Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Miklenić je u pravu da Hrvatska po Ustavu nije ‘sekularna’ država

Svi koji Hrvatsku pretvaraju u “sekularnu državu” ugrožavaju joj neutralnost i pretvaraju je u ideološku državu
27. kolovoza 2017. u 21:23 224 komentara 20461 prikaza
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Brojni su mediji prenijeli stav koji je glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić iznio u komentaru pod naslovom “Hrvatska nije ‘sekularna’ država”. Iako ga nije spomenuo, prepoznato je da polemizira i sa stavom koji je bivši predsjednik države Ivo Josipović iznio na svom Facebook profilu kad je u sklopu kritike količine vjerskog programa na HRT-u ženi koja se s njim nije složila uzvratio: “Hrvatska je sekularna zemlja. Nije katolička džamahirija.”

Pozivajući se na ustavno jamstvo jednakosti u pravima i slobodama, neovisno o spolu, jeziku, vjeri i inim različitostima, Miklenić zaključuje da nam to nikako ne daje za pravo tvrditi kako je Hrvatska “sekularna” kao ni da je “konfesionalna” država.

Svima ista prava i obveze

“Naime, država, kao država, da bi stvarno bila demokratska, mora biti neutralna i jamčiti svim građanima, bez obzira na sve razlike među njima, jednaka prava i obveze. Stoga svi koji Hrvatsku pretvaraju u ‘sekularnu državu’ ugrožavaju njezinu neutralnost i pretvaraju je u ideološku državu”, piše Miklenić inzistirajući na tomu da se hrvatsko društvo, osobito političari i mediji, oslobode nametanja vjernicima, kao velikoj većini u hrvatskom društvu, “svakoga sekularizma, a osobito onoga koji ima svoje korijene u komunističkoj ideologiji”.

Tri modela za Crkvu i državu

Miklenić zaključuje kako i sekularisti imaju pravo na svoje uvjerenje i njegovo javno iznošenje, “ali nemaju pravo dovoditi u pitanje ravnopravnost i jednakost pred državom vjernika i njihova građanska i vjernička prava, koja nisu, kako bi to sekularisti htjeli, samo osobna i privatna, nego su i društvena i javna” pa je stoga i prozivanje HRT-a zbog količine vjerskog programa na vjerski blagdan potpuno neutemeljeno, piše Miklenić.

Ivo Josipović, bivši predsjednik države DAVOR IVANKOVIĆ Napadom Josipovića na Crkvu počela bitka za Pantovčak

Jesmo li dakle, prema Ustavu, sekularna država ili nismo, tko je u pravu – Josipović ili Miklenić? I prije nego što su oni progovorili na tu temu, još u studenome 2016., u povodu istraživanja o vjeronauku u Hrvatskoj, na tu je temu doc. dr. Frane Staničić, koji na Pravnom fakultetu u Zagrebu predaje kolegij Religija, pravo i društvo, za Večernji list rekao:

“U svijetu postoje tri modela, prvi je model jedinstva Crkve i države pa postoji državna crkva kao u V. Britaniji, Danskoj... Drugi je kooperacijski model, prevladavajući u Europi, u koji spadamo i mi te Italija, Njemačka, Španjolska... Treći je model stroge odvojenosti Crkve od države koji praktički vrijedi samo u Francuskoj, u kojoj vjeronauk nije u školama jer je ona apsolutno sekularna država. Pogrešno je izjednačavati sekularnost u Francuskoj i Hrvatskoj jer mi nismo sekularna država u smislu stroge odvojenosti Crkve od države kao Francuska. U nas se često ističe čl. 41. Ustava i st. 1. koji kaže da su država i Crkva odvojene, a zanemaruje se 2. st. istog članka kojim je propisana obveza države da štiti i pomaže vjerskim zajednicama”, istaknuo je tada Staničić.

Prema tomu, Miklenić je u pravu, a ne Josipović. Uostalom, da nije tako, ne bismo imali Vatikanske ugovore, crkveni brak, vjeronauk u školama, Vojni ordinarijat, sudske vlasti ne bi imale obvezu prethodnog obavještavanja crkvenih vlasti o istrazi nad klerikom...      

'Rubensova slika nastala po uzoru na Tizijanovu Adam i Eva' pitanja, pitanja Glas Koncila čitatelju: Ne, u raju nema seksa! Ivan Miklenić Tjedna inventura Je li glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić pritajeni suradnik ljevice!? Ivo Josipović Darko Pavičić Josipovićevi birači katolici zaslužili 
su da im se ispriča
Hrvatski Telekom
VODEĆA MREŽA
Hrvatski Telekom ovojio novu prestižnu nagradu: 'Korisnici su oduševljeni'
Astellas d.o.o.
BUDITE ODGOVORNI
Ovo je pregled koji bi svi muškarci stariji od 40 godina trebali obaviti, radi se o tihoj bolesti
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • EldersRealm:

  Ovo je razvlacenje definicije sekularizma do beskonacnosti... Neka se Yusipovic i Miklenic prvo dogovore sto svaki od njih smatra sekularizmom pa neka onda raspravljaju. Cinjenice su da crkva po Ustavu ne moze obnasati niti sudjelovati u vlasti ili biti u ... prikaži još! drzavnom aparatu na bilo koji nacin, kao sto je cinjenica i da svecenici mogu propovijedati o cemu zele, pa tako i o politici, jer im to Ustavom nije zabranjeno, cak naprotiv. Onaj tko im to brani krsi Ustav jer je sloboda govora zagarantirana, osim u specificnim situacijama, a to nije politicki govor svecenika u crkvi. Neovisnost i ljudska prava sa sekularizmom veze nemaju. Religijski program na TVu sigurno ne ugrozava sekularizam drzave jer nitko nije prisiljen gledati emisije o religiji. Tu nema govora o sudjelovanju crkve u vlasti, osim sto Yusipovic ocito sudi po sebi, jer smo ga u Radmanovo vrijeme jahanja po HTVu i zivcima Hrvata gledali svaki dan u dnevniku po barem 15 minuta dok je bio predsjednik. Bas se pravi nasao kritizirati HRT.

 • skblzzzz:

  Nisu u pravu ni jedan ni drugi. Hrvatska uopće nije država nego klanovsko-mafijaška tvorevina sa svojim "predsjednikom", "saborom", "vladom", "sudovima" i drugim elementima koji daju privid države, a zapravo su servis kriminalcima koji su zaposjeli ovaj teritorij.

 • Deleted user:

  Miklenić je obrazovan covjek a ivo sve sto ima dala je partija.