djela koje je uznemirilo javnost, a novčana nagrada može se raspisati i slučajevima kada se traga za nekom nestalom osobom. Visina nagrade određuje se sukladno kriterijima iz Pravilnika o načinu policijskog postupanja, a primarno ovisi o visini zapriječene kazne zatvora za kazneno djelo za koje se nagrada raspisuje.

Pri raspisivanju nagrade vodi se računa i koliko je neka policijska istraga složena, odnosno zašto nije dala rezultata unatoč svemu što je poduzeto u traganju za počiniteljem. Najveća raspisana nagrada može biti 100.000 kuna, a isplaćuje se onda kada je informacija dobivena od građana bila toliko korisna da je dovela do podnošenja optužnice protiv počinitelja.

Je li se ta taktika u navedenim slučajevima isplatila, teško je reći, jer u policiji takve informacije, zbog interesa istrage, taje. No policijska praksa, na žalost, pokazuje da ubojstva koja nisu riješena u kratkom vremenu od počinjenja, rijetko kada dobiju pravosudnu završnicu. Tragovi se ohlade, svjedoci se više ne sjećaju baš najbolje, a kako vrijeme prolazi, ubojicu je sve teže naći i uhititi. Hoće li to biti slučaj i s ubojstvima Levara i ostalih, tek ćemo vidjeti. 

>> Razbili mu lubanju, tijelo ubacili u prtljažnik Mercedesa i zapalili

Komentara 2

BA
bajo2
00:27 09.01.2015.

koji je ovo izraz,scheisse,pazi ovo"paklena naprava"iako pisem neke sf price,ne mogu si predociti to!paklena naprava!boze svasta!

DU
Deleted user
09:01 11.01.2015.

Hmmm... sve osim Levarovog slučaja se još i može razotkriti... Tih dana je na Gospić dnevno padalo i po 2000 granata ( i metaka bi bilo puno).... šta je on mislio cinkati suborce? mislio je od Račana dobiti medalju? Jednana četnička granata mogla je pobiti i njegovu obitelj, a on pametuje zbog troje uklonjenih petokolonaša.. to je bila izvanredna situacija, ili mi ili oni..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije