Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ministar Cappelli na 5. Mediteranskom turističkom forumu „Mediterranian Blue“ na Malti

Ministar Cappelli na 5. Mediteranskom turističkom forumu „Mediterranian Blue“ na Malti
Foto: Promo
1/3
02.03.2018.
u 16:03

Potvrđena važnost zajedničke suradnje zemalja Mediterana i pružena podrška hrvatskoj inicijativi osnivanja jedinstvenog europskog fonda za turizam i Radne skupine za turizam unutar institucija Europske unije

Ministar turizma Gari Cappelli, kao poseban izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, sudjelovao je na 5. Mediteranskom turističkom forumu „Mediterranian Blue“ koji je na Malti okupio preko tisuću uzvanika iz političkog života i turističkog sektora cijelog svijeta u cilju promicanja mira, suradnje i prosperiteta kroz regionalnu suradnju.

Tijekom boravka na Malti, ministar Cappelli susreo se s Marie Louise Coleiro Preca, predsjednicom Republike Malte koja je dala snažnu podršku hrvatskom prijedlogu za osnivanju jedinstvenog europskog fonda za turizam i Radne skupine te se obvezala na daljnje predstavljanje ove inicijative kolegama predsjednicima iz drugih europskih zemalja ali i pomoći u dobivanju podrške ministra financija koji ovu inicijativu trebaju zagovarati u institucijama EU. Na susretu kojem je prisustvovao i predsjednik Mediteranske zaklade za turizam Tony Zahra istaknuto kako je turizam za sve zemlje mediteranskog kruga bio snažan pokretač gospodarskog oporavka u doba kada se Europa susrela s izazovima ekonomske krize. Također su se složili kako je turizam vrlo značajan za generiranje zaposlenosti i poticanje razvoja srednjeg i malog poduzetništva koji u ovom trenutku imaju ograničene mogućnosti za predstavljanje svojih interesa unutar institucija EU.

Ostvarivanjem naše inicijative po prvi puta turizam bi dobio svoju Glavnu upravu u okviru proračuna EU što bi omogućilo Ministarstvu turizma direktno financiranje turističkih projekata sredstvima iz EU. U suradnji s predstavnicima turističkog sektora tada bi imali priliku, sukladno njihovim potrebama, kreirati konkretne natječaje za financiranje hotelske industrije, turoperatora i ostalih investicija u turizmu“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

U sklopu Foruma ministar Cappelli je u službenom obraćanju sudionicima istaknuo važnost promicanja mira na području Mediterana i jačanja aspekta sigurnosti za sve posjetitelje i stanovništvo. Podsjetio je i na bitnu ulogu žena koje svojom vizijom, inovativnošću i iznimnim zalaganjem daju turizmu dodatnu vrijednost.

S obzirom da je turizam horizontalni sektor, često služi kao alat za brži razvoj ostalih gospodarskih sektora i društva, te se s pravom smatra pokretačkom snagom gospodarstva i jednim od stupova održivog razvoja. Međutim, europski turizam susreće se i sa sve većim izazovima, od političkih, preko gospodarskih, do ekoloških. Upravo je stoga vrlo važno osnažiti ga zajedničkim inicijativama te vjerujem da je inicijativa osnivanja jedinstvenog europskog fonda za turizam i Radne skupine za turizam unutar institucija Europske unije koju smo i dodatno predstavili na ovom forumu odličan zamašnjak za osiguravanje daljnjeg razvoja turizma u Europi., izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Foto: Promo

Na marginama Mediteranskog turističkog foruma, ministar Cappelli susreo se i s Talebom Rifaiom, donedavnim glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije UNWTO, koji je pohvalio dosadašnje aktivnosti koje Hrvatska provodi u području turizma te podržao inicijativu snažnije zajedničke suradnje. Dodatno, tijekom boravka na Malti ministar Cappelli susreo se s Istvánom Ujhelyijem, potpredsjednikom Odbora Europskog parlamenta o prometu i turizmu. Na susretu se razgovaralo o daljnjim koracima u predstavljanju inicijative osnivanja navedenog fonda kojem je i gospodin Ujhely pružio snažnu podršku.

Međusobna suradnja i snažnije povezivanje zemalja na području Mediterana motiv je okupljanja dionika ovog petog po redu Mediteranskog turističkog foruma „Mediterranian Blue“ koji se održava u organizaciji Mediteranske zaklade za turizam te pod pokroviteljstvom tamošnje predsjednice Marie Louise Coleiro Preca. Forum je osnovan kao platforma za razmjenu iskustva, najboljih praksi i izazova turizma u mediteranskoj regiji temeljena na dijalogu, edukaciji i promociji kulturnih, zabavnih i sportskih događanja. Koliko je Sredozemlje privlačno u turističkom smislu svjedoči i podatak da je gotovo jedna trećina međunarodnih turističkih dolazaka zabilježena prošle godine upravo u ovoj regiji koja je ostvarila 342 milijuna dolazaka.

Ovogodišnje izdanje Mediteranskog turističkog forama održalo se na temu „Lijep život na Sredozemlju ujedinjuje sve“ te je uključivalo brojne panel rasprave usmjerene razvoju turizma na održiv način.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije