Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Seyed Ali Riyaz o iranskom nuklearnom programu

Mete svi koji podrže SAD u napadu na Iran

svi-mete-txt.jpg
import
27.04.2007.
u 16:07

Tijekom nedavnog petodnevnog boravka iranske parlamentarne delegacije u Hrvatskoj, na čelu s dr. Alijem Riyazom, predsjednikom Iranskog parlamentarnog suda i članom komisije za nuklearnu energetiku, iranski parlamentarci posjetili su Zagreb i Dubrovnik te se sastali s predsjednikom Mesićem, potpredsjednikom Sabora Matom Arlovićem i s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice Ševkom Omerbašićem. U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list šef iranske parlamentarne delegacije dr. Riyaz govorio je o izjavi iranskog predsjednika Ahmadinejadij o tome da Izrael treba uništiti, o tome da Iran, unatoč sankcijama i prijetnjama, nema namjeru odustati od obogaćivanja urana te da će u slučaju vojne intervencije SAD-a na njihovu zemlju svi američki ciljevi u svijetu biti napadnuti.  

* Vaš je predsjednik nedavno svečano objavio početak proizvodnje nuklearne energije. Dokle ste stigli u proizvodnji i koliko daleko ćete ići s obogaćivanjem urana?
 Stigli smo do industrijske proizvodnje, a to znači da napredujemo prema planu. Krajnji cilj obogaćivanja urana jest mirnodopsko korištenje, u medicini i poljoprivredi. Obogaćivanje urana nastavit ćemo dokle god ne dobijemo nuklearno gorivo za naše potrebe, ali uvjeravam vas, sve u okvirima zakona i propisa međunarodne zajednice.

* Znači li to da vas ni sankcije UN-a, a ni moguća vojna intervencija SAD-a, neće prisiliti na odustajanje od planova vezanih uz obogaćivanje urana?  
 Iran je islamska zemlja koja živi na načelima pokojnog imama ajatolaha Homeinija čiji su jedini ciljevi bili borba protiv zla i tlačitelja. Kao njegova djeca, naučili smo da nikad ne smijemo pokleknuti pred pritiskom i ucjenom, a američke se vojne intervencije ne bojimo jer oni ionako već više od dva desetljeća vode tihi rat protiv nas  od embarga, preko zamrzavanja naših silnih milijardi dolara, pa sve do huškanja Sadama Huseina na Iran. U tih 28 godina, koliko postoji Islamska Republika Iran, već smo ratovali i s Amerikom, ali i s drugim zemljama, pa vas ne treba čuditi što ne strahujemo od takvih prijetnji. Nas optužuju da razvijamo nuklearno naoružanje, a upravo njime su nas napadali u prijašnjim sukobima. I sam sam žrtva jednog napada kemijskim oružjem te i dandanas imam zdravstvenih problema. Izrael ima dvjesto bojnih glava i nitko ne radi problem zbog toga. Uvjeravam vas da smo odlučni u svom naumu i da ćemo se suprotstaviti svakome tko nas pokuša napasti. Naša je prednost u tome što smo jedinstveni u pitanju nuklearnih postrojenja, od predsjednika pa do zadnjeg čovjeka u Iranu. Pod vodstvom našeg duhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija ostvarit ćemo svoje ciljeve i nikad se nećemo vratiti na početnu točku.

*  Znači li to da ipak očekujete vojnu intervenciju SAD-a i da ste spremni na nju odgovoriti?  
 Mislim da se SAD ne usuđuje napasti Iran, ali ako se to i dogodi, naravno da smo spremni odgovoriti. Vjerujem da će se u tom slučaju vrlo brzo pokajati jer će svi njihovi ciljevi u svijetu i svaka zemlja koja im bude pružila moralnu ili logističku potporu postati naše mete, što smatramo legitimnim pravom na samoobranu. Vi ste pitali jesmo li spremni na taj rat, a ja vam ponavljam da je Iran osam godina ratovao s Irakom na čelu sa Sadamom Huseinom kojega su podržavali SAD, Francuska, Njemačka i Velika Britanija. Osim naoružanja koje su Iračani dobivali od tih velesila, nije im izostala ni moralna, a ni financijska pomoć. No, mi smo pružili sveti otpor i obranili se uz pomoć vjere i jedinstva. U Iranu i vlada i narod žive isključivo s nadom da jednoga dana postanu Alahovi mučenici.

* Ipak, izjava vašeg predsjednika Ahmadinejada o tome da Izrael treba izbrisati s karte svijeta zabrinula je međunarodnu zajednicu. Prijeti li Izraelu doista opasnost od nuklearnog oružja i vidite li vi u toj izjavi razloge zabrinutosti međunarodne zajednice?
 Prije svega, Izrael je ilegalna država koja je okupirala cjelokupni palestinski teritorij. Kad je izjavio da treba uništiti Izrael, predsjednik Ahmadinejad samo je ponovio riječi imama Homeinija koji je svojedobno rekao da je Izrael opasan karcinom koji treba uništiti. Pitam vas: a zašto vi mislite da je nemoguće izbrisati Izrael i vratiti Palestince na njihovu zemlju?! Pa gdje je danas Sovjetski Savez?! Gdje je Jugoslavija?! Nema ih, nema ni njihovih zemljovida. Uvjeren sam da će se jednoga dana isto dogoditi i s Izraelom, ali naglašavam, nama ne treba nuklearno oružje da bismo uništili Izrael, on će biti uništen i bez njega. Osim toga, sve je to tako licemjerno. Zašto međunarodna zajednica nikad nije postavila pitanje Izraelu zašto se u srpanjskom ratu prošle godine u Libanonu koristio bojnim otrovima?!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije