Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'HRVATI MEET SCHÖNBRUNN'

Među mnoštvom uglednika na 68. Hrvatskom balu u Beču i potpredsjednik Hrvatskog sabora Reiner

Hrvatski bal Gradišćanskih Hrvata
Foto: Snježana Herek
1/6
18.01.2015.
u 14:17

'Povijesna i kulturna povezanost Hrvatske i Austrije itekako se osjeti i evidentna je', ustvrdio je predsjednik Hrvatskog sabora

Pod geslom „Hrvati meet Schönbrunn“ u subotu navečer u nazočnosti oko 1.100 posjetitelja te visokih hrvatskih i austrijskih uzvanika u Parkhotelu Schönbrunn u Beču održan je 68. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata. Otvorio ga je Tibor Jugović, predsjednik Hrvatskog centra i Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva u Beču, organizatora bala, nakon uvodnog spleta hrvatskih narodnih pjesama u izvedbi „Blue Danube Orkestra & Družica“.

„Bal je najznačajnija manifestacija gradišćanskih Hrvata i izraz njegovanja i očuvanja gradišćansko-hrvatske tradicije, vlastitosti i jezika stoljećima“, rekao je Jugović posebno zahvalivši političarima, veleposlanicima i drugim uglednicima iz Hrvatske i Austrije te susjednih zemalja na nazočnosti na ovogodišnjem Balu. Među njima, između ostalih, bio je i potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner. „Gradišćanski Hrvati, kao značajna hrvatska nacionalna manjima koja je stoljećima uspjela sačuvati narodnu vlastitost, tradiciju, kulturu i materinski jezik istodobno predstavlja bogatstvo kako za austrijsku tako i za hrvatsku kulturu“, rekao je Reiner za Večernji list, nazvavši Bal „veličanstvenom manifestacijom zajedništva“ koja je okupila ne samo gradišćanske Hrvate iz Austrije, nego i iz zemalja u austrijskom susjedstvu, Slovačke, Mađarske, Češke, brojne predstavnike hrvatske dijaspore u Austriji te uglednike iz političkog i kulturnog života Austrije i Hrvatske.

„Povijesna i kulturna povezanost Hrvatske i Austrije itekako se osjeti i evidentna je“, ustvrdio je predsjednik Hrvatskog sabora istaknuvši kako RH kao članica EU-a mora učiniti „puno više na povezivanju hrvatske dijaspore s maticom Domovinom“. I to, kako je napomenuo kroz „win-win“ situacije i poslovne interese od obostrane koristi. „Hrvatski bal je dokaz briljantne suradnje gradišćanskih i svih ostalih Hrvata“, rekla nam je predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Darija Krstičević. Istaknula je kako je tu prekograničnu suradnju moguće iskoristiti i za projekte koje se financiraju iz fondova EU. „Ovogodišnji bal gradišćanskih Hrvata ima snažan međunarodni karakter, kao nikada prije, a potvrda tome je i dolazak čitavog niza eminentnih gostiju i visokih uzvanika, među kojima je i predsjednik Sabora, akademik Reiner“, rekao je hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota.

Foto: Snježana Herek

Dogradonačelnica grada Beča Maria Vassilakou je rekla da ju uvijek iznova veseli doći na Hrvatski bal, među srdačne i drage Hrvate. „Bal je potvrda da hrvatska zajednica pripada Beču i da njegov povijesni dio“, rekla je Vassilakou. Dodala je kako hrvatska zajednica ima „vrlo mnogo kreativnog potencijala i poduzetničkog duha, mnogo obrazovanih ljudi i znanstvenika, što sve zajedno mnogo doprinosi da je Beč danas cijenjena metropola“. „Hrvatska je za Austriju zemlja partner s kojom nas vežu izuzetno dobri bilateralni odnosi na svim razinama“, rekao je za Večernji list glavni tajnik austrijskog Ministarstva za Europu, integracije i vanjske poslove Michael Linhart, napomenuvši kako ove dvije prijateljske i povijesno povezane zemlje „unutar EU vežu još viši i kvalitetniji zajednički interesi“.

Među nazočnim uglednicima iz kulturnog, diplomatskog, političkog i gospodarskog života Austrije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Italije i drugih država bili su, između ostalih, i austrijska veleposlanica u RH Andrea Ikić-Böhm, veleposlanici RH u Mađarskoj i Slovačkoj Gordan Grlić-Radman i Jakša Muljačić, veleposlanica Grčke u RH Elena Gerokostopoulou, predsjednik gradišćanskog Sabora Gerhard Steier, šef ureda u austrijskom Saveznom kancelarstvu Manfred Matzka, bivši austrijski ministar poljoprivrede i aktualni zastupnik u austrijskom parlamentu i voditelj Parlamentarne skupine za odnose Austrije i Hrvatske Niki Berlakovich, bivši austrijski ministar obrane Norbert Daraboš zastupnica u Pokrajinskom parlamentu Beča Anica Matzka-Dojder, tajnica za iseljeništvo HDZ-a Margareta Mađarić, Milan Bošnjak iz MZOS-a RH i mnogi drugi. Nastavljajući tradiciju prijašnjih balova, i ovaj bal ponudio je gostima bogat i raznovrstan glazbeni program do sitnih jutarnjih sati. Kroz program je sjajno dvojezično vodio voditeljski par Katarina Tyran iz Beča i Frano Ridjan iz Zagreba. Goste su zabavljali Željko Krušlin i sastav Latino iz Zagreba, sastav „Pax“ iz Gradišća, Bigband Sigi Feigl, tamburaški sastav „Koprive“ iz mađarskog Petrovog Sela, sastav moliških Hrvata s juga Italije „KroTarantata“, „Ferkovci“ iz Slovačke, „Tamburica“ Cindrof u Gradišću, te „Santa Cruz“, iz Križevaca. Ponoćna atrakcija bila je Mlada glumačka inicijativa iz Mjenova u Gradišću s izvedbom ulomaka iz mjuzikla „My Fair Lady“, a potom je uslijedila tradicionalna moliška kvadrilja.

>> U Beču održan 21. Hrvatski bal, O. Dragojević sve podigao na noge

Komentara 14

Avatar docCL
docCL
18:02 18.01.2015.

Zasto Austrijanci nisu pozvali podpredsjednika Sabora Stazica zvanog sedam kuna? Mozda zato jer ce ici na prvu trubu Dragaceva.

AN
antonelić
19:05 19.01.2015.

svaka čast akademiku reineru, pohodio bal u beču . ... da li će ići na koncert u salzburg ... svira se mala noćna muzika na trgu dr.ive ispred okružnog zatvora..

SA
santos008
00:33 19.01.2015.

''Kukurikavci ''su napustili festu ,kad su vidili da ni nakon pola sata nije odsvirano ni jedno ''Zikino kolo''

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije