Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beograd prosvjeduje

Marijana Petir Srbiji: Ne možete promijeniti Stepinčevu svetost!

30.05.2016., Opatija - 13. drvno tehnoloska konferencija u hotelu 4 opatijska cvijeta. Konferenciju je otvorila Marijana Petir. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/4
17.06.2016.
u 14:52

Prosvjedna pisma zbog izložbe o Stepincu u Bruxellesu veleposlanik Srbije poslao je vodećim ljudima EP-a i europučana

Dan nakon što je HSS-ova europarlamentarka Marijana Petir u Europskom parlamentu u Bruxellesu organizirala izložbu i stručnu konferenciju o bl. Alojziju Stepincu, veleposlanik Srbije pri EU Duško Lopandić uputio je prosvjedna pisma vodećim ljudima EP-a i europskih pučana, no Petir u izjavi za Večernji list kaže da ne očekuje nikakvu reakciju EP-a jer Srbija nije članica EU.

– Europski parlament bio je upoznat do najmanjeg detalja sa sadržajem izložbe i dobili smo sva potrebna odobrenja za njeno održavanje jer je život i djelovanje bl. Alojzija Stepinca “čist kao suza”. Potpredsjednica EP-a Mairead McGuinness otvorila je izložbu nazvavši je “svetištem u srcu Europskog parlamenta”.

Dačiću “neshvatljivo”

Sama činjenica da je Radna grupa EPP-a za međukulturalni i religijski dijalog bila suorganizator konferencije o humanitarnom radu bl. A. Stepinca dovoljno govori o podršci europskih pučana ovom projektu – kaže Petir.

U srpskoj prosvjednoj noti tvrdi se da Stepinca “srpski narod i SPC smatraju odgovornim za masovne zločine protiv srpskog i drugog nehrvatskog življa tijekom II. svjetskog rata na području tzv. NDH”. – Neshvatljivo je da se u centru EU otvaraju izložbe nekome tko je sudjelovao u pogromu i u svojoj zemlji bio osuđen na 16 godina zatvora – kaže ministar vanjskih poslova Ivica Dačić. No, cilj izložbe i konferencije u EP-u bio je upravo da se ljudi u EP-u upoznaju s humanitarnim djelovanjem bl. Stepinca i s time da je osuđen na politički montiranom procesu.

Neka se bave sobom

– Za Srbiju bi bilo bolje da se, umjesto prosvjednim notama, počne baviti sobom i svojom domaćom zadaćom ako želi nastaviti svoj europski put. Srbija ne poštuje prava nacionalnih manjina, ne surađuje s Haaškim sudom, rehabilitirala je četničkog vojvodu i zločinca Dražu Mihailovića, a krši i međunarodno kazneno i poredbeno pravo kad si uzima ovlasti malog Haaga – kaže M. Petir u reakciji na prosvjede iz Srbije i zaključuje: – Bl. Alojzije Stepinac za hrvatski je narod i za Katoličku Crkvu već svet! I Srbija to ne može promijeniti.

U srijedu navečer, nakon otvorenja izložbe, Marijana Petir i njezini gosti još su dugo pjevali na domjenku u zgradi EP-a u Bruxellesu (pogledajte video). U četvrtak, uoči početka konferencije o Stepincu, u EP-u je slavljena sveta misa na hrvatskom jeziku koju je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić s pomoćnim zagrebačkim biskupom mons. Ivanom Šaškom. Biskup Košić u prigodnoj se homiliji zapitao što Hrvatska može dati Europi.

- Možemo Europi pokazati svoje svece i blaženike, možemo svojim primjerom izdržljivosti i neslomljivosti poput svetog Alojzija biti primjer i putokaz kako se ni za što na svijetu ne smije izdati savjest, kako se treba braniti dostojanstvo obitelji i da se budućim naraštajima ostave učvršćeni temelji kršćanskog života. Da, Hrvatska u tome može i mora pomoći staroj i umornoj Europi. I trebali bismo više gledati što imamo i možemo dati, negoli što možemo primiti - rekao je biskup Košić. 

 

>> Izložba o bl. Alojziju Stepincu u srcu Europe

>> Kardinal Sarah: Stepinac je uvijek branio vjernike

Komentara 122

HB
hr_bombarder
15:01 17.06.2016.

Marijana hrvatska herojina!

Avatar Linux
Linux
15:31 17.06.2016.

hrvatska je u srpskim medijima svakodnevno na tapeti. velikosrpska ideologija nikada se nije umanjila. treba im skresati na svakom koraku.

ČE
Čestitost
16:12 17.06.2016.

Marijana, više si napravila za našu dragu Hrvatsku i od predsjednice, i od ministra vanjskih poslova, i od svih europarlamentaraca i svih koji su, a nisu, mogli napraviti nešto za Hrvatsku! Bog te blagoslovio!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije