Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mještani Donje Dubrave spremni su organizirati i straže!

Policija je uvela videonadzor u Kotoribi, Donjoj Dubravi i Donjem Vidovcu. Kradu se kabeli, žljebovi na kućama, šahtovi i metalne lovačke čeke
18. listopada 2010. u 14:25 1 komentara 317 prikaza
'bih - 01.06.2010., Siroki Brijeg - Na magistralnoj cesti Siroki Brijeg Grude svakodnevno se pojavljuju nova odlagalista otpada. I dok jedni pod okriljem noci istovaraju smece uz samu cestu drugi ceka
Foto: 'Tomislav Milicevic/Vecernji list'

Članovi lovačke udruge Srnjak iz Macinca još se ne mogu načuditi kako im je netko mogao ukrasti dvije promatračnice, tzv. čeke, postavljene u polju Šoderici kod Gornjeg Hrašćana.

Drvena promatračnica vjerojatno će završiti u pećima kao ogrjev, a druga, metalna, prodat će se kao sekundarna sirovina. U čudu su ovih dana i u tvrtki Đurkin jer im je odneseno 14 metalnih poklopaca sa šahtova za natapanje u poljima Kuršanečkom lugu i Čepu! Šteta je 15.500 kuna.

U Međimurju je znatno povećana krađa metala. Nestaju žljebovi s kuća i zgrada, brončani nadgrobni spomenici i vaze, kabeli... Ukradeno uglavnom završava na tržištu sekundarnih sirovina.

Počinitelje je teško otkriti, što priznaju i u policiji, koja još traga za drskim kradljivcima koji su s groblja u Donjoj Dubravi odnijeli dva spomenika.

– Nakon krađa spomenika održana su dva sastanka s policijom na kojem je potvrđeno da je više krađa nego prije. Spremni smo organizirati i seoske straže – najavio je načelnik Marijan Varga.

Policija je uvela i videonadzor u Kotoribi, Donjoj Dubravi i Donjem Vidovcu. U slučajevima koji su razriješeni, počinitelji su uglavnom Romi, među kojima su i maloljetnici od 15 i 16 godina. Njih su zaštitari zatekli kako s rashladnih vitrina u čakovečkoj prodavaonici skidaju aluminijske dijelove.

Ukradenom metalu teško je ući u trag jer se često pomiješa s onim koje Romi skupljaju po naseljima. U teretnim vozilima kruže selima i raspituju se ima li tko staro željezo. Među onima koji skupljaju metalni otpad i mještanin je Paraga (podaci poznati redakciji).

Kod njega smo se raspitivali je li voljan preuzeti oko 600 kilograma željeza u Čakovcu.

– Nema problema! Uzimam sve – kaže.

– Možemo li za to dobiti kakav novac? – pitamo. – Ako je velika količina, možemo se dogovoriti za neku malu naknadu. Vama je najvažnije da se smeća riješite i da vam ne stoji u dvorištu. Kod vas smo za pola sata – veli.

– A kamo ćete s tim željezom? – pitamo. – Prodajemo ga u Babincu – odgovara.

Prema neslužbenim podacima, cijena je že

Prema neslužbenim podacima, cijena je željeza od 60 do 90 lipa kilogram, a bakar je 30 puta skuplji. Može se prodati za trideset i više kuna. U tvrtkama koje otkupljuju sekundarne sirovine kažu da je teško procijeniti što je ukradeno, a što je prikupljeno kao otpad. Sumnjive slučajeve, tvrde, prijavljuju. U Piškorovcu, romskom naselju kod Male Subotice, kažu da po staro željezo koje skupe po dvorištima ponekad dolaze i Romi iz Zagreba. Utovare ga u kombije i odvezu. Oni, vele, slabo plaćaju prikupljeno željezo jer ga i oni preprodaju. O krađama u Piškorovcu nitko ne želi govoriti. – Mi ne krademo, željezo skupljamo po selima – tvrde mještani. (ibe/VLM)

Workers in protective suits take part in the disinfection of Huanan seafood market, where the novel coronavirus is believed to have first surfaced, in Wuhan
GODINU DANA OD PANDEMIJE
Kineski mediji šokirali svijet: COVID-19 nije izbio u Wuhanu, imamo dokaze za to
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
  • Ante III:

    Koji donese saht na prodaju zavezat oko vrata i poslat po Dravi doli. Ovim kradama se mora stati na kraj.Ili ce se dogodit zlo.netko ce nekog ubit.pa ljudi nisu vise sigurni na vastitom dvoristu od tih Roma.A tu je u ... prikaži još! prvom redu kriva politika (adz i njihovi glasovi nac.manjina) o donosenju zakona i sudstvo a vece ovlasti policije.Ti uhvatis romica kak ti nekaj krade i nesmes ga istuc jer ce te tuzit u Straßburgu.Steta kaj nije bil Paraga za vrijeme rata bar dvije godine na vlasti. Iz svih krajeva bivse Juge su se doselili kak Rode v Medimurje.DOSTA tolerancije svaki mora odgovart za kazneni preksaj.A njih najvise boli kad mu ukines socijalu, i dobro premlatis kad ga uhvatis u kradi.