Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPAD NA CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB

Ministarstvo se oglasilo o napadu. Ravnatelj centra: 'Oduzeli smo četvero djece zbog zanemarivanja'

Zagreb: Ministar Piletić dodijelio je Državnu nagradu za volontiranje u 2022. godini
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
20.12.2022.
u 14:49

Dužnost sustava socijalne skrbi je pružiti sigurnost i zaštititi dobrobit djece. Radnici u sustavu, vodeći se prije svega stručnošću, empatijom i solidarnošću imaju važnu, ali ponekad i nezavidnu ulogu u skrbi za najranjivije članove našega društva, ističu iz Ministarstva

Nemili incident dogodio se u utorak oko 9.25 sati kad je muškarac star 40 godina došao je do Centra za socijalnu skrb u Ivancu i na prvom katu zgrade razbio staklo na vratima hodnika te ubacio zapaljivu staklenu bocu, nakon čega se svojim vozilom udaljio s mjesta događaja.

- Uslijed djelovanja zapaljive materije nastala je materijalna šteta i nitko nije ozlijeđen. Brzom reakcijom policijskih službenika 40-godišnjak je ubrzo pronađen i uhićen - javila je Policijska uprava varaždinska.

Vezano uz sami incident i sigurnost zaposlenika Centra za socijalnu skrb, kontaktirali smo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

"Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike najoštrije osuđuje napad na djelatnike Centra za socijalnu skrb Ivanec. Nasilje nikada ne smije biti opravdanje.

Stručni radnici Centra za socijalnu skrb Ivanec postupajući u zaštiti dobrobiti djece tijekom prijepodneva izloženi su napadu od strane korisnika u čijoj obitelji su postupali. Napad je izvršen u prostorijama Centra, no na sreću, nitko nije ozlijeđen. Dužnost sustava socijalne skrbi je pružiti sigurnost i zaštititi dobrobit djece. Radnici u sustavu, vodeći se prije svega stručnošću, empatijom i solidarnošću imaju važnu, ali ponekad i nezavidnu ulogu u skrbi za najranjivije članove našega društva.

Na razini cijele Republike Hrvatske od 2019. godine osigurana je mjera tehničko-tjelesne zaštite svih centara za socijalnu skrb (zaštitar, ručni detektor metala, prolazni detektor metala).

Osim tehničke zaštite i zaštitarskih usluga, radnici centara za socijalnu skrb su izmjenama i dopunama Kaznenog zakona 2019. godine dobili status službene osobe. Time kazneno zakonodavstvo i praksa osiguravaju zaštitu osoba koje su u svom svakodnevnom radu posebno izložene ugrozi od kriminalnog ponašanja", navodi se u odgovoru kojeg smo dobili iz Ministarstva.

Oduzeta zbog zanemarivanja

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Ivanec Robert Čusek komentirao je incident za 24sata.

- Kod nas je jedna krizna situacija. Tijekom jutra smo u toj obitelji imali poduzimanje mjera - poručio je i objasnio kako su oduzeli četvero djece iz obitelji zbog grubog zanemarivanja.

Ravnatelj kaže kako su nakon toga u Centar došli muž i žena, revoltirani tom odlukom Centra, a djecu su smještena u udomiteljsku obitelj. Dodao je kako su djeca oduzeta zbog zanemarivanja, no da nije bilo fizičkog nasilja. U ovom napadu sudjelovali zajedno majka i otac djece, tvrdi.

- Nastao je požar koji je intervencijom ugašen, ali strašna panika, totalni kaos je zavladao - rekao je i dodao je da su zaposlenici u šoku i potreseni.

- Zaštitar fizički nije prisutan u tom prostoru, ali je čuo lupanje i u par sekundi je došao. Sve je bilo gotovo, čovjek se udaljio. Zaštitar je bio u prizemlju. Stranka koja je počinitelj je bila u tretmanu, znala je postupak, proceduru, zna sve djelatnike. Bojimo se, ne znamo što se nakon ovoga može dogoditi - rekao je.

HKSR: Očekujemo hitnu reakciju nadležnih tijela, ovo nije prvi put

Iz Hrvatske komore socijalnih radnika (HKSR) priopćili su kako su zgroženi činom brutalnog nasilja koji se dogodio u Ivancu. 

- Hitno smo pokrenuli interne protokole za ovakve situacije i u intenzivnom smo kontaktu s Centrom te kolegama stojimo na raspolaganju za svu potrebnu pomoć - istaknuli su.

Očekuju hitnu reakciju nadležnih tijela te ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića jer ovo nažalost, ističu, nije prvi puta da su izravno napadnuti socijalni radnici, kao i ostali djelatnici Centra za socijalnu skrb Ivanec na svojim radnim mjestima.

Komentara 6

MB
MB1982
13:59 20.12.2022.

Što je bio njegov cilj? Dokazati im da su bili u pravu kada su donijeli odluke protiv njega? 🤔 Stvarno ima svakakvih čudaka na ovom svijetu.

DU
Deleted user
17:06 20.12.2022.

Ganci

BE
Beyonder
13:28 20.12.2022.

I vi ih dalje nagrađujete za nerad i zapuštanje djece. Mislite da takve briga za djecu, ona su samo izvor prihoda za kladionice i alkohol

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije