Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vještačenje će preuzeti liječnička vijeća

Ministarstvo branitelja: Pravilnicima se ne uvode nova prava niti otvaraju rokovi

Tomo Medved
Patrik Macek/PIXSELL
23.09.2021.
u 19:43

Ostvarivanje statusa sudionika Domovinskog rata samo je moralna satisfakcija za one koji ne ostvaruju status hrvatskog branitelja, ali su obavljajući dužnosti po nalogu Republike Hrvatske pridonijeli obrani suvereniteta RH, te iz toga ne proistječu nikakva druga prava, napominju

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja u četvrtak su priopćili da se ni jednim pravilnikom, koji su u postupku javnog savjetovanja, ne uvode nova prava niti otvaraju novi rokovi, već se razrađuje način ostvarivanja prava predviđenih zakonom.

Na taj su način željeli reagirati na, kako kažu, netočne i nepotpune objave u medijima vezano za pravilnike koji su u postupku javnog savjetovanja. "Netočno je da će osobe koje ostvare status sudionika Domovinskog rata moći ostvariti status i prava hrvatskog branitelja i hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata. Sudionici Domovinskog rata ne mogu ostvariti prava predviđena za hrvatske branitelje, ne podliježu vještačenju oštećenja organizma kao hrvatski branitelji, niti mogu ostvariti status i prava hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata", stoji u priopćenju.

Ostvarivanje statusa sudionika Domovinskog rata samo je moralna satisfakcija za one koji ne ostvaruju status hrvatskog branitelja, ali su obavljajući dužnosti po nalogu Republike Hrvatske pridonijeli obrani suvereniteta RH, te iz toga ne proistječu nikakva druga prava, napominju.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja ocjenjuju "u potpunosti neprihvatljivim pa i zlonamjernim navode kako je riječ o 'Medvedovim komisijama'".

"Vještačenje će preuzeti liječnička vijeća, a u postupku ostvarivanja prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kao i civilnih stradalnika, i nadalje će sudjelovati stručni vještaci. Izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima izostavljena je prethodna stručna procjena s ciljem ubrzanja ostvarivanja statusa HRVI iz Domovinskog rata", navode.

Nakon donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji uslijedila su, tvrde, brojna medijska nagađanja o tisućama 'novih branitelja' i hrvatskih ratnih vojnih invalida, što se, kako dodaju, pokazalo potpuno neutemeljenim, "kao što su neutemeljena i aktualna 'predviđanja' da će 'još tisuće građana moći steći status branitelja i ratnih vojnih invalida'".

Komentara 8

Avatar Bani
Bani
22:13 23.09.2021.

Stvarno ove branitelje vise treba dobro pregledati! Imamo vise branitelja nego stanovnika! Dvi trecine sve laznjaci...

NO
nogogaz
20:33 23.09.2021.

Tako je! Rokovi se ne otvaraju!

GO
goran2hr
20:11 23.09.2021.

U DR bilo nas je malo. Nikada dovoljno ljudi za kompletiranje posada na oklopnjacima, u rovu nas je bilo 1 ili dvoje i tsl. A sada smo došli do prenapuhane brojke od 500000 i to još nije dovoljno. Nije mi jasno kako u 25 godina netko nije regulirao svoj status?! Valjda sada pokušavaju otvoriti "mala vrata", kako bi i neprijatelji mogli postati - branitelji. Martićevcima su već dali mirovine, što je iduće?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije