Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ako se ne riješi onečišćenje

Ministar Šprlje zaprijetio zatvaranjem dotoka nafte Rafineriji Brod

Ante Šprlje
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
12.02.2016.
u 18:47

Izrazivši zabrinutost zbog činjenice da se zdravlje i životi hrvatskih građana ugrožavaju, ministar pravosuđa je najavio i mogućnost poduzimanja drastičnih mjera

Ministar pravosuđa Ante Šprlje rekao je danas kako će Hrvatska pokrenuti proceduru utvrđivanja odgovornosti ljudi u Rafineriji u Bosanskom Brodu za onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu. Izrazivši zabrinutost zbog činjenice da se zdravlje i životi hrvatskih građana ugrožavaju, najavio je i mogućnost poduzimanja drastičnih mjera.

– Ako se utvrdi da postoje kaznena djela ili prekršaji, Hrvatska i njezine pravosudne institucije zadržavaju pravo da poduzmu sve mjere da se spriječi dovod sredstava koje utječu na zdravlje građana u Rafineriju – rekao je Šprlje nakon sastanka koji je zajedno s kolegama Panenićem i Dobrovićem održao u Slavonskom Brodu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom. Na pitanje radi li se o zatvaranju ventila na JANAF-ovu naftovodu ili nečemu drugom, Šprlje je odgovorio kako ne želi govoriti o konkretnim mjerama, jer bi to bilo miješanje u rad pravosudnih tijela. Upozorio je, međutim, kako te mogućnosti postoje i kako o njima prvenstveno trebaju razmišljati oni koji bi od toga mogli imati posljedice. Dodao je i kako kako to što su naši građani ugroženi s desne obale Save, odnosno iz Republike Srpske, ništa ne znači te kako on osobno garantira da će s hrvatske strane biti poduzete sve pravne mjere na njihovoj zaštiti. Na inzistiranje novinara da odgovori koje nam to mjere stoje na raspolaganju, slikovito je odgovorio.

– Ako neki građanin protiv vas počini kazneno djelo i ako to učini nožem, vi mu uzimate taj nož. Dakle, oduzimate mu sredstvo kojim je počinjeno kazneno djelo. Mislim da je poruka jasna – rekao je Šprlje. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekao je kako je ozbiljno razmotrio dopis kojim je brodski gradonačelnik pozvao hrvatsku Vladu i ministre na hitno poduzimanje mjera na zaustavljanju onečišćenja zraka. Prema njegovim riječima, neophodno je žurno poduzimanje koraka kako bi se taj očit  problem građana Slavonskog Broda i okolice riješio. Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović rekao je kako je itekako svjestan da su Brođani izloženi prekomjernom onečišćenju iz Rafinerije. Dodao je kako rad međudržavne radne skupine nije polučio odgovarajuće rezultate i kako ga treba dignuti na višu razinu. Na upit podržava li Dusparin zahtjev da se pristupanje BiH Europskoj uniji uvjetuje rješavanjem tog problema, on je odgovorio da se ne želi upuštati u te rasprave i da to pitanje ostavlja kolegama koje se razumiju u međunarodnu suradnju.

– U mom fokusu je da postoje tehničke mjere kojima se procesna naftna industrija može svesti u zadovoljavajuće limite. Ovdje su ti limiti višestruko premašeni i to više jednostavno nije dopustivo – rekao je Dobrović.

>> Problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu dignut će se na višu razinu

Komentara 15

HA
hajduk1966
19:07 12.02.2016.

Bilo je vrijeme da tim Rusima netko stane na kraj,ako je tako

Avatar pametnom_dosta
pametnom_dosta
19:03 12.02.2016.

Ajde da i to vidimo

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
19:27 12.02.2016.

Samo naprijed ministre hrvatski narod je uz vas, ugledajte se na gosp hasanbegovića, ne bojte se, čistite ih bez imalo milosti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije