Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šokantno otkriće

Mlade radnice iz Europe u Australiji su potplaćene i seksualno zlostavljane

radnici
Foto: ABC NEWS
04.05.2015.
u 09:10

Radnici i radnice iz Azije i Europe su zlostavljani, maltretirani i trpe napade na poslu u Australiji

Radnici i radnice iz Azije i Europe su zlostavljani, maltretirani i trpe napade na poslu u Australiji, otkrila je ekipa australske televizijske emisije Four Corners, piše ABC.

Pronašli su jasne dokaze ekstremnog iskorištavanja radnika, koji rade u uvjetima sličnima onima u kojima su radili robovi, na farmama i u tvornicama koje opskrbljuju najveće australske supermarkete i lance brze hrane.

Seks za vizu

U istraživanju je otkriveno da se radnice iz Azije i Europe seksualno iskorištavaju, a kako bi dobile vizu, moraju davati seksualne usluge. Uz nevjerojatne oblike iskorištavanja, radnici su i potplaćeni.

Oni ulaze u Australiju na temelju legalnih privremenih radnih viza zamišljenih kao program kulturne razmjene. Takve vize mladima omogućavaju da putuju i rade najviše šest mjeseci na jednoj lokaciji. Uglavnom su zaposleni na slabo plaćenim poslovima branja voća ili povrća te u mesnoj i peradarskoj industriji.

Iskorištavanje ranjivih skupina ljudi

– Australija će zbog ovoga biti prepoznata kao država koja iskorištava ranjive ljude koji samo traže bolje životne uvjete – kazala je australska stručnjakinja za radno pravo i migracije Joanna Howe.

>>Ostavio Australiju i plaću od 38.000 kn: 'Ostajem u svojoj Hrvatskoj'

>>Pogodite koja zemlja ima najsretniju naciju na svijetu

Komentara 5

TM
Tim_Minchin
09:51 04.05.2015.

Australija? ma nije moguce...

Avatar d-ano
d-ano
14:18 04.05.2015.

Pa to je i EU ,nista novo,,

ZB
zbuniceva
11:51 05.05.2015.

Srećom toga nema u Hrvatskoj kod nas mlade radnice nisu potplaćene ni seksualno zlostavljane. Većina nigdje ne radi pa nema straha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije