Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNIN Gospodarska zona u (ne)milosti Ministarstva kulture

Medicinski otpad prijeti rijeci Krki i gradu Kninu

12.06.2009.
u 16:39

Gospodarska zona Preparandija, uzdanica ekonomskoga procvata Knina i okolice, svečano je otvorena u sklopu proslave Dana grada Knina 2007.

Preventivna zaštita
Dvije godine kasnije privrednici koji su se u međuvremenu uselili došli su u opasnost da im tamo bude zabranjena dalja djelatnost! Ministarstvo kulture je 2. listopada 2008. donijelo rješenje kojim je cijeli kompleks Preparandije stavilo pod preventivnu zaštitu i upisan u Registar kulturnih dobara RH, što znači da se tamo ništa ne smije raditi bez odobrenja.

– Riječ je o kompleksu koji se počeo graditi kao učiteljski dom 1925., da bi u njega poslije bila smještena vojska. U ratu je tu bio logor, pa bolnica, a poslije je tek tu smještena učiteljska škola, gdje je obrazovanje stjecao i naš slavni pisac Ivan Aralica, koji je sjećanja na Preparandiju opisao u romanu “Okvir za mržnju” – ispričao je šibenski pravnik Nikola Dobrić, koji se čitajući Araličin roman, vruće zainteresirao za proučavanje povijesti i zaštitu kompleksa te je na adrese svih mjerodavnih institucija odaslao upozorenja o nastavku devastacije kulturnog dobra.

Obraćao se i Gradu Kninu različitim molbama, ali Poglavarstvo, tvrdi Dobrić, taji čak i kupoprodajne ugovore kojima su objekti Preparandije prodani poduzetnicima.

Nakon što je Ministarstvo kulture Preparandiju stavilo pod zaštitu, Grad je česticu na kojoj je kompleks rascijepio na deset novih čestica, čime je, kaže Dobrić, izigrana odluka o zaštiti. Međutim, Uprava za zaštitu kulturne baštine je 28. lipnja dala objašnjenje kako sve čestice nastale cijepanjem i dalje imaju svojstvo zaštićenog dobra.

Otpad u čaši vode
– Što je najgore, jednu od novih čestica Grad Knin prodao je tvrtki “Primula Compani” koja namjerava urediti pogon za dezinfekciju medicinskoga otpada, a budući da je u blizini rječica Orašnica, otpad će na kraju završiti u čaši vode Šibenčana – upozorava Dobrić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije