Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opremaju se “škole za život”

Mogu birati kamere, lopte, pikado, čamce

Blaženka Divjak i Radovan Fuchs
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
20.06.2018.
u 13:32

Novi pribor i opremu ravnatelji odabiru do 26. lipnja kada popis šalju ministrici

Dentalni set za vježbu održavanja higijene zubi, set za badminton, veseli šatori, 3D printeri, alati za obradu drva i metala, kamere, projektori, rječnici, lopte, laboratorijski setovi, dječji pikado – samo su dio školskog pribora koji će moći naručiti škole koje su se prijavile za eksperimentalnu provedbu “Škole za život”.

Naime, za opremanje ukupno 73 škole, od kojih se u eksperimentalni program prijavilo njih vrlo malo u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, osigurano je ukupno 13,5 milijuna kuna, od čega će svaka ustanova na raspolaganju imati od 100.000 do 250.000 kuna, ovisno o ukupnom broju učenika.

Novac iz fondova EU

– Iako gradovi i županije, kao osnivači škola, imaju puno važniju ulogu u opremanju škola, tim u Ministarstvu osigurao je proračun za opremanje “Škola za život” iz fondova EU kako bismo osigurali jednake prilike svim učenicima u eksperimentalnoj fazi kurikularne reforme – kazala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Naime, izbor opreme koja se nudi po predmetima za učenike koji sada ulaze u eksperimentalnu fazu sažet je u katalogu koji je odaslan ravnateljima škola. Po njemu će birati opremu koja im je potrebna, a među kojima su i razredni materijal, ormarići i sitnice poput škara, flomastera i spužvi za ploče.

Raznolika ponuda

– Ponuda artikala različita je, od magneta, preko ampermetra, bicikla, pribora za nastavu fizike, sve do meteorološke postaje, glazbenih instrumenata i peći za keramiku. Katalog je osmišljen prema prijedlozima škola, a prvi put škole same mogu odabrati upravo onu opremu koja njima treba. Prijedlozi škola raznovrsni su i pokazuju promišljanje o razvoju različitih kompetencija učenika, od prirodoslovnih preko čitalačkih do digitalnih i socijalnih. Tako se potiče autonomija škola te omogućava kvalitetno podizanje standarda škole u onim područjima za koja škole procjenjuju su im potrebna – poručila je Divjak.

Željene artikle iz kataloga škole trebaju odabrati do 26. lipnja, nakon čega slijedi javna nabava.

Prilika da škole biraju novu opremu koja im je potrebna u radu u kojem se naglasak stavlja na učenika, ili bi se trebao staviti, potičući ga da razvije svoje interese, financirana je iz fondova Europske unije. Uz tu su opremu učenicima šestog razreda već prije osigurana mikroračunala, a od jeseni škole će dobiti i novu računalnu opremu za obveznu informatiku koja se uvodi u pete i šeste razrede. Iz tog predmeta učenici neće imati zadaća.

Komentara 2

BO
boris
14:39 20.06.2018.

zar je škola neko igralište ili klub za zabavu? Ništa ozbiljnoga...

VL
vlatx
14:59 20.06.2018.

Znači one škole koje se nisu prijavile mogu i dalje biti u kamenom dobu?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije