Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Magazin “Tuđman”:140 stranica, 38 priča, 50 sugovornika

Večernjakov specijal “Tuđman – otac hrvatske države” na kioscima će biti od subote, 16. prosinca 2017., a cijena je 25 kuna. Donosimo i analizu Tuđmanova pobočnika generala Krešimira Kašpara, koji prvi put otkriva precizne podatke o transkriptima
14. prosinca 2017. u 21:02 14 komentara 520 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Od subote, 16. prosinca 2017., na kioscima će se naći Večernjakov specijalni magazin “Tuđman – otac hrvatske države”, koji objavljujemo u povodu 18. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana.

Franjo Tuđman PRVI HRVATSKI PREDSJEDNIK U Splitu obilježena 18. obljetnica smrti Franje Tuđmana

Magazin na čak 140 stranica te u više od 30 članaka, analiza i intervjua obrađuje lik i djelo prvoga hrvatskog predsjednika, s naglaskom na razdoblje od osnivanja HDZ-a i stvaranja hrvatske države do smrti. Autori su Večernjakovi novinari i urednici te povjesničari, a o Tuđmanu govori 50-ak njegovih najbližih suradnika, prijatelja i političkih protivnika.

Jedan od autora je i dugogodišnji Tuđmanov pobočnik general-bojnik u mirovini Krešimir Kašpar, koji je napisao dvije vrlo zanimljive analize. U jednoj donosi prve cjelovite i precizne podatke o zapisnicima sa sjednica koje je održavao predsjednik Republike, tzv. Tuđmanovim transkriptima: koliko ih je bilo u predsjednikovu arhivu, kako su bili označeni i pohranjeni, kako su ih popisivala i razvrstavala čak tri povjerenstva itd., a u drugoj piše o Tuđmanovim generalima i admiralima od 1990. do 1999. godine. Također, u magazinu donosimo svjedočenje Tuđmanova šefa osiguranja Vjeke Brajovića, koji govori o dosad nepoznatim i manje poznatim detaljima vezanim uz sigurnost prvoga predsjednika.

O ondašnjim odnosima u HDZ-u i nesmiljenoj bitki za Tuđmanova nasljednika u velikim intervjuima govore Ivić Pašalić i Vladimir Šeks, a o svom razlazu s Tuđmanom progovorio je Andrija Hebrang, koji otkriva u kakvoj je atmosferi radio kao ministar obrane te zbog čega se u MORH-u bojao za svoj život.

Zanimljivo je, također, što o Tuđmanu danas govori prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith, koji priznaje da je njegova zemlja možda ipak pogriješila što je zaustavila Hrvatsku vojsku u namjeri da osvoji Banju Luku. Tu su i povijesna ekspertiza Davora Marijana o politici prema BiH, priča o izraelskom priznanju, pretvorbi i privatizaciji, prosvjedu protiv gašenja Radija 101, aferi Lepej, povratku imena Dinamo i reprezentaciji... 

FRANJO TUĐMAN Otkrivamo Prvi put cijela istina o Tuđmanovoj bolesti i smrti Kolinda Grabar-Kitarović Obljetnica smrti Predsjednica Grabar-Kitarović: S ponosom se sjećamo prvog predsjednika obljetnica Tuđmanove smrti Prvi predsjednik Na Mirogoju obilježena 18. godišnjica smrti predsjednika Tuđmana
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • megatronman:

  Je li unutra piše da je bio šef FK Partizan, da mu se kćerka zvala Sutjeska, da mu unuk živi u Beogradu, da je upisao svoju viletinu jedan dan prije donošenja zakona koji to zabranjuje, da je odbio spasiti Vukovar, ... prikaži još! da je naše banke dao strancima, da je omogućio Todoriću uništavanje gospodarstva itd itsl. Franjo Tuđman je sve drugo ali nije domoljubni Hrvat.

 • Avatar Sveti_Stavim
  Sveti_Stavim:

  Potrošiti ću 25 kuna ... ... na čevape !

 • Avatar mama mia
  mama mia:

  Otac osuđen za udruženi zločinački poduhvat hvala vam na takvom ocu