Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRISTIŽU TURISTI

Ministar Capelli: Nema otkazivanja, od 10. srpnja buking znatno raste

Iako se ljeto bliži kraju, plaže u Primištenu i dalje su pune gostiju
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/6
14.06.2020.
u 21:42

Do kraja 2020. očekuje se od 30 do 35 posto lanjskog turističkog prihoda, s time da bi Istra i Kvarner mogli dosegnuti i 40 posto.

S prijateljima sam došao na aktivni vikend, nijedna druga destinacija ne može zamijeniti Hrvatsku. Usluga je na visokoj razini, svugdje se pazi na sigurnost, ali to ne znači da se osjećamo kao da smo u bolnici, ni najmanje, opisao je 32-godišnji gost iz Slovenije Janez Bolman svoj boravak na Cresu. Njemica Greta Schuman (53) u Hrvatsku je dolazila na odmor i proteklih pet godina, a ni sada nije izostala. Ona je izabrala Zadar.

– Vaša zemlja je prekrasna. Došla sam s obitelji, osjećamo se sigurno – poručila je gospođa Greta, a slično govore i njeni sunarodnjaci, članovi obitelji Zachmeier.

– Osjećamo se sigurno i zaštićeno. Omjer cijene, kvalitete smještaja i higijene u čitavom resortu su na zavidnoj razini – kažu Nijemci koji se trenutačno odmaraju u Zatonu kod Zadra.

Raste broj stranaca

Prvi ‘postkorona’ gosti, čije smo reakcije dobili posredstvom Hrvatske udruge turizma, Hrvatsku će, kažu, preporučiti svim svojim prijateljima i znancima. U prvih 13 lipanjskih dana na odmor u našoj zemlji odlučilo se, inače, 189.000 turista, koji su ostvarili 921.000 noćenja. Ovogodišnji lipanj donio je dosad svega 20 posto turističkog prometa ostvarenog lani, a pad od početka godine, pak, iznosi 77posto.

No svakim danom broj gostiju pomalo raste, a ovog vikenda njihov je broj prvi put prešao sto tisuća i dosegnuo točno 115.000. Ponajviše ih je u Rovinju, Viru, Malom Lošinju, Umagu i Medulinu. Stranci dominiraju, eVisitor ih bilježI 83.000.

Slovenci su najbrojniji (29.000), a u odnosu na dosadašnji dio lipnja osjetno je skočio i broj Nijemaca (26.000) pa i Austrijanaca kojih je trenutačno 11.000, unatoč oklijevanju tamošnje Vlade da normalizira putovanje s Hrvatskom. No i Austrija danas u ponoć napokon ukida restrikcije za kretanje građana prema Hrvatskoj.

Vlakovima iz Češke

U prvih pet najbrojnijih nacija na Jadranu, uz domaće građane koji su na prvom mjestu, kao peti su se ‘ugurali’ gosti iz Češke kojih je oko 5.000. Zanimljivo je da turista ima i u kontinentalnim županijama koje ostvaruju oko 50 posto lanjskog turističkog prometa. U cjelini se do kraja 2020. očekuje od 30 do 35 posto lanjskog turističkog prihoda, s tim da bi Istra i Kvarner mogli dosegnuti i 40 posto.

– U protekla 24 sata u Hrvatsku je ušlo oko 20.000 turista. Prema rezervacijama, od 10. srpnja buking znatno raste, nema više otkazivanja, potrošnja raste. Dolaze i megajahte vrijedne oko milijardu eura, mnoge se povlače iz drugih luka i dolaze u Hrvatsku. Raste potražnja za najskupljim smještajem, većina gostiju traži objekte s četiri i pet zvjezdica, u kampovima i hotelima biraju objekte s četiri i pet zvjezdica – kaže ministar Gari Cappelli i najavljuje avionske linije za Dubrovnik, Zadar, Krk..., ali i vlakove iz Češke kojima stiže oko 10.000 gostiju.

Ministar turizma otkrio je da je zaposleno svega oko 2000 sezonaca. Na pitanje zašto nema većih sniženja cijena kaže kako svatko ima svoju računicu, ali i da će tržište reći zadnju. Najavio je da će zbog epidemije COVID-19 dio epidemiologa iz unutrašnjosti biti raspoređen na obali, jer rizik ipak postoji i za pretpostaviti je da će biti novih slučajeva zaraze.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije