Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ni njemu nije jasno

Međimurskog župana zakon natjerao da si - poveća plaću!

Matija Posavec
Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
19.07.2015.
u 22:17

Nije puno, ali...
 Sadašnjih 22.078 kuna bruto manje je od minimuma pa se diže za 16,85

Puno se već pisalo o (pre)velikim plaćama dužnosnika, od zastupnika preko ministara do župana, gradonačelnika i načelnika, no iz Međimurja stiže doista neobična vijest. Župan Matija Posavec morao si je povećati plaću jer mu je bila premalena. Na to ga nije natjerala nužda – kredit u francima, primjerice – nego zakon!

Vjerojatno već u kolovozu iz županijskog će proračuna za njegovu plaću biti isplaćeno točno 16,85 kuna bruto, ili nekoliko kuna neto, više nego što je primao dosad. A dosad je to bilo oko 12.700 kuna, što je, inače, najmanja plaća među hrvatskim županima.

Promjena koeficijenta

Priča ide ovako: Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisao je ograničenja plaća župana, gradonačelnika, načelnika i njihovih zamjenika pa se tako plaća župana i gradonačelnika velikog grada i grada sjedišta županije bez uvećanja za radni staž ne smije odrediti u iznosu većem od umnoška koeficijenta 6,42 i osnovice za izračun plaće državnih dužnosnika. Koeficijent za župana, prema odluci Skupštine Međimurske županije iz 2010. godine, iznosi 9,03, a pomnožen s osnovicom od 2445 kuna, po kojoj se dosad obračunavala plaća, daje 22.078 kuna bruto, što je manje od zakonski dozvoljenog iznosa.

– Nije ni meni posve sve to jasno, ali bila je mogućnost da povećamo osnovicu ili koeficijent. Kako je na snazi moja odluka da povećanja plaća ne može biti, odlučili smo se za promjenu koeficijenta – objašnjava Posavec.

Zamjenicima niže

I plaća njegovih zamjenika bila je manja od dozvoljene. Ministarstvo uprave 10. lipnja poslalo je mišljenje da lokalni dužnosnici imaju pravo na veću plaću, putne i druge troškove, dnevnice i korištenje službenog automobila. Prema odluci Vlade, osnovica za državne dužnosnike je 3890 kuna, i znatno je veća od one koja se dosad primjenjivala za dužnosnike Međimurske županije. Stoga je župan predložio, a Županijska skupština prihvatila, da njegov koeficijent bude 5,68, što pomnoženo s osnovicom od 3890 daje 22.095 kuna bruto, 16,85 kuna više nego dosad.

Promijenjen je i koeficijent za zamjenike, koji sad iznosi 4,80, pa im je plaća 18.672 kune, odnosno 7,80 kuna – manje. Jer kad se tome doda uvećanje za radni staž od pola posto godišnje, zadovoljavaju zakon. Županijska skupština, inače, ovih je dana ukinula i pravo župana na jubilarne nagrade, regres i drugo, koje ni jedan međimurski župan unatrag desetak godina, za razliku od nekih drugih kolega, ionako nije ni koristio. No sad je to i formalno uvršteno u službenu odluku.

>>Županije zaposlile 276 službenika, za plaće još 30 mil. kn

Komentara 12

TH
than
23:36 19.07.2015.

Nasa blazena kukulele koalicija. Ovo je vjerojatno isto dio plana 21.

DA
Djeca_Arbata
01:14 20.07.2015.

U Međimurju čudni ljudi...u hrvatskoj utvrdi, u Čakovcu, gdje su nekad stolovali i vladali Zrinski, vladari i čuvari Hrvatske...najveći vitezovi...sada mali miševi kolo vode i ljudima laži nude...za šaku Judinih škuda spremni su se prodati...

Avatar dmitarX
dmitarX
22:25 19.07.2015.

Naravno...jer, pada u tom slučaju 'zakon'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije