Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rusija:

'Moguća je pobjeda opozicije u Siriji, cijena za to je neprihvatljiva'

autobomba, Damask, Sirija (1)
REUTERS/Sana/Pixsell
13.12.2012.
u 12:25

– Prepoznavanjem koalicije opozicije kao jedinog legitimnog predstavnika, čini se da je SAD odlučio staviti oklade na njihovu oružanu pobjedu – komentirao je ruski ministar vanjskih poslova Lavrov američko priznavanje sirijskih pobunjenika.

Rusija je priznala kako postoji mogućnost da u sukobu u Siriji pobijedi sirijska opozicija, jer vladine snage nastavljaju gubiti sve više teritorija kako sukob bjesni, kazao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mikhail Bogdanov, prenosi Russia Today.

– Moramo se suočiti s činjenicama kako postoji mogućnost da vlada postupno počne gubiti kontrolu nad sve većim dijelom teritorija, kazao je.

– Ne možemo isključiti pobjedu pobunjenika – dodao je. Upozorio je da bi Sirija zbog neprekidnog nasilja mogla podnijeti velike žrtve.

– Borbe će postati još intenzivnije i Sirija će izgubiti desetke tisuća, možda čak i stotine tisuća civila – upozorio je. 

– Ako se takva cijena za micanje predsjednika čini prihvatljivom za vas, što mi možemo napraviti? Mi to smatramo potpuno neprihvatljivim – kazao je.

Delegati na sastanku Prijatelja Sirije koji se održao u Maroku u srijedu službeno su prepoznali "nacionalnu koaliciju sirijskih revolucionarnih i opozicijskih snaga" kao jedine predstavnike sirijskog naroda. Mnogi ruski diplomati vide takav razvoj događaja kao jednu od glavnih prepreka u rješavanju sirijskog sukoba te tvrde da nedavno priznata koalicija neadekvatno predstavlja političku volju sirijskog naroda.

– Priznavanje sirijske oporbe kao legitimne vlasti od "Prijatelja Sirije" je odustajanje od bilo kakvih pokušaja da se pronađe političko rješenje. Jedina opcija sada je rat, napisao je na svom Twitter-profilu Alexei Puškov, predstavnik odbora za vanjske poslove u Dumi. Puškov je zatim upozorio na ono što bi se moglo dogoditi u slučaju da militanti pribjegnu nasilju protiv ruskih konzularnih službenika i civila u regiji.

– Sirijski militanti zaprijetili su napadom na veleposlanstva Rusije i Ukrajine u Damasku kako bi se "pobrinuli" za Ruse. SAD šalje snage za specijalne operacije u takvim slučajevima, upozorio je.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da priznanje oporbene koalicije otežava napore za uspostavu glatke političke tranzicije u Siriji.

– Prepoznavanjem koalicije opozicije kao jedinog legitimnog predstavnika, čini se da je SAD odlučio staviti sve oklade na oružanu pobjedu ove vrlo nacionalne koalicije – kazao je Sergej Lavrov. Moskva koja je upozorila svoje zapadne partnere da ''Sirija nije Libija'' žestoko se protivi bilo kakvom vanjskom vojnom uplitanju u sukob.

>> Washington priznao sirijske pobunjenike

Komentara 18

DA
damocles
15:46 13.12.2012.

nisu oni stali samo tako na stranu pobunjenika, legije stranaca, britanskih placenika i kojekakvih militantnih skupina. glavni cilj je smaknuce asada i napad na iran da bi se rusiju dovelo u okruzenje. samo pitam se dokle ce to tako ici

RI
Riznica
16:48 13.12.2012.

Umjesto sto pametuju, Rusima je najbolje da povuku kuci svoje hiljade drzavljana koji se nalaze u Siriji dok jos nije kasno ...

LD
lopov drpiga
14:48 13.12.2012.

mi smo dio zapada, a zapad je za saveznika uzeo pobunjenike koji se bori protiv režima... zauzeli smo stranu ( po mom mišljenju krivu ) i ok... ali gdje je nestalo objektivno novinarstvo, pao ovaj sukob nije u našem dvorištu.... nema potreba za ratnom propagandom.... ovdje se ni jedna rečenica ne može vidjeti kontra pobunjenika... koliko su pobunjenici danas pobili dijece... jučer? jučer je pobijeno 200tinjak alavita - tko ih je pobio, koljač asad? on sigurno nije svoj.. tko ostaje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije