Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teška situacija

Mljekaru isključili struju, a sada mlijeko dijeli siromašnima

ivan mihaljković
Goran Ferbežar/PIXSELL
24.10.2012.
u 10:54

Ovih dana i mljekar iz Vinkovaca pridružio se nezadovoljnim mljekarima koji traže višu otkupnu cijenu mlijeka

Mljekar Ivan Mihaljković iz Nuštra postavio je prije dva mjeseca na ulazu u jedan vinkovački trgovački centar mljekomat i zadovoljan je jer svakog dana na taj način proda 90 litara mlijeka. No, ovih dana on svakog dana podijeli i baci 400 litara mlijeka jer se pridružio nezadovoljnim mljekarima koji traže višu otkupnu cijenu mlijeka.

– Svakome tko dođe na moju farmu natočim mlijeka koliko želi, a i dogovorio sam s općinom Nuštar, koja provodi program socijalne pomoći, za stare i siromašne obitelji, pa im isporučujem mlijeko koji oni dalje dijele po kućama obiteljima o kojim skrbe. Ono što preostane, bacim na njivu. Krave se moraju svakog dana musti i što ću sa 400 litara nego ih se na bilo koji način riješiti. Smanjili smo ishranu kava na minimum, samo da prežive, a sve kako bi smanjili troškove.

Ako se ovakvo stanje nastavi, namjeravam 10 krava utoviti i isporučiti klaonici. Mi kažemo "sasušiti", a stručni izraz je "suhostaj", a to je vrijeme pred teljenje kada daje malo mlijeka i nakon teljenja pojačavamo hranu kako bi davala sve više mlijeka.

No, budući da je ovakva situacija, odlučio sam 10 krava "sasušiti" i prodati ih klaonici – kaže Ivan Mihaljković koji na svojoj farmi ima 34 muzare, 12 junica i šest teladi. No, prije dvije godine imao je 50 muzara i u staji je bilo 85 grla, ali je smanjivao broj kako su teškoće stočara bile sve nesnošljivije.

Mihaljković ilustrira situaciju u kojoj se nalaze mljekari svojim slučajem – u petak su bili iz Elektre i isključili struju zbog neplaćenih računa, ali je prodao dug i podmirio dio duga pa farma opet ima struju. Sada čeka petak, za kada su najavili ponovno doći isključiti struju, a dobio je i opomene za neplaćene račune za vodu.

>>'Radije će propasti nego od svojih zahtjeva odustati'

>>Ogorčeni mljekari prolili 100.000 litara mlijeka kod Đakova

Komentara 14

LI
Livi
11:15 24.10.2012.

Moji mljekari, uzalud je gluhom dovikivati i slijepcu mahati. Ova vlast ne zeli cuti vas argumenat: Nije Cacica bilo briga kako ce gradani podnijeti teret poskupljenja plina i struje od 25-35%. A ovaj se Jakovina brani kako toboze zali gradane da ne mogu podnijeti opterecenje ako mlijeko poskupi za jednu junu. Vidi se da nas taj covjek .... u zdrav mozak. Ali imamo priliku vec na proljece dati im zuti karton.

DO
dobrek
11:19 24.10.2012.

Znam ljude koji su radili i zarađivali u tekstilnoj industriji, građevinarstvu, brodogradnji, željezari,... izgubili su sve. Sad su na burzi i nemaju šta da prosipaju. Ovi sa megalomanskim kreditima još imaju pa i prosipaju. Oni od kojih su dobijali i uzimali, odavno su na burzi a struja im je već odavna isklučena.

LI
liliZG
11:12 24.10.2012.

Užasno, katastrofa.......valjda je cilj uništiti našu poljoprivredu i stočarstvo prije ulaska u EU....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije