Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONAČNO SE NETKO DOSJETIO KAKO!

Konstruirao je uređaj koji u kantama za smeće potpuno neutralizira neugodne mirise

10.08.2015., Slavonski Brod - Inovator Ivan Jakobović, poznat po velikom broju priznatih inovacija, konstruirao je uredjaj koji u kantama za smece u potpunosti neutralizira neugodne mirise te tako jos upotrebljive i korisne sastojke smeca cuva od oksidaci
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/3
17.08.2015.
u 18:45

Izumitelj Ivan Jakobović misli da je njegova inovacija idealna za gradove i industriju

Dok su rive svih jadranskih mjesta ovih dana blistave i čiste, u uskim pokrajnjim uličicama, posebice onim iza restorana i hotela, širi se nesnosan smrad kontejnera za smeće. Čim zapuše maestral, "miomirisi" dopru i do gostiju na terasama, a kada živa u termometru pređe trideseti stupanj, problem postane jasan i stanovnicima kontinentalne Hrvatske.

Nemoćni komunalci

Komunalni radnici samo sliježu ramenima jer su tu jednostavno nemoćni.

– Bakterijama su za razmnožavanje potrebni ugljik, dušik, voda i anorganske soli, a toga u otpadu ima u izobilju – naglašava mag. ing. Olivera Maglić, ekspert za zbrinjavanje komunalnog otpada. Prema njezinim riječima, anaerobne bakterije odgovorne za proces truljenja jednostavno bujaju po toplom vremenu. Za početak procesa dovoljno je, upozorava, nekoliko sati, ponekad i samo tridesetak minuta.

Srećom, ono što razlikuje inovatore od običnih građana je činjenica kako se ti domišljati ljudi ne mire sa zadanom situacijom. Tako je profesor Ivan Jakobović iz Donje Bebrine pokraj Slavonskog Broda konstruirao uređaj koji u kantama za smeće potpuno neutralizira neugodne mirise. Na ideju je došao prolazeći pokraj kontejnera u jednome brodskom prigradskom naselju. Kada ga je zapljusnuo nesnosan smrad, jednostavno je stisnuo nos i rekao sam sebi:

– Ovako dalje ne ide! – i s riječi je odmah prešao na djelo. Pozvao je dvojicu svojih kolega i naručio tri kante za smeće. U jednu su bacili dva kilograma ostataka mliječnih proizvoda, u drugu mesnatih, što prerađenih, što sirovih, a u trećoj su simulirali smjesu kućnog otpada. Kante su nepropusno zabrtvljene i uz postavljene manometre ostavljene na suncu. Očitavan je prirast temperature i tlaka.

Najviše je plinova

– Zaključili smo kako kućni otpad stvara najviše plinova, ali mesni najgore smrdi – kaže Jakobović. Sve je ponovljeno uz dodavanje ozona i patent je rođen. Na kante je inovator spojio ionizator zraka koji proizvodi ozon i pojačanom oksidacijom ubija, odnosno sprečava rast anaerobnih bakterija. A kada njih nema, ne mogu nastati ni plinovi truljenja pa ni smrad.

– Očekujem interes iz turističkih gradova, posebice otoka zbog skučenosti življenja i velikog prirasta stanovništva u ljetnim mjesecima – kaže Jakobović. Cijena nesmrdljive kante bit će prihvatljivih 800 kuna na bazi 100 komada, a verzije s aplikatorima živog vapna i ozona upravo razvija za mesnu industriju. Brodski izumitelj ističe kako ovako tretiran otpad ima i smanjenu produkciju metana, jednog od najčešćih uzročnika (samo)zapaljenja otpada.

>> Solarne klupe mladog hrvatskog izumitelja postavljene u Sarajevu

Komentara 18

Avatar jabarabaagodinaslaba
jabarabaagodinaslaba
19:05 17.08.2015.

Čovjek je "prva liga". Vodi praksu za bravare u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu i djeca mogu kraj njega zaista naučiti posao kako treba.

Avatar Vucibatina
Vucibatina
19:39 17.08.2015.

Dobro bi bilo da se napravi uređaj za neutraliziranje smrada i truleži političkih stranaka !

NA
navijeke
20:04 17.08.2015.

Izvrsna ideja. Nadam se da će uspjeti pronaći nekog voljnog da mu za udio u zaradi financira projekt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije