Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kultura u lici

Ministarstvo kulture ulaže 1,5 mil. kuna za gospićku knjižnicu

kultura
Iva Vidović/VLM
16.07.2012.
u 15:49

Županija nema ni jednu koncertnu dvoranu, ni jednu pravu kazališnu scenu, filmska je produkcija rijetka, nedostaju i knjižare, čulo se danas u Smiljanu

Kulturni život u Ličko-senjskoj županiji gotovo da ne postoji i vrijeme je da se nešto ozbiljno pokrene. Baš iz toga razloga, ponajviše kako bi se upoznala sa situacijom na terenu te pokrenula kulturni život u Lici, na sastanak s kulturnjacima u MC-u Nikola Tesla u Smiljanu stigla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić sa svojim suradnicima.

U Lici su rijetki muzeji, knjižnice... Kinodvorane postoje, no većinom bez ikakva sadržaja. Kazališna scena zapravo ne postoji, a u županiji nema ni koncertnih dvorana.

– U Gospiću tek počinjemo s izgradnjom nove knjižnice i ministarstvo je u tu svrhu odredilo 1,5 milijuna kuna. To je trenutačno najveća investicija koju ministarstvo daje ovoj županiji. Jednako smo tako ustanovili da treba više raditi na programima, da institucije osim osnovne djelatnosti moraju imati i programe za koje su zainteresirani građani, oni kojima je kultura zapravo namijenjena. Činjenica je da županija nema ni jednu koncertnu dvoranu, ni jednu pravu kazališnu scenu, filmska je produkcija relativno rijetka, a nedostaju i knjižare. Cijeli niz sadržaja kulturne industrije danas, nažalost, ne postoji – kazala je ministrica.

Da bi se premostio problem nedostatka prave kulturne infrastrukture, istaknula je kako će se 2013. godine krenuti s mrežom gostovanja umjetnika s područja glazbe i kazališta. Vjeruje u uspjeh zbog zemljopisnog položaja županije, odnosno činjenice da je smještena na prometno najvažnijem dijelu koji spaja cijelu Hrvatsku.

– Promotrimo li položaj obližnjih županija, uočit ćemo da apsolutno sve kulturne manifestacije, čiji izvođači gostuju ili nastupaju u Šibeniku, Zadru, Rijeci, Crikvenici ili Puli, mogu za nekoliko sati stići do Gospića, Otočca ili Senja, poručila je ministrica.

Plan je umrežiti primorsku Hrvatsku i Istru s Likom te unaprijediti kulturni turizam. Ličko-senjska županija ima očuvanu prirodnu baštinu te treba stvoriti atrakcije za naše stanovništvo, ali i turiste koji vole planinsko ozračje, koji žele uživati u spoju ekološkog ili prirodnog turizma i kulturnih sadržaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije