Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promijenili stav

Moskva spremna podržati UN-ovu rezoluciju o Siriji

sergej lavrov
AFP/PIXSELL
20.03.2012.
u 12:41

Iako su dva puta zaštitili Siriju od UN-ovih sankcija, pozivaju na prekid krvoprolića i osiguravanje pristupa Crvenom križu

Rusija je spremna podržati rezoluciju UN-a koja bi osigurala ostvarivanje Kofi Annanovog plana za rješavanje sirijske krize. Podržavanje rezolucije znači kako je Rusija spremna izvršiti pritisak na dugogodišnjeg saveznika.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov smatra kako se rezolucija ne bi trebala pretvoriti u ultimatum, čime je najavio teške pregovore oko teksta dokumenta pred Vijećem sigurnosti UN-a. Ipak, donosi Guardian, čini se da Lavrovova izjava ukazuje na promjenu u stavu Moskve i nestrpljenje prema sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Podsjetimo, Rusija i Kina već su dva puta zaštitile Assadov režim od UN-ovih sankcija kojima se željelo prekinuti jednogodišnje sukobe s prosvjednicima tijekom kojih je poginulo više od 8000 ljudi. Unatoč prijašnjem odbijanju, Kremlj je ponudio snažnu podršku Annanu kao posebnom izaslaniku UN-a i Arapske lige.

Annan se već dva puta početkom mjeseca sastao s Assadom kako bi mu iznio svoje prijedloge za zaustavljanje krvoprolića, ali nije poznato što je dvojac zaključio. I Lavrov smatra kako Annanov prijedlog ne bi trebao biti javan te dodao kako je Moskva spremna podržati odluku Vijeća sigurnosti.

Lavrovove najave uslijedile su nakon moskovskog poziva sirijskoj vladi da propusti članove humanitarnih organizacija i osigura koridore kojima bi Međunarodni odbor Crvenog križa mogao doći do žrtava sukoba. Moskva je od Damaska zatražila da se Crvenom križu omogući pristup pritvorenim prosvjednicima.

Ključne riječi

Komentara 12

KU
kukuriku
17:45 20.03.2012.

..eko sada su Rusi \"spremni\" jer tribaju \"na miru\", preuzeti naftna-postrojenja i busótine od INAe u Siriji ??

Avatar kobra11
kobra11
14:31 20.03.2012.

20. 03. 2012 Obama uvodi diktaturu na \"mala vrata\" Američki predsednik Barak Obama prošlog petka potpisao je dekret koji mu daje mogućnost da samovoljno proglašava vanredno stanje u zemlji. Dekretom je precizirano da će predsednik imati mogućnost da \"raspolaže resursimaima i uslugama potrebnim za funkcionisajne takvih planova i programa\", što znači da će građanima moći da oduzima imovinu ili ih prisiljava na dodatni rad, bez naknade. Naravno, sve je u ime nacionalne bezbednosti. Mnogi građani najmoćnije zemlje sveta ostali su šokirani zbog saznanja da će njihov predsednik imati neograničenu moć nad njihovom imovinom. Mnogi pravnici i analitičari ocenjuju da je ovim potezom Obama na pravnoj osnovi pokušao da legalizuje potpunu kontrolu nad javnim ali i privatnim životom građana. . Zar ovako misli i u svetu da nudi demokratiju ???

RE
@rea
16:08 20.03.2012.

he,he

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije