Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrana je trik?

Markov trg: Politička satira na razini dječje televizije Kockica

Markov trg
Foto: RTL televizija
1/3
25.08.2014.
u 21:06

Previše je karikiranja i nekakva umjetnog i bezrazložnog kreveljenja

Konačno je prikazana pilot-epizoda humoristične serije Markov trg. Nije baš uobičajeno da se emisija prikazuje na komercijalnoj televiziji, dok se scenarist i donedavni vlasnik producentske tvrtke koja ju je “izgradila”, za one koji ne znaju to je Saša Runjić, priprema za preuzimanje direktorske funkcije na javnoj televiziji.

No to nikako nije jedini teret koji nosi ta serija.

Dojmljivi detalji

Ako ima i zrnce istine u tvrdnjama istaknutih protagonista da se netko bojao prikazati taj uradak zato što beskompromisno secira politiku i društvo, pogotovu Vladu i Sabor, onda zaista živimo u jadnoj zemlji. Iako nemam bog zna kako visoko mišljenje o našoj političkoj eliti, svejedno mi je teško zamisliti da je ona tražila da se serija bunkerira. Toliko glupi ipak nisu.

Stoga sam uvjeren da je priča o političkoj zabrani zapravo neuspjeli marketinški trik. Iako se u pilot-epizodi mogu naći neki dojmljivi detalji, bojim se da cijela izvedba ne zaslužuje prolaznu ocjenu. Markov trg ima nepopravljiv nedostatak zato što je njegova najslabija karika Tarik Filipović koji ima glavnu ulogu.

On glumi Marka Crnogaću, državnog tajnika za opće poslove koji koristi političku funkciju kako bi “jamio što se dade jamiti”. Problem je u tome što je scenarist Saša Runjić karikirao glavni lik do neukusa, a onda se na to nakalemila neuvjerljiva Filipovićeva gluma. Iako nisam umro od srama dok sam ga gledao i onda mijenjao program da se zaštitim od nelagode kao što je to učinio jedan duhoviti kolega, moram priznati da nisam ni uživao.

Foto: RTL televizija

Tarik Filipović solidan je zabavljač i odličan voditelj kvizova, ali još čekam potvrdu da je barem solidan glumac. Previše je tu karikiranja i nekakva umjetnog i bezrazložnog kreveljenja. Njegova izvedba više izaziva sažaljenje nego opuštajući osmijeh. Slično se osjećam kad gledam Mustafu Nadarevića u seriji “Lud, zbunjen, normalan”. No za razliku od Filipovića, veliki Nadarević može se prisjetiti svojih briljantnih, rekao bih oskarovskih uloga.

Vjetrovi u kupaonici

Ponavljam, ima u Markovu trgu i dobrih stvari. Sasvim se solidno snašao Željko Königsknecht u ulozi korumpiranog premijera, dok je Emir Hadžihafizbegović uobičajeno izvanredan. Možda bi RTL mogao razmisliti o tome da tu seriju otkupi za svoju televiziju Kockica koja je namijenjena djeci. Uvodna scena s Tarikom Filipovićem u kupaonici u kojoj pušta vjetrove mogla bi upaliti kod najmlađe publike. No briga djecu za politiku i Markov trg...

>>Saša Runjić novi ravnatelj programa HRT-a

>>Vlada razmišlja da cijenu TV pretplate sreže za pola?

>>HTV prodao novinarsku dušu radi promidžbe Sarajeva

Komentara 33

BR
brodludjaka
23:11 25.08.2014.

Tarik je glumac koliko i svatko drugi. Nije dobar ili mu je izbor uloga loš. To bi on trebao znati. No on svakako nije preporuka ni za gledanje filma ili serije ni za gledanje kviza. Mislim da je dosadan i predvidljiv.

AL
Alkana
21:48 25.08.2014.

Hvala Bogu nemam želju gledati domaće serije. Najgluplje od najglupljeg - Naša mala klinika, Lud, zbunjen.... i meni je neugodno dok gledam inače predivnog Nadarevića gdje se krevelji i pravi budalu od sebe. Nitko u mojoj obitelji to ne gleda.

Avatar Django
Django
23:49 25.08.2014.

Ne mogu vjerovati da itko Tarika Filipovića smatra dobrim glumcem! I ne mogu vjerovati da netko tek sada,nakon svih njegovih "maestralnih" voditeljskih glumatanja, shvaća da čovjek uopće nema ni štiha a bome niti najosnovnije pristojnosti! Ta meni prisjedne odmah na početku svakog kviza način na koji on sa savakim kandidatom, krajnje nepristojno i isforsirano prelazi "na ti", obasipajući ga neumjesnim "doskočicama", glumeći valjda velikog frajera! Balkan na kvadrat!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije