Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministrica Divjak: Iz EU fondova stiže još 600 milijuna kuna za znanost

Osigurana su i 362 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi za četiri godine
10. lipnja 2018. u 10:24 7 komentara 591 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministarstvo znanosti i obrazovanja do kraja ove godine iz EU fondova povući će 600 milijuna kuna za znanost, a u proteklih godinu dana iz Europskoga socijalnog fonda i Europskoga fonda za regionalni razvoj ukupno je povučeno gotovo 2,5 milijarde kuna.

Blaženka Divjak MINISTRICA OBRAZOVANJA Divjak: Nepotrebno se dizala panika, branitelji nisu tražili prednost na natječajima

"Do kraja 2018. očekuje nas novih 600 milijuna kuna za znanost iz EU fondova, početak kurikularne reforme "Škola za život" u 72 škole, u strukovnim obrazovanju imenovanje 20-ak regionalnih centara kompetentnosti vrijednih milijardu kuna, kao i eksperimentalni program dualnog obrazovanja", ističu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja riječi ministrice Blaženke Divjak koja je prije godinu dana preuzela taj resor.

U tih je godinu dana Ministarstvo povuklo 1,38 milijarde kuna iz Europskoga fonda za regionalni razvoj i 1,07 milijardi kuna iz Europskoga socijalnog fonda. Iz tih je sredstava milijardu kuna osigurano za znanstvenu opremu i infrastrukturu, a za znanstvene centre izvrsnosti osigurano je više od 373 milijuna kuna.

Blaženka Divjak
1 / 11
U simboličnih 5 do 12 krenuo ovogodišnji Marš za znanost

Ministrica Divjak očekuje i da će do kraja godine biti zaključeni programski ugovori sa sveučilištima kojima je cilj puno čvršća veza s potrebama tržišta rada.

U visokom obrazovanju osigurano je osam tisuća stipendija za studente, a prvi je put osigurano 3.400 STEM stipendija godišnje, kako bi se studente potaknulo da upišu programe u tom području. Osim toga, Hrvatska zaklada za znanost tijekom sljedećih pet godina financirat će zapošljavanje 154 mladih istraživača, za što je osigurano više od 80 milijuna kuna. Kako ističu iz MZO-a, preko znanstvenih centara izvrsnosti i Hrvatske zaklade za znanost osigurano je zapošljavanje 350 mladih znanstvenika, a samim time i ostanak njih i njihovih obitelji u Hrvatskoj.

Ivan Đikić konferencija o obrazovanju Đikić: Divjak zagovara jednu političku opciju

Za učitelje i ostale zaposlene uključene u projekte EU-a koji se provode u školama predviđeno je povećanje plaće od 30 posto, a počela je i izrada novoga Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju, koji se nije mijenjano 23 godine. Osigurana su i 362 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi za četiri godine.

Za kurikularnu reformu, podsjeća MZO, po prvi put je osigurano ukupno više od 200 milijuna kuna i to iz EU fondova, državnog proračuna te potpora Europske komisije te na jesen počinje eksperimentalni program "Škola za život".

Također od jeseni, u pete i šeste razrede svih osnovnih škola uvodi se informatika, za koju je dosad opremljeno 215 prioritetnih škola.U tijeku je i javni poziv za kandidiranje strukovnih škola za imenovanje regionalnih centara kompetentnosti.

Ministrica Blaženka Divjak obišla ovogodišnji STEM Games STEM Games Divjak: Ove godine smo prvi put osigurali 3400 stipendija isključivo za STEM zanimanja Blaženka Divjak Upute školama uskoro Ministarstvo znanosti: Zapošljavanje branitelja za ravnatelje pod jednakim uvjetima
 
vrijeme
NEĆE BITI VRLO TOPLO
Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • davor.sostaric52:

    nije u šoldima sve - treba imati i malo pameti ...

  • Mukowsky:

    Koju znanost. Pa ona u nas ne postoji. Samo pogledajte prezimena znanstvenog pdmlatka. Sve sami sineki, nećakinje, unuci ...... I znanost smo uspjeli napraviti uhljebistanom.

  • grebza:

    Pored ovakvih i sličnih izjava trebamo li se svi zapitati kako bismo uopće živjeli i funkcionirali kao država da nismo ušli u EU??? Jedno što vladajući moraju shvatiti da se svaki dobiveni euro mora opravdati planom i pravom svrhom trošenja. ... prikaži još! I tu će jako brzo nastati vrlo veliki problemi.