Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje za ratni zločin

Milan Španović osuđen, ali pušten na slobodu jer je kaznu već odslužio

španović
Nikola Čutuk/PIXSELL
13.11.2009.
u 14:42

Budući da mu je u vremensku kaznu uračunato vrijeme provedeno u zatvoru i pritvoru u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj, kaznu je odslužio, pa mu je ukinut pritvor i pušten je na slobodu.

Milan Španović, koji je još ratne 1993. godine na Okružnom sudu u Sisku u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, u ponovljenom je postupku za isto kazneno djelo, nakon izručenja iz Velike Britanije u kolovozu ove godine, na Županijskom sudu u Sisku nepravomoćno osuđen na tri godine i pet mjeseci.

Utvrđen napad na sela
Kada je uzeto u obzir vrijeme provedeno u zatvorima i pritvoru, vremenska mu je kazna istekla upravo na današnji dan, pa mu je istodobno ukinut pritvor i Španović je pušten na slobodu.

– Nedvojbeno je za dokaznog postupka utvrđeno da je optuženik sudjelovao u napadu na hrvatska sela kod Gline, da je sudjelovao u rušenju, granatiranju i paležu kuća Hrvata, protjerivanju nemoćnih civila te pljački. Za ta djela nije bilo materijalnih dokaza, nego se sud vodio verbalnim izjavama svjedoka. Iako je zakonom za to djelo zaprijećena minimalna kazna pet godina, osuđuje se na blažu kaznu – obrazložila je predsjednica sudskog vijeća Snježana Mrkoci.

Napomenula je kako prijašnja presuda ne služi na čast hrvatskog pravosuđa jer je donesena u posebnim ratnim uvjetima, koji su utjecali na svijest ljudi.

I branitelj za optužnicu
Tada je čak i branitelj po službenoj dužnosti 19 optuženih, podržao optužnicu, a postupak je bio pun propusta i pogrešaka. Zbog toga je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku iniciralo, a Vrhovni sud odobrio, obnovu postupka po novom Zakonu o kaznenom postupku.

Na nelogičnosti u prijašnjem postupku upozorili su i branitelji optuženog Silvije Degen i Antonio Kaleb, koji su u završnoj riječi tvrdili da kazneno djelo protiv čovječnosti nije dokazano, pa su tražili oslobađajuću presudu.

Ključne riječi

Komentara 66

GE
generaly
18:29 14.11.2009.

Da je Engleska (ne UK kao cjelina) neprijateljska država, to smo znali. Ali da naše pravosuđe oslobađa tog čovjeka isti dan kada mu se donosi nova presuda , toliko je jadno da mi nije jasno kako ti suci i profesionalnono i ljudski i domoljubno mogu živjeti sa sobom.

MA
MaloMisto
11:33 16.11.2009.

cemu sluzi minimalna kazna ako se moze dosuditi i m anja kazna? Jos jedna pravosudna glupost.

OB
-obrisani-
15:32 13.11.2009.

Pravda je spora , ali efikasna što se u ovom slučaju iz priloženog da videti, ovako izgleda kada pravo moderno pravosuđe odlučuje na osnovu pravih dokaza i ne podleže nikakvim pritiscima šatro patriota !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije