Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Most: Vladina mini reforma ne daje odgovore na najveće izazove u pravosuđu

Predsjednik Mosta Božo Petrov je istaknuo kako će se u sabornici čuti rasprava o mini reformi koja nije u suštinskom dijelu dala odgovore na najveće izazove u pravosuđu, priopćio je Most.
27. lipnja 2018. u 18:29 5 komentara 142 prikaza
Božo Petrov
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Most je u srijedu na konferenciji za novinare ukazao na važnost šest organizacijskih pravosudnih zakona, koji su u srijedu na dnevnom redu u Hrvatskom saboru, ocijenivši da oni ne daju odgovore na najveće izazove u pravosuđu. Predsjednik Mosta Božo Petrov je istaknuo kako će se u sabornici čuti rasprava o mini reformi koja nije u suštinskom dijelu dala odgovore na najveće izazove u pravosuđu, priopćio je Most.

Sonja Čikotić Stambeni krediti MOST: Pravo na mjere demografske obnove moraju imati svi

"I struka i šira javnost kritizirali su izmjene i većina podržava ideju o reformi kako ju je zamislio i predstavio Most. Ukazat ćemo na nedovršenost koncepta koji nam servira Vlada i predočit ćemo reformu pravosuđa kao ključnu reformu društva u cjelini", rekao je Petrov.

Osvrnuo se na imenovanje sudaca i državnih odvjetnika, istaknuvši da ono ne smije biti prepušteno slučaju ili kuloarima.

"Tome je Most posvetio najveću pažnju, a smatramo i da se suci trebaju kontinuirano educirati i ocjenjivati, a cijeli sustav treba biti transparentniji i objektivniji. Želim istaknuti potrebu za jedinstvenim modelom ocjenjivanja sudaca i državnih odvjetnika, jer u tome vidimo temeljni preokret. Most je svoj cilj postavio davno i tog cilja se držimo. Inzistiramo na stručnom radu, temeljitom promišljanju i metodološkom pristupu”, naglasio je Petrov

Crobarometar Evo tko su najpopularniji, a tko najnepopularniji političari

Bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Maja Grubišin koja je na Mostovim zakonima radila je navela najvažnije izmjene u drugom čitanju pojedinih zakona: uspostavu Visokog kaznenog suda, izmjene u vidu imenovanja članova DSV-a koji se biraju iz redova sudaca, te sudbine sudskih savjetnika, koja sada postaje još neizvjesnija.

"Ideja o Visokom kaznenom sudu dolazi uglavnom zbog potrebe ujednačavanja sudske prakse, međutim takav cilj može se postići na druge načine, a ne dodatnim fragmentiranjem drugostupanjskog sudovanja. Produktivnost i učinkovitost koji bi rezultirali takvim rješenjem nisu bitno drugačiji od uspostave specijaliziranih jedinica unutar postojeće mreže sudova", rekla je Grubišin.

Ustvrdila je da je iz izmjene o članovima DSV-a jasno da Ministarstvo pravosuđa ne zna kako pristupiti određivanju članova vijeća, te da se iz jednog u drugo čitanje potpuno promijenio koncept. 

Božo Petrov 'NE BAVIMO SE KALKULACIJAMA' Petrov: Hoću li biti predsjednički kandidat? U Mostu nismo o tome razgovarali

Most je strukturu vijeća temeljio na novoj mreži sudova koja se predlaže, a propisali smo da članove DSV-a iz reda sudaca čine dva suca Vrhovnog suda, dva suca iz reda žalbenih sudova i tri suca iz reda prvostupanjskih sudova.

Promjena u drugom čitanju je i vezano za položaj sudskih savjetnika, koji su opet vraćeni na početnu poziciju. Naime, u prvom nacrtu djelomično je prihvaćena ideja da se sustav sudskih savjetnika bolje uredi i da se ta profesija podigne na ljestvici. Ideja je preuzeta iz Mostovih zakona gdje smo podijelili sudske savjetnike u tri razine i sukladno iskustvu i znanju podijelili poslove od jednostavnijih za savjetnike do onih kompleksnijih za više savjetnike specijaliste. No, odjednom se od svega odustalo i vratilo na staro", objasnila je Grubišin.

Sabor Burno u Saboru: Jandroković opomenuo Petrova i isključio mu mikrofon

Saborska zastupnica Ines Srenja - Linić osvrnula se na članak  Zakona o sudovima koji propisuje da je predsjednik suda dužan posebno skrbiti o poštivanju prava i zaštiti djece u postupcima pred sudovima sukladno međunarodnim standardima.

"Pitanje je kako će predsjednik suda ispunjavati ovu zakonsku odredbu, jesu li ga suci dužni obavijestiti da se vodi postupak u kojem sudjeluje dijete, kakve mjere i radnje će predsjednik suda imati pravo obavljati kako bi ispunio ovu odredbu. Postavlja se pitanje je li ovo samo populistička mjera koja se zadnji čas unijela u zakon radi medijski eksponiranog slučaja ovrhe nad djetetom u Splitu. Radi ozbiljnosti pitanja predlažemo da se bolje uredi ovo pitanje kako bi u praksi zaista bilo provedivo”, istaknula je Strenja - Linić.

Naglasila je da je problem u lošoj educiranosti dionika i očito lošoj koordinaciji rada postojećih aktera, a ponajviše nakaradnog ovršnog sustava.

“Dugotrajnost naših postupaka, loša procesna disciplina i nezainteresiranost sustava da modernizira svoj rad dovodi do situacija kao što je bila s ovršenih djetetom. Nitko od nas nije iznad suda. Svi smo dužni prihvatiti i pokoriti se odlukama sudbene vlasti, ali naša sudbena vlast odlaže provođenje pravde svojom sporošću i tromošću, a znamo da je odlaganje pravde jednako njezinom negiranju", rekla je.

Nikola Grmoja traže 3. čitanje Grmoja o arhivu: Radi se sve da ova tema prođe tiho i neprimjetno Nikola Grmoja KORIŠTENJE POVLASTICA MOST: Političari i dužnosnici na račun HNS-a u Rusiju putuju protuzakonito
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • Avatar Stimy
  Stimy:

  A ko je taj Petrov? Jel morti z nekakvog kamenjara gdi je poskok domaća životinja, a u školu idu na magarcima preko "sedam gora..."? Pa tak svih 9 godina, dok ne završe tri razreda.

 • ante555:

  Mostovci, jedino sto znate jest kritiziranje svih, vama nista ne valja. S druge pak strane dva puta ste pokazali totalnu nesposobnost kad ste imali priliku biti u vlasti. Vi ste nesto najlosije sto se u politici dogodilo. Pročitani ste!

 • stefj:

  Kud god takneš, ko da staneš u go.no. Tako to otprilike izgleda... A vlada samo mijenja celofan u koji pokušava umotati to g... Čak ove zadnje zakonske promjene zdravstvenog i mirovinskog sustava vode nazad u prošli sustav. Umjesto da se ... prikaži još! napravi rez i postavi i jedno i drugo na zdrave noge, ide se krpati i na silu održavati status quo, pa dok ide da ide... Ukidanje 2. stupa i odustajanje od vučerizacije i privatizacije zdravstva vodi u sigurnu propast i jednog i drugog sustava. To je 100%, nema šanse za drugi ishod, ma niti u promilima... Suludi potezi koji problem samo produbljuju. Isto kao i ovo za sudstvo, isto kao i ovršni zakon, isto kao i nove porezne promjene. Vlada izgubila kompas, otišla skroz lijevo, slijedeća koalicija mogla bi biti s Radničkom frontom...