Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministrica Bedeković: Svi centri ispunjavaju uvjete fizičke ili tehničke zaštite

- Ministarstvo je svim ravnateljima centara izdalo jasne upute oko uvođenja fizičke i tehničke zaštite uz proširenje ovlasti zaštitarskih službi, kazala je ministrica.
30. rujna 2019. u 14:50 2 komentara 338 prikaza
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Tri mjeseca nakon što su u Centru za socijalnu skrb u Đakovu ubijeni socijalna radnica Blaženka Poplašen (49) i pravnik Ivan Pavić (35), pred tom je ustanovom resorna ministrica Vesna Bedeković predstavila paket mjera za podizanje razine kvalitete i sigurnosti u sustavu socijalne skrbi.

Vesna bedeković status službene osobe Bedeković: Do kraja rujna tehnička zaštita za sve ustanove socijalne skrbi

- Ističe se prije svega uvođenje tehničke i fizičke zaštite u sve Centre za socijalnu skrb i podružnice u Hrvatskoj. Druga je mjera postizanje statusa službene osobe za sve socijalne radnike i stručne radnike u sustavu. Sljedeća je, pak, strukturirano i sustavo stručno usavršavanje u sustavu, kako bi se prevenirale rizične situacije – započela je ministrica Bedeković. Na popisu pet najvažnijih poteza su i omogućavanje zaštite radnicima kada izlaze na teren te jačanje međuresorne suradnje.

Ministarstvo je, podsjetila je, 29. srpnja izdalo svim ravnateljima Centara jasnu uputu o uvođenju fizičke i tehničke zaštite te proširenju ovlasti zaštitarske službe, a rok je za to istekao danas.

- Gotovo svi Centri u Hrvatskoj imaju zaštitarsku službu ili prolazni ili ručni detektor metala – rezimirala je ona, dodajući kako će je i nekolicina preostalih dobiti u najkraćem mogućem roku.

Centar u Đakovu metal-detektorska vrata ugradio je 30. kolovoza, a nešto ranije nabavili su i ručni detektor metala.

- Drugačije je organizirana naša zaštitarska služba pa se svatko mora zastati na vratima i pokazati osobne stvari. Time su naši djelatnici puno sigurniji, znaju da je svatko pregledan prije nego uđe u njihov ured – rekla je Dubravka Petrović, ravnateljica đakovačkog CZSS-a.

Zaštitari će po novome, kako je pojasnila ministrica, pri sumnji na nedopuštene predmete, zatražiti od osobe da otvori torbu te ju pregledati, no i dalje neće moći nositi oružje. Centri za socijalnu skrb, naime, nisu na popisu ustanova u kojima zaštitari, po Zakonu o privatnoj zaštiti, smiju biti naoružani. Nakon tragedija u Đakovu nije zatražena izmjena toga zakona, a ministrica ja rekla da će prvo pričekati rezultate najavljenih mjera.

U tijeku je, nadalje, izmjena Kaznenog zakona, a novina će biti odredbe kojima se svim socijalnim radnicima i stručnim radnicima u sustavu daje status službene osobe. Svaki će se napad na njih, tako, tretirati kao kazneno djelo.

- Jednako tako, svaki će radnik u sustavu kao službena osoba ima pojačanu odgovornost, s tim da se svaki njegov postupak u obavljanju djelatnosti tretira kao kazneno djelo ukoliko nije sukladan zakonima i propisima iz domene socijalne skrbi. Stavlja se time naglasak na odgovornost i profesionalno obavljanje svih poslova samih socijalnih radnika – poručila je ministrica.

Što se tiče sustavnog stručnog usavršavanja, ono je prije svega usmjereno na prevenciju rizičnih ponašanja, a samim time i na prevenciju možebitnih tragičnih događaja.

Vesna Bedeković Obljetnica trostrukog ubojstva Ministrica Bedeković: Treba odgajati za prihvaćanje različitosti i nenasilje

- Oblikovano je na način da omogućava razbijanje različitih proaktivnih modela stručnog i profesionalnog osnaživanja svih radnika u sustavu. Čini ga pet sustavnih modela, a teme su im vezane prije svega za učinkovito rukovođenje, upravljanje stresnim situacijama, nošenje sa stresom, stjecanje dodatnih kompetencija socijalnih radnika za upravljanje sve kompleksnijim izazovima u svakodnevnom poslu. Dio modula usmjeren je i na karakteristike timskog rada u psihocijalnoj djelatnosti – pojasnila je Bedeković.

Sljedeća mjera u ovom paketu je omogućavanje radnicima što veće sigurnosti u obavljanju posla izvan ustanova Centara za socijalne skrbi, dakle na terenu.

- U vrlo skoro vrijeme ću potaknuti konzultacije sa strukom u tom smjeru, što je jako važno jer smatram da da su socijalni radnici ti koji najbolje znaju s kavim se problemima suočavaju na terenu – dodala je.

Izuzetno je važno, navela je ministrica, intezivno jačanje međuresorne suradnje, konkrento između Ministarstva demografije, MUP-a, Ministarstva pravosuđa, zatim obrazovanja te zdravstva, kako bi zajedničkim djelovanjem omogućili što promtnije reagiranje na možebitne krizne situacije.

- Nedavno smo u Centrima u Belom Manastiru i Rijeci imali prijetnje socijalnim radnicima koje su u vrlo kratkom roku od strane MUP-a sankcionirane i spriječene su možebitna počinjenja težih kaznenih djela. Sve ove mjere usmjerene su prije svega na podizanje razine kvalitete i profesionalnog pristupa cijelom sustavu socijalne skrbi, kako bismo omogućili što kvalitetniju uslugu građanima – zaključila je.

Statusu službene osobe vesele se u đakovačkom CZSS-u.

- Puno će nam to značiti jer konačno nećemo morati sami pokretati tužbe protiv naših korisnika, ukoliko netko bude nasilan ili nam prijetio, nego će se to činiti po službenoj dužnosti – kazala je ona.

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • ObrenM:

    Sa kakovom ozbiljnoscu ova pojasnjava nove mjere sigurnosti.Uvodjenje detektora metala,koji postoje 50 godina.Vidi se golemi rad ministrice i ostale uhljeb ekipe Zna se.

  • homophob:

    Netko, u okolini ove ministrice, bi joj prijateljski trebao skrenuti paznju da osoba s schnoz kao njen ne bi trebala nositi naocale koje upotpunjuju komicnu masku Groucho Marx-a! Zapravo za potpunu slicnost bi si morala nacrtati nemoguce brkove i u ... prikaži još! usta uvaliti cigaru calibra corona.