Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel

Maskota Činči ministru Jakovini predala pismo: Zadržite zabranu uzgoja životinja radi krzna

Makota Činči
Foto: Prijatelji životinja
1/3
16.09.2015.
u 21:05

Maskota Činči odnosno Prijatelji životinja apelirali su protiv uzgoja činčila radi krzna

Ministar Tihomir Jakovina u dopisu Hrvatskom saboru, i prije povjerenstva koje je trebalo odlučiti o tome, napisao je da će izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj dopustiti uzgoj činčila radi krzna, unatoč činjenici da je prošlo osam godina prijelaznog razdoblja, znatnom padu uzgoja te jasnoj volji političara i javnosti. Tim povodom predstavnik činčila, maskota Činči , predala je danas u Ministarstvu poljoprivrede pismo ministru Jakovini, priopćili su Prijatelji životinja.

- Kada je Vaš prethodnik 2006. godine potpisao Zakon o zaštiti životinja kojim je zabranio i uzgoj životinja radi krzna, bili smo zahvalni što se Hrvatska ujedinila i složno stala u našu zaštitu te time pokazala političku i etičku zrelost. Nadale smo se da će nakon 10 godina onoga što nazivate ''prijelaznim razdobljem'' našim patnjama doći kraj. Umjesto toga, doživjele smo novu spoznaju da je čovjek sposoban za najveća zla i da je njegova bešćutnost bezgranična. Netko drugi na Vašem mjestu koristio bi svoju moć i poticao humane i napredne vrijednosti, a ne nezaustavljivu pohlepu ljudske vrste za gomilanjem profita na krvi nedužnih. Kako drukčije objasniti nakanu da se iz zabrane uzgoja životinja radi krzna izuzmu upravo činčile, jedine životinje koje u Hrvatskoj uzgajaju iz tog razloga? Naše pismo proizlazi iz pukog očaja i strave smrti koja nas čeka, samo zato što smo rođene s krznom. Ono što je Vama samo krzno, luksuzni odjevni predmet, za nas znači život. Ono što je nekima moderno ili seksi, nama je samo ono što i jest – oderana koža, mnogi ugašeni nevidljivi životi za koje biste trebali mariti - navodi se između ostalog u pismu Jakovini.

Makota Činči odnosno Prijatelji životinja također mu poručuju da ne vraća ''Hrvatsku među zaostale države kojima je profit nekolicine pojedinaca važniji od vrednovanja života''.

- Nošenje krzna i dodataka od krzna odraz je etičke i ekološke neosviještenosti i krajnje primitivnosti. Jeste li spremni biti zapamćeni kao ministar koji je zbog ljudske obijesti potpisao smrtnu presudu za tako mnogo nas? Ljudi nas vole jer smo male i nježne, i volimo život kao i sva druga bića, te se zgražaju što želite da nas dalje muče i ubijaju radi krzna. Većina uzgajivača ispoštovala je prijelazno razdoblje i prestala je s uzgojem, sve vodeće političke stranke, uključujući Vašu, izjasnile su se protiv uzgoja životinja radi krzna, a i kameno doba odavno je iza nas.

Molim Vas da poštujete volju svojih građana, Vlade i saborskih zastupnika koji su izglasali Zakon o zaštiti životinja, a ponajprije poštujte naše pravo na život jer naše krzno pripada nama! Time ćete dati i velik doprinos zaštiti okoliša. Ne ostavljajte budućnosti krzna s naših oderanih tijela nego ponosno zadržite zabranu uzgoja životinja radi krzna- zaključuje maskota Činči u pismu koje prenose Prijatelji životinja.

>> Prijatelji životinja: Donosi se još jedan prijedlog koji bi trebao ostati u kamenom dobu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije