Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje u karlovcu

M. Mikiću 30 godina zatvora za ubojstvo Ane Klipe u Plaškom

milan mikić (1)
Foto: K. Štedul-Fabac/PIXSELL
1/3
07.12.2010.
u 09:26

- U potpunosti se osjećam krivim, kazao je Mikić jutros na početku suđenja. Osuđen je za hladnokrvno ubojstvo iz koristoljublja

Milan Mikić (25) proglašen je krivim i nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora za ubojstvo Ane Klipe (88) u Plaškom 30. lipnja ove godine. Presudu je donijelo vijeće Županijskoga suda u Karlovcu kojim je predsjedao sudac Ante Ujević, a suđenje je ekspresno okončano u jednom danu, za samo pet sati. Mjere osiguranja bile su pojačane, Mikić je u sudnicu doveden s lisicama na rukama i nogama, a napetosti su se osjećale i zbog prisutnosti obitelji ubijene žene.

Sudac Ujević u obrazloženju presude naveo je kako je Mikiću nesumnjivo dokazano hladnokrvno ubojstvo iz koristoljublja. Mikić je, prema optužnici, poslije ubojstva uzeo 300 kuna.

Priznao pa se predomislio


Na početku suđenja Mikić je najprije u cijelosti priznao ubojstvo, a na pitanje predsjednika vijeća čini li to bez ikakvih rezervi, odgovorio je potvrdno. Nešto poslije u svojoj obrani iznio je posve drugu verziju događaja. Prema njoj je nesretnu ženu usmrtio Goran Oskoruš, brat njegove nevjenčane supruge, i to tako da joj je nogom stao na vrat. Tvrdio je i da ga je A. Klipa napala sjekirom pa se morao braniti.

– U policiji su me tukli pa sam morao sve priznati. Ovo što sada govorim je istina. Gorana prije nisam spominjao jer mi je zaprijetio da nikad neću vidjeti dvoje svoje djece ako ga optužim – objasnio je Mikić.

Ipak nakon saslušanih svjedoka jedina poveznica između smrti Anke Klipe i Oskoruša bio je posljednji iskaz optuženog.

Tražili ekshumaciju


– Dokazano je, i to bez dvojbe da je starica ubijena i da je iz kuće odneseno 300 kuna. Je li još netko bio u kući s Mikićem nije stvar ovog suda. Činjenica je da je riječ o teškom ubojstvu iz koristoljublja koje je počinjeno krajnje hladnokrvno, a cijeli je događaj iznimno odjeknuo u tom pustom kraju. Na kraju, jedina je olakotna okolnost Mikiću bilo dosadašnje nekažnjavanje. Zato je i kaznena sankcija primjerena djelu – objasnio je sudac Ujević.

Nikola Pavlović, Mikićev branitelj, tražio je dopunu vještačenja patologinje Mire Mlinac Lucijanić u kojem bi se provjerilo je li žena ugušena rukama ili pritiskom noge na vrat. Tražio je i ekshumaciju kojom bi se našle papilarne linije na vratu pokojnice i tako ustanovilo je li ju zadavio njegov branjenik ili Oskoruš. Sudsko vijeće te je prijedloge odbilo.

Komentara 4

MM
Mladen Miletić
12:43 07.12.2010.

25 godina i stvar je riješena. Svatko koji promišlja o kazni neka si samo zamisli da mu je ubijena nemočna starica majka ! I onda neka donese presudu sve ostalo van toga je podlo i nepravedno !

DU
Deleted user
13:41 07.12.2010.

Jedan ljudski život vrijedio je-300 kn. Za ovo je i 30 godina malo.

OB
-obrisani-
17:57 07.12.2010.

bas me zanima jel to djubre cigansko iz uvoza(bih) ili domace?! pobiti govna i gotova stvar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije