Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekordno zagađenje

Milano zabranio automobile na tri dana, Rim uveo 'par-nepar'

Sarajevo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
30.12.2015.
u 00:05

Dva mjeseca nema oborina, a zagađenost zraka prešla je granice zdravstvene sigurnosti. Zagađeni zrak godišnje ubije 34.000 Talijana

U Milanu je zabranjen promet automobilima, u Rimu se vozi prema pravilu parnih, odnosno neparnih brojeva na registarskim pločicama, središte Firenze zatvoreno je za automobile... Gradovi bez automobila podsjećaju na 1973. godinu kada je zbog naftne krize uvedena zabrana prometovanja. Ovoga puta zabranjena je vožnja automobilima zbog zagađenosti zraka. Više od dva mjeseca nema oborina, a zagađenost zraka prešla je granice zdravstvene sigurnosti pa su gradonačelnici morali zabraniti vožnju automobilima.

Kazna do 663 eura

U Milanu je potpuno zaustavljen promet osobnim vozilima 28., 29. i 30. prosinca, a u Rimu se vozi s obzirom na brojke na pločicama. Zagađenost zraka dostigla je višu razinu od one izmjerene polovicom osamdesetih godina kada je također uvedena vožnja „par-nepar“. Kazne za prekršitelje kreću se od 164 do 663 eura. Bilo je, dakako, i onih Talijana koji su se “pravili Englezi”, ali je većina poštovala zabranu, odnosno u Milanu je kažnjeno manje od 300 ljudi, a u Rimu manje od 200.

Otvorena je i polemika o tome smanjuje uopće li ova zabrana zagađenost zraka. Prema pokazateljima mjerača zagađenosti zraka, zabrana prometovanja automobilima ne zaustavlja, barem ne u dovoljnoj mjeri, ispuštanje zagađenih čestica u zrak jer ih ispuštaju plinske peći kojima se zagrijavaju stanovi i kuće, tvornice, toplane itd. Građane se poziva da ne zagrijavaju svoja kućanstva na više od 18 Celzijevih stupnjeva, da što više koriste gradski prijevoz u gradovima u kojima je ipak dozvoljena vožnja po načelu „par-nepar“ brojeva na registarskim pločicama itd. Procijenjeno je da zbog zagađenog zraka godišnje umre više od 34 tisuće talijanskih građana.

Energetska revolucija

Potrebne su drastične mjere u borbi za zdrav zrak. Ministar za infrastrukturu Graziano Delrio u razgovoru za Corriere della Sera najavio je pravu „energetsku revoluciju“ zamjenom starih lokalnih vlakova novima (oko 1600 novih vlakova), gradnjom većeg broja biciklističkih staza u gradovima, uvođenjem električnih automobila i ekološki čistijih peći za centralna grijanja, otklanjanjem gradskih autobusa koji zagađuju itd. Zasad u Italiji stanovnici gradova udišu zagađen zrak.

>> Sarajevo se guši u smogu i prašini, vlasti proglasile uzbunu

>> Talijanski grad zabranio pizze iz krušne peći

Komentara 7

VG
Veseli Gost
01:16 30.12.2015.

Konacno potvrda kakov veliki je Tito bio genialac. Nakon vise od 35 godina od titove smrti, talijani shvatili kako je Tito bio genij i uveo par, nepar za dobrobit zdravlja gradana

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
00:40 30.12.2015.

Sjetih se Milke Planinc

AB
abdulah
00:44 30.12.2015.

svaka čast, neki će se prestat ismijavat našoj povjesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije