Naslovnica Vijesti Hrvatska

Analiza 7 Mostovih jamstava: Općine, gradovi i županije otpustit će 4000 zaposlenika

Jedinice lokalne uprave i samouprave moraju srezati izdatke za plaće na 15% prihoda. 
To znači smanjenje broja zaposlenih, kojih je 13.000, za trećinu, dakle oko 4000
11. listopada 2016. u 16:36 54 komentara 14880 prikaza
04.10.2016., Zagreb - Predstavnici Mosta dolaze na pregovore u HDZ. Miroslav Simic i Bozo Petrov. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Nakon konstituiranja Sabora u petak na dnevni će red i sedam Mostovih jamstava o kojima su Most i HDZ postigli dogovor u postizbornim pregovorima. Dva jamstva, ona o proglašenju gospodarskog pojasa na Jadranu te smanjenju RTV pristojbe sa 80 na 65 kuna, bit će donesena s odgodom, dok bi se preostalih pet jamstava trebalo izglasati što prije, vjerojatno za tjedan dana.

Nedovoljno i nepotpuno

Poput izmjena koje bi trebale dovesti do demokratizacije izbornog sustava – uvođenja triju preferencijalnih glasova, onemogućavanja osobama koje su počinile teška kriminalna djela da uđu u Sabor... U Gongu kažu, nedovoljno i nepotpuno.

– Ne može se promijeniti samo jedna stvar, cijeli izborni zakon je loš i treba ga unaprijediti, ali nikada za to nije bilo političke volje – kaže Dragan Zelić iz Gonga. U Mostu pak uzvraćaju da je primjedba na mjestu, ali i kako njihovi zahtjevi, a pa tako i taj, nisu bitne promjene, već smjer u kojem će ići i koji će “gurati” i dalje. Oporba zasad najviše kritizira dogovor da se za nedolazak na glasanje u Saboru zastupnici kažnjavaju s tri dnevnice, što je otprilike 500 kuna. Izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe kojim bi se iznos za stranke određivao na temelju poreznih prihoda, a ne rashoda državnog proračuna, zasad imaju najmanje kritika. Za antikorupcijskog stručnjaka Zorislava Antuna Petrovića logičnije je vezati financiranje stranaka uz prihode jer su stranke te koje prve moraju dijeliti sudbinu gospodarstva.

– Ono što ne bi bilo dobro jest da se ta sredstva stranaka smanjuju jer bez stranaka nema demokracije. Ako im država ne osigura ta sredstva, stranke će tražiti novac na drugim mjestima – kaže Petrović.

Most i HDZ su uspjeli postići i dogovor da se povlastica za zastupnike 6+6 (šest mjeseci puna plaća nakon mandata, a šest mjeseci pola plaće) ne ostvaruju ako zastupnik u Saboru nije proveo minimalno godinu dana. Oni sa zastupničkim stažem od barem tri mjeseca do godine dana imat će pravo na beneficiju 3+3, a oni koji u Saboru ubuduće budu manje od tri mjeseca gube povlasticu. Izmjenama Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi Most želi masu plaća za zaposlenike u općinskim, gradskim i županijskim upravama smanjiti na najviše 15 posto njihovih prihoda.

Tko to ne poštuje, neće moći donijeti proračun, a to znači nove izbore. Savjetnik u Udruzi gradova Dario Runtić kaže da bi to značilo smanjenje broja zaposlenih kojih je sad oko 13.000 u jedinicama lokalne uprave za trećinu, odnosno oko 4000.

Božo Petrov Čelnik Mosta uskoro na važnoj funkciji Petrov: Nedolazak na sjednicu Sabora kod donošenja zakona kažnjavat će se s 500 kuna božo petrov Novi šef Sabora Zašto Petrov preko vikenda ide u Metković? 'Idem zbog obitelji, a što se tiče mog hobija, ponekad pomognem kolegici'

Politički utjecaj na HRT

Jedno od jamstava jest i ukidanje poreza na tvrtku, koji je prihod jedinica lokalne samouprave koje bi bez tog poreza ostale bez 200 milijuna kuna prihoda godišnje.

Most želi i da državna revizija nadzire poslovanje HNB-a. Bivši član Savjeta HNB-a Damir Novotny pak upozorava da to nije sukladno pravnoj stečevini EU, koja zabranjuje bilo kakav politički utjecaj na rad središnjih banaka. Promjene Ovršnog zakona podignut će zaštićeni dio plaće od ovrhe s dvije trećine na tri četvrtine. Smanjenje RTV pristojbe je odgođeno, a akademik Vlatko Silobrčić, bivši predsjednik Vijeća HRT-a, kaže da iznos pristojbe nije glavni problem javne radiotelevizije, nego politički utjecaj na biranje Vijeća pa HRT ne ispunjava ulogu javnog servisa. Eurozastupnik Davor Škrlec pak smatra da su za proglašenje gospodarskog pojasa potrebne dvije-tri godine jer se trebamo o tome dogovoriti sa susjedima i osigurati za to potrebnu infrastrukturu. 

>> Petrov otkrio kojih 5 jamstava ide u proceduru već drugog petka!

1. Minimalno godinu dana u Saboru za 6+6

Most traži uvođenje tri preferencijalna glasa, dogovorili su i ukidanje beneficije 6+6 za one zastupnike koji u Saboru provedu manje od godinu dana te kažnjavanje s 500 kuna po sjednici za nedolazak na glasanje.

2. Od ovrhe zaštita tri četvrtine plaće 

Izmjenama Ovršnog zakona, među ostalim, od ovrhe bit će zaštićene tri četvrtine prosječne plaće u državi - 4200 kuna, za razliku od trenutačno zaštićenih dvije trećine - 3700 kuna

3. Troškovi za plaće jedinica lokalne samouprave  

Most ih želi ograničiti na 15 posto prihoda općine, grada ili županije. U Udruzi gradova kažu da to znači milijardu kuna manje za plaće i rezanje zaposlenih u tijelima lokalnih jedinica za trećinu, odnosno za oko 4000. 

4. Ukidanje poreza na ime tvrtke 

Iznos tog poreza je do 2000 kuna godišnje i on je prihod jedinica lokalne uprave. Time bi poduzetnici bili godišnje oslobođeni ukupno oko 200 milijuna kuna troškova na ime tog poreza, kažu u Udruzi gradova. 

5. Nadzor Državne revizije nad poslovanjem HNB-a  

Bivši član Savjeta HNB-a Damir Novotny kaže da je u EU zabranjen utjecaj politike na središnje banke. Na izmjene Zakona o HNB-u suglasnost mora dati Europska središnja banka, a Novotny kaže da je u ovom slučaju neće dati. 

6. Proglašenje gospodarskog pojasa na Jadranu 

Most je prihvatio argument HDZ-a da je ovo jamstvo nemoguće ispuniti odmah. Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec kaže da bi proces proglašenja gospodarskog pojasa mogao potrajati dvije do tri godine. 

7. Smanjenje RTV pristojbe s 80 na 65 kuna mjesečno

Odgođena je primjena ovog jamstva jer će HRT ostati bez 200-tinjak milijuna kuna. Akademik Vlatko Silobrčić, bivši predsjednik Vijeća HRT-a, smatra da je glavni problem to što HRT nije javni servis.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • dobarsavjet:

  Božo hoda kao mandatar, a mene sve što napišem o Boži brišite, vajda će i vama jednom biti jasno tko je Božo.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  ne kužite da u većini javnih uprava manjka ljudi, nemate pojma kolki je obim posla njima došao zadnjih 10 godina. svi mi znamo par ljudi koji rade u kojekakvim javnim poduzećima, znamo i poneku tajnicu iz općine, koja ne odaje ... prikaži još!e baš neku opterećenost posla. i na temelju tih par slučajeva se donosi generalni zaključak o uhljebima. a s druge strane jako dobro skrivamo činjenicu da smo sami puno puta svjedočili da službenik je tolko zatrpan poslom, da doslovno ne stigne sve na 'vrijeme' odraditi. svi smo mi nekad sjedili u čekaonici, ili pred kancelarijom, a još gore ako smo bili unutra, pa čekali 10-20 minuta, i sami bili svjedoci kolko ta jedna, ili dvije osobe u kancelariji, imaju poziva, kolko predmeta na stolu, tko zna kolko po onim nagnutim ormarima. a prema svakome moraju biti uljudni, ljubazni, unatoč uvredama šefa, načelnika općine, bezobraznih stranaka. sve to znamo, al svi samo jedno gledamo, onog pravog uhljeba, koji čeka 3 sata popodne, da ode doma. baš sam danas čekao sat vremena, i gledao tih par patnika. nisu neke velike plaće za fakultetsko obrazovanje, al bar je stalno mjesto, rekli bi doživotno. ne smijemo svoje komplekse i posebno ne svoje razočaranje nad svojim životom reflektirati na sve oko sebe. ograničavanje plaća u općinama bude udarilo jedino te službenike koji rade, ne one koji ne rade i politički zaštićene. ovo je još jedan od totalnih promašaja mosta. rezultat bude taj da će plaće biti smanjene samo najnižim mjestima, dok će pročelnici ostati na istome, mislim, 200 kuna manja plaća na 10.000 kn neto i nije neki gubitak. al 200 kuna manje na 4000 kn jest znatno.

 • Sve je uzalud:

  ..Božo se bavi glupostima.............odjeliti internet od telefona i od snimalice.........suce nagrađivati po učinku, rješenje 15,30 kuna,..rasprava 11,28...pisanje rješenja 9.78 itd..ako se vrati odluka sa drugostepenog suda na prvostepeni ili bude poništena prvostepenom sucu bezuvjetni otkaz..............to je poso..........