Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronakriza

Marić otkrio zašto oporavak od ove krize neće biti težak kao onaj iz 2008.

Zagreb: Ministar Marić dolazi u Banske dvore
Patrik Macek/PIXSELL
03.06.2020.
u 12:43

Od 1.- 31. svibnja indeks poreznih prihoda je 48, 7 što je pad preko 50 posto na polovici prošlogodišnjih poreznih davanja, kazao je Marić

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da će mirovine biti isplaćene do blagdana Tijelova. Što se tiče fiskaliziranih računa za travanj u minusu su 40 posto, a u svibnju negdje oko 18 posto.

"Kad je krenulo zatvaranje rekli smo da će svibanj biti izazovniji. Od 1.- 31. svibnja indeks poreznih prihoda je 48, 7 što je pad preko 50 posto na polovici prošlogodišnjih poreznih davanja. Treba uzeti u obzir da je vikend u svibnju bio kraj mjeseca. Ipak su brojke bolje, iako neću tu ništa uljepšavati. Prošle godine je 31. bio petak a ove godine je 31. bila nedjelja pa smo imali dva radna dana manje. Kad u gore navedene brojke uključimo i pribrojimo ono što je sjelo u ponedjeljak, onda je indeks poreznih prihoda na razini 60 pa je pad oko 40 posto

Što se tiče fiskaliziranih računa u travanj, u minusu smo bili 40 posto, minus je u svibnju negdje oko 18 posto. Od djelatnosti do djelatnosti postoji razlika. Trgovina na malo je u padu od pet posto. Ono što vidimo u ugostiteljstvu i turizmu je da su indeksi puno niži. Od kada su krenule relaksacije u svibnju zabilježen pad od 60 posto, ako gledate cijeli onda je pad i veći", kazao je ministar financija Zdravko Marić.  

"Šesti mjesec je krenuo. Naša dinamika je manje više definirana, što se tiče rashodovne strane, što se tiče mirovina s njima krećemo, isplatit ćemo do Tijelova. 12. lipnja kreću isplate poreza na dohodak. Projekcija je nešto više od milijardu kuna za isplatu. Lipanj je mjesec za isplatu 4000 kuna potpore", kazao je.

"Oporavak iz ove krize neće biti težak kao onaj iz 2008. godine", kazao je.

Ključne riječi

Komentara 3

BL
blokiranidesnicentar
13:25 03.06.2020.

Zato jer Grčić neće voditi državu !

DU
Deleted user
13:27 03.06.2020.

Neće biti težak jer svi poduzetnici a naročito ugostitelji plaćaju onako kako su prije korone plaćali državi, niti 1% im niste namete smanjili. Ugostitelji nemaju goste, a svi računi im uredno sjedaju na naplatu kakvi su prije bili, niti jednu lipu manji. Dakle njih ste uništili. A vi politička elita, na carskom mjestu s Pupovcem, ste ostali netaknuti i nedodirljivi. O kakvom "oporavku" vi onda uopće pričate?? O čijem oporavku? Nakon što ste ovako bešćutno poduzetnike uništili? Potres i korona razlupali i uništili imovinu, a vi osim u slučaju crvene naljepnice, njima uredno šaljete iste račune kao da ničega nema? Slično su nacisti radili u stranim zemljama dok su na smrt izgladnjivali one pripadnike niže rase s jednom ogromnom razlikom, to što su nacisti radili je dokumentirano kao zločin za sva vremena, a Vas nitko neće dokumentirati, još će masa glasati za vas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije