Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ Ne stišava se bura nakon smjene I. Srbljinovića u OŠ Nova Rača

Ministarstvo nije potvrdilo novoizabranog ravnatelja

21.01.2009.
u 17:12

Današnjom sjednicom školskog odbora Osnove škole Nova Rača, nije stavljena točka na svojevrsnu trakavicu koja se vuče još od kolovoza prošle godine, kada je u pola mandata smijenjen ravnatelj Ivan Srbljinović.

Školski presedan
Bio je to svojevrsni presedan u prosvjetarskim krugovima županijskih škola, no tamošnjim je učiteljima, kako su sami potvrdili, voda došla do grla. Razlozi za smjenu pomno su pobrojani u 12 točaka, a uglavnom je riječ o Srbljinovićevoj samovladi i sveopćoj samovolji u upravljanju školom, pri čemu je kolektiv navodno služio samo za bespogovorno provođenje u djelo ravnateljevih odluka.

Naprasna se smjena odmah počela povezivati s politikom, posebice zbog činjenice što je na čelu školskog odbora istaknuti lokalni SDP-ovac Miro Kolić, dok je ravnateljevo političko opredjeljenje vezano uz stranačku pripadnost HSLS-u. No, Kolić takve špekulacije opovrgava tvrdnjom kako prilikom izbora Srbljinovića za ravnatelja škole politika nije imala nikakva upliva, niti je bilo ikakvih pritisaka, što se pak, ne bi moglo tvrditi u slučaju njegova razrješenja.

Šutnja mjerodavnih
Kako je kolektiv i Školski odbor za novoga ravnatelja predložio dosadašnjeg pedagoga Alena Jaušića, na potezu je bilo mjerodavno ministarstvo. Kako se čulo na današnjoj sjednici, taj je prijedlog odbijen i to bez ikakva obrazloženja. Premda su od mnogih mjerodavnih institucija od lokalne do državne razine još od studenog tražili objašnjenje takva poteza, do danas ga nisu dobili. Stoga je preostalo Jaušića zadržati na mjestu v.d. ravnatelja do godine dana. Kada je o sudbini smijenjenog Srbljinovića riječ, ponuđena mu je otpremnina, ili rad u nastavi, no on je to navodno odbio i otišao na bolovanje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije