Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica vlade

Ministri se smiju, a država nam ide u deficit od 14,5 milijardi kuna

ministri
Foto: Pixsell
1/4
24.08.2010.
u 15:54

Umjesto 8,6 deficit će biti 14,5 milijardi kuna. Vlada se brani da je rebalans socijalan i da štiti građane. Bolje, kažu, nije moglo.

Hrvatska Vlada uputila je Saboru prijedlog rebalansa proračuna kojim se proračunski prihodi smanjuju za 4,5 milijardi kuna, na 108,3 milijarde kuna, a proračunski se rashodi povećavaju za otprilike 898 milijuna kuna, na 122,3 milijarde kuna. Ove godine Vlada će od poreza prikupiti oko 8 milijardi kuna manje nego 2009., ali unatoč tome što porezni obveznici posrću, rashodi se ne smanjuju. Umjesto 8,6, deficit će biti 14,5 milijardi kuna, a pokrivat će se zaduživanjem.

>>Povećane trošarine trebaju donijeti 500 milijuna kuna u 2011.


Zaposleni u privatnom sektoru platili su najveću cijenu hrvatske prilagodbe krizi. U industriji je u dvije godine izgubljeno gotovo 30 tisuća radnih mjesta, jednako tako gubici su bili u graditeljstvu, hotelijerstvu, trgovini, obrtu, a s druge se strane javni sektor širio. Javna su poduzeća postala glavni izvor korupcije i kriminala, tek donekle s tim se stalo Sanaderovim odlaskom s vlasti, no politički je voluntarizam ostao presudna nit vodilja u upravljanju javnom imovinom. Zdrav razum nalagao je državi da svoju potrošnju prilagodi općem stanju, no umjesto toga Vlada je prošlog ljeta povećala poreze zbog čega Hrvatska ove godine ima jedan od najvećih ekonomskih padova u Europi. U usporedbi s drugima, stoji tvrdnja predsjednice Vlade da hrvatski deficit nije visok, ali pitanje je po kojoj se cijeni pojedina država zadužuje i za što se novac troši. Kamate koje Hrvatska plaća u gornjoj su granici, a novac odlazi za financiranje neodrživih privilegija i neracionalnih sustava.

Milanović: Zbog ovakve politike Hrvatska je kao ugašeni svjetionik

>>Babić: Kukavički i bez petlje, trebali smo 2007. biti za MMF

Strah od ulice
Ni Grčka nije imala tako mladu umirovljeničku populaciju kao Hrvatska, širokim spektrom izuzeća i povlastica stvorio se širok sloj stanovništva ovisnog o državi i proračunu, osnovan je velik broj lokalnih jedinica da bi stranke imale čime trgovati.

– Hrvatska još nije dotaknula dno! Pad BDP-a nastavit će se i iduće godine, a ako se slučajno zaustavi negdje oko nule, to treba zahvaliti ulasku u EU i jeftinoj rasprodaji preostale imovine – komentar je ekonomista dr. Guste Santinija o Vladinu rebalansu.

– Ja sam zadnji u državi koji bi branio HDZ, ali u postojećoj konstelaciji snaga Jadranka Kosor nije ni mogla ništa drugo predložiti. Rebalans je loš, ali on preslikava postojeći odnos snaga. Da je smanjila plaće i mirovine, ljudi bi izašli na ulice, ali time ne bi ništa riješila. Kriza se gradila 17 godina i trebat će godine i godine dugotrajnog i mukotrpnog rada da se iz nje izađe. Hrvatskoj je potreban konsenzus kao i onaj kad se osamostalila – ističe Santini.

"Nema štrajka, školska godina može normalno početi"

Hrabrost ministra financija i potpredsjednika Vlade Ivana Šukera svela se na to da čak 12 posto godišnjeg proračuna financira sve skupljim zaduživanjem u inozemstvu. Ove godine država će za kamate izdvojiti više od 6 milijardi kuna, iduće bi ta stavka mogla narasti i na 8 milijardi.

Prilično hrabro! Mjereno udjelom u BDP-u, vanjski dug države u dvije je godine porastao sa 77 na 100 posto, a javni dug sa 42 na 52 posto. Hrabrost je povećavati ga i dalje a da se pritom ne osiguravaju nikakve pretpostavke za oporavak.

>>HUP: Rebalans donosi nastavak dosadašnje ekonomske politike

Potraga za krivcem
Uz razočaranje činjenicom što Vlada zemlju svjesno vodi u propast, javni prostor karakterizira i potraga za krivcem.

Nema nevinih, pa su tako sindikati krivi što ne daju na radnike, guverner jer štiti banke, opozicija ne želi prokockati šansu da dobije vlast, a Jadranka Kosor da ostane na njoj. Sociolog Dragan Bagić kaže da se situacija može opisati sintagmom “svatko štiti sebe i svoje”.

U toj borbi zasad su mnogo bolje prošli korisnici državnog proračuna od privatnog sektora, pogotovo industrijskog dijela, gdje su radnici masovno ostajali bez posla.

– U takvoj je situaciji normalno da sindikati štite partikularne interese svog članstva. Na žalost, Vlada i premijerka nisu uspjele stvoriti atmosferu za sklapanje kompromisa, što podrazumijeva i žrtvovanje nekih kratkoročnih interesa pojedinih skupina.

Ne može Vlada očekivati od drugih aktera da stvaraju takvu atmosferu, pogotovo od onih kojima je u samoj biti da štite partikularne interese – kaže Bagić. Što stanje bude gore, to će potraga za krivcima biti žešća.

Komentara 790

KR
krasnayi
01:11 25.08.2010.

drug linic se u potpunosti slaze.upravo je zavrsio sa sweet donkey love!

S9
stric 90
01:13 25.08.2010.

Ajmo komunisti,ko ne misli po diktatu partije tome ćemo prišit da je iz Bosne(inače otamo su pravi ljudio).

OB
-obrisani-
01:09 25.08.2010.

Pitam druga Linića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije