Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MOST: Pravo na mjere demografske obnove moraju imati svi

Most stoga, da bi obitelji ostale u Hrvatskoj, predlaže sufinanciranje mjesečne rate ili anuiteta u iznosu od 50 do 85 posto.
27. lipnja 2018. u 13:45 8 komentara 959 prikaza
Sonja Čikotić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Mostova saborska zastupnica Sonja Čikotić upozorila je na nedostatke Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita. 

Crobarometar Evo tko su najpopularniji, a tko najnepopularniji političari

Predlagatelj je isticao da su izmjene napravljene u svrhu poticanja demografske obnove, urbane regeneracije i smanjenja iseljavanja, a stanove će i dalje moći kupiti samo oni koji imaju novac, zaposleni su s ugovorom o radu na neodređeno vrijeme i kreditno su sposobni. Most stoga, da bi obitelji ostale u Hrvatskoj, predlaže sufinanciranje mjesečne rate ili anuiteta u iznosu od 50 do 85 posto.

"Javno savjetovanje, u kojem je bilo puno kvalitetnih i argumentiranih prijedloga građana i pravnih osoba, nije dobilo kvalitetan odgovor Ministarstva. Tamo gdje su građani bili najzainteresiraniji za kupnju stana ili gradnju kuće - tamo će se iznos subvencije kredita smanjiti za čak 20 % mjesečne rate, a za 1% povećati u najnerazvijenijem dijelovima Hrvatske“, rekla je Čikotić.

Poreč Osjetljivi na ranjive Samohrani roditelji u Poreču imaju plaćen vrtić, terapije, a ako treba – i struju i stan

"Ministarstvo tvrdi da su istraživanja pokazala kako se ovom mjerom pomaže demografskoj obnovi. Koja ste to istraživanja pokazali? Koje obitelji u Hrvatskoj imaju priliku na demografsku obnovu kada veliku većinu ugovora o radu na određeno vrijeme upravo imaju mlade osobe - 51,5 posto nezaposlenih su mladi do 45 godina! Uz sve navedeno, vi nudite ponovno birokratima posao i to da bilježe jedno po jedno dijete koje se rodi, izdaju rješenja o produženju i sve to prati budno oko hrvatske birokracije“, dodala je.

Iz Mosta poručuju kako traže "aktivne mjere koje će biti usmjerene na razvoj obiteljske politike poput povećanje broja stanova za povlašteni najam kako bi što više obitelji riješilo svoje stambeno pitanje i ostalo u Hrvatskoj, reforma javne uprave za koju je osigurano 880 milijuna kuna s ciljem digitalizacije, depolitizacije i optimizacije broja zaposlenih u javnoj upravi, povećanje iznosa subvencija za najnerazvijenija područja u iznosu od 85 posto rate, uz zadržavanje subvencije od 50 posto za ostala područja, povećanje ukupno predviđenih sredstava za provedbu ovog Zakona te dorada odredbi o produljenju vezanom uz rođenje djeteta, invaliditetu, dokazivanju osnovnih higijensko-tehničkih uvjeta za život itd", stoji u priopćenju Mosta.

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

Sonja Čikotić
1 / 6
Inicijativa Ovršni ustanak u nedjelju je na Trešnjevačkom placu skupljala je donacije za bivšu ministricu gospodarstva Martinu Dalić. 
Božo Petrov 'NE BAVIMO SE KALKULACIJAMA' Petrov: Hoću li biti predsjednički kandidat? U Mostu nismo o tome razgovarali Nikola Grmoja traže 3. čitanje Grmoja o arhivu: Radi se sve da ova tema prođe tiho i neprimjetno
psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Avatar niwrad
  niwrad:

  Najbolja demografska mjera je da nema nikakve mjere. Mjere svih vrsta i oblika su dovele do demografskog problema i birokratske hobotnice koja ždere sve pred sobom. Ukinite poljoprivredne subvencije, rodiljne naknade, dječje doplatke, socijalu za zdrave, mjere protiv nezaposlenosti i ... prikaži još! ekonomske stabilnosti, otpis dugova, kulturu, HRT pretplatu... i počnite raditi svoj posao - građanima osigurajte ceste, škole, bolnice, zaštitu od kriminala. terorizma, prevaranata te slična javna dobra, usluge i zaštite. Sve ostalo su privatne stvari koje građani moraju rješavati sami, a političari ih "rješavaju" zato da bi imali alibi za krađu javnog novca i uhljeblivanje.

 • Mimosvit:

  Poticaji samo za one do 45. A za one s 45+ ko je jamio jamio.

 • viki.liks:

  Demongrafski problem postoji jer ti skoro svaka dala samo hladne vode iz bokala umjesto da je obrnuto...Rjesenje je prvo cici cici pa onda malo vode.