Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Budimo odrasli'

Monti: Podjela na ljevicu i desnicu više ne postoji

Mario Monti
Milestone Media/PIXSELL
02.01.2013.
u 12:34

– Ne postoji više podjela na ljevicu i desnicu nego na one koji žele rast i one koji žele konzervirati postojeće stanje – kazao je Monti

Ne postoji više podjela na ljevicu i desnicu nego na one koji žele rast i one koji žele konzervirati postojeće stanje, kazao je danas talijanski premijer u ostavci Mario Monti. Kao najsvježiji primjer za to uzeo je SAD gdje su se republikanci i demokrati suglasili oko pitanja rješavanja državnog duga.

– Od sada pa nadalje cilj će biti rast. Koalicije će se stvarati na osnovu toga tko želi reforme, a ne na osnovu toga tko želi konzervirati postojeće stanje. Temeljna je razlika između onih koji žele promijeniti zemlju i onih, kako na ljevici tako i na desnici, koji se protive promjenama – kaže Monti oko čijeg se imena okupljaju predstavnici raznih stranaka, kao i obični građani, koji će stvoriti novu stranku s kojom će izaći na izbore 24. i 25. veljače, iznio je svoje viđenje politike i stranaka.

"Budimo ozbiljni, budimo odrasli"

Koje će mjere poduzeti ako poslije izbora bude izabran za premijera? – Potrebno je smanjiti poreze na rad i na poduzeća, te istodobno smanjiti državnu potrošnju – kaže Monti i dodaje da bi trebalo načiniti novi fiskalni sustav kojim bi se načinila preraspodjela bogatstva, odnosno kojim bi bogatiji davali više od siromašnijih.

Na pitanje je li u Europi, u prvom redu Njemačkoj, stvorena zavjera za rušenje vlade Silvija Berlusconija koji sada kaže da je to bila zavjera protiv Italije, Mario Monti odgovara: „Budimo ozbiljni, budimo odrasli“.

U predizbornoj kampanji ima političara koji pozivaju na očuvanje etičkih vrijednosti. Monti kaže kako drži da su "etičke vrijednosti temeljne i treba ih štititi, ali mrzim one stranke koje upotrebljavaju etičke vrijednosti, a u stvarnosti ih ne poštuju, kao oružje protiv suparnika". Na pitanje na koga se odnosi ta njegova kritika, Monti je odgovorio kako neki političari iz Berlusconijeve stranke Narod sloboda upotrebljavaju etičke vrijednosti kao oružje protiv suparnika, a sami se tih vrijednosti ne pridržavaju.

>>Monti predstavio program za Italiju i Europu

Komentara 1

PP
Pink Panter
16:06 02.01.2013.

E Monti, lako je filozofirati puna trbuha i nepostojanju ljevice i desnice. To uopće nije važno, to su etikete za politikante. Ali ljevica, prava ljevica je itekako potrebna i postoji, premda nije organizirana. Ljevica, to su svi ljudi, nas 99%9% koji su eksploatirani od strane onih 1% ili čak manje, 0,1% , bangstera. Zvali se oni "desnica" ,prednjica, stražnjica ili bilo kako. Pijavica je uvijek pijavica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije