Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Pokušaj korištenja nove tehnologije'

Mještani traže odgovore: Zašto su barijere popustile pa naselja završila pod vodom?

U mjestu Koritinja kraj Karlovca barijere se postavljaju u duljini od 500-tinjak metara
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/15
18.09.2022.
u 19:46

Usprkos uvjeravanja mjerodavnih institucija da će box barijere izdržati te da vodostaj Kupe neće prijeći 750 centimetara, barijere su popustile, a rijeka se popela na više 8 metara.

Poplave koje su pogodile pokupsko područje uslijed jakih kiša ukazale su na veliki problem nedovršenih i neispravnih nasipa. Njih se pokušalo nadomjestiti mobilnim 'box barijerama' koje se pune vodom, no kao što smo mogli vidjeti iz primjera u Brodarcima, nisu u tome bile uspješne.

Ovaj hrvatski proizvod prvi je put isproban u ožujku 2019. i to upravo u Brodarcima, na vježbi civilne zaštite. Tada je objašnjeno da jedna kutija može primiti čak tonu i pol vode. Demonstrirano je i kako uigrana ekipa u sat vremena može postaviti 500 metara ovih barijera.

No usprkos uvjeravanja mjerodavnih institucija da će box barijere izdržati te da vodostaj Kupe neće prijeći 750 centimetara, barijere su popustile, a rijeka se popela na više 8 metara. Stanovnici Brodaraca i lokalnih mjesta s pravom postavljaju pitanje 'zašto', a za RTL na to su pitanje odgovorili iz Hrvatskih voda.

"To je bio jedan pokušaj korištenja jedne nove tehnologije. Postavljene su, testirane su. Nažalost, uočeni su neki nedostaci kod njih što ne znači da se ne mogu unaprijediti, ali u ovom slučaju nisu pokazale tražene rezultate", rekao je Mišo Čičak, voditelj službe zaštite od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama.

VIDEO: Posljedice nevremena u Čazmi, mnogi su ostali bez krova nad glavom

 

Komentara 6

Avatar Svračak
Svračak
20:00 18.09.2022.

Zamisli ti nesposobnih ljudi. Ne mogu u milimetar prognozirati količinu padalina.

Avatar Keep_calm
Keep_calm
20:51 18.09.2022.

Zato što ne postoji apsolutna sigurnost, ni apsolutna garancija da će se nešto dogoditi točno onako kako je predviđeno. Odrasli ljudi bi trebali biti svjesni rizika u svojoj okolini, i tome se prilagoditi. Ne biti cvilidrete.

DU
Deleted user
20:01 18.09.2022.

Ooo, da ima velike financijske rezultate kod onog tko je uvalio neprovjeren sustav naivcima i nestručnjacima ili stručnjacima za svoj džep . Iz Fizike čista jedinica, kada kantu stavite punu vode i potopite ju u vodu kanta teži čak manje od svoje težine kad je prazna za količinu vode koju istisne i sve ostale kombinacije koje je Arhimed znao 212. godine prije krista, a naši nepismenjaci ni danas nisu ukapirali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije