Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mesić u Izmiru: Svijet mora spriječiti nastajanje financijskih kriza

03.11.2008.
u 12:12

Svijet bi trebao spriječiti mogućnost nastajanja novih financijskih kriza, a izlaz bi mogao biti u razvoju i socijalnoj državi, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u ponedjeljak u Izmiru, na 9. gospodarskom forumu "Sjeverna i južna Europa", dodajući da je suradnja zemalja regije od velike važnosti za stabilizaciju jugoistoka Europe te Europe općenito.

Forum su otvorili turski predsjednik Abdullah Guel te predsjednik Instituta za europske poslove Juergen Gramke.

- Suradnju zemalja regije, i to šire regije, smatram nezaobilaznim čimbenikom stabilizacije ne samo jugoistoka Europe, nego Europe uopće - kazao je Mesić dodajući da u današnjem svijetu globalizacije niti jedna regija ne može biti izolirana.

Današnji svijet jest globaliziran, nastavio je, ali neoliberalni model se potrošio, a "nametanje jednoga jedinog, kvaziuniverzalnog modela demokratskog ustroja svim zemljama pokazuje se ne samo neprihvatljivim, nego i neprovedivim".

Nakon aktualne financijske krize u svijetu treba nam "nova koncepcija međunarodnih odnosa - u prvome redu gospodarskih, ali ne i samo gospodarskih", rekao je Mesić.

- Želio bih da i s ovoga sastanka u svijet ode poruka kako je pravo, ali i dužnost svake zemlje da sudjeluje u koncipiranju svijeta sutrašnjice - rekao je Mesić ističući da se taj svijet neće moći izgraditi ako u njegov koncept "ne ugradimo snažno izraženu socijalnu notu".

- Nužno je da izgradimo takav svijet u kojemu se neće događati krize koje, doduše, imaju svoje izvorište u jednoj zemlji, ili možda skupini zemalja, ali koje se potom preliju na cijeli svijet - dodao je i rekao kako treba prevladati jaz između bogatih i siromašnih te poticati razvoj i socijalnu državu.

Za regiju je važno, nastavio je hrvatski predsjednik, da izbjegne najteže posljedice udara kriza koje potresaju svijet.

- Jačanjem naše uzajamne gospodarske suradnje mislim da možemo ublažiti posljedice aktualnih kriza - zaključio je Mesić.

Moderator drugog dijela foruma bio je bivši predsjednik Europske komisije Jacques Santer, koji je nakon Mesićeva govora rekao kako se raduje što će Hrvatska uskoro postati punopravna članica EU.

Hrvatski predsjednik govor je održao u drugom dijelu foruma, kada je govorio i crnogorski predsjednik Filip Vujanović i tada istaknuo potrebu jačanja gospodarske suradnje regije.

Vujanović je rekao da su najveća strana ulaganja u regiji u prošloj godini bila u Crnu Goru, koja je zabilježila ulaganja viša od milijardu eura.

(Hina)


Mesić i Guell: Hrvatska i Turska dijele poglede na EU i stanje u regiji

Hrvatska i Turska imaju gotovo identične stavove u vezi europskog udruživanja, a dvije zemlje dijele i isto mišljenje u vezi stanja u regiji, rekao je u ponedjeljak u Izmiru nakon sastanka s turskim predsjednikom Abdulahom Guellom hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. - U razgovoru smo iznijeli svoje stavove i mogu reći da su oni identični u vezi europskog udruživanja, kao i u vezi stanja u regiji - kazao je Mesić.
Dvojica predsjednika razgovarali su i o stanju u BiH, te o Srbiji i Kosovu. - Pitanje BiH mora se do kraja riješiti, jer ona mora funkcionirati kao svaka dobro organizirana zemlja - rekao je hrvatski predsjednik. Guell i Mesić suglasili su se i o potrebi "dekosovizacije Srbije", te istaknuli da se Srbija treba priviknuti živjeti bez Kosova, a i Kosovo se mora priviknuti da živi samo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije