Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporni pravilnik

Liječnici na dan u bolnici rade samo 6, a plaćaju im 8 sati rada

\'23.09.2009., Split - Dr. Dujomir Marasovic, ravnatelj splitskog KBC-a i splitski sef HDZ-a, pozvao je sve medije, zainteresirane gradjane Splita, ali i samog gradonacelnika Keruma da u deset sati ob
Leonard Nincević/VLM/PIXSELL
Autori: Diana Glavina, Maja Pejković Kaćanski
10.03.2011.
u 21:00

Ravnatelj splitskog KBC-a: To nije kriminal i krađa! Nisu dobili ništa što nisu zaradili! Samo je nespretno formulirano

Anonimna prijava temeljem koje splitska policija po nalogu Državnog odvjetništva istražuje u KBC-u Split ugovore 79 liječnika koji rade u bolnici i ujedno predaju na Medicinskom fakultetu iznjedrila je problem koji postoji gotovo 40 godina. Ne samo u Splitu nego i u svim KBC-ima, kliničkim bolnicama i medicinskim fakultetima u Hrvatskoj.

Riječ je o liječnicima koji kumulativno rade na dva mjesta. Sedamdeset devet splitskih liječnika potpisalo je ugovor o radu prema Pravilniku iz 1994. po kojem su se obvezali da će u KBC-u raditi svaki dan 6 sati, a da će im se za to plaćati 8 sati. Istovremeno su s Medicinskim fakultetom potpisali ugovor o radu na dvosatno radno vrijeme za koje su također plaćeni.

Ipak su u bolnici 8 sati

– To nije ni kriminal ni krađa ni nemoralno. Sve je po zakonu. Riječ je samo o nespretnoj formulaciji koju treba promijeniti. Predložio sam ministru zdravstva da se rad na medicinskom fakultetu preimenuje u naknadu za sudjelovanje u nastavi. To Vlada uredbom može regulirati – tvrdi dr. Dujomir Marasović, ravnatelj KBC-a Split.

Naglašava kako medicinski fakultet ne može postojati ako nema liječnika iz bolnice, a ni bolnica ne može imati kliničke odjele ako liječnici nisu znanstvenici te ako ne drže nastavu.

– Liječnici nisu dobili ništa što nisu zaradili. De facto rade u bolnici 8 sati, samo je de jure to trebalo nekako papirnato pokriti. Ovo je vruć krumpir star 40 godina – kaže dr. Marasović.

I dr. Matko Marušić, dekan splitskog Medicinskog fakulteta, istog je mišljenja.

– Država to mora riješiti. To je zakonsko i političko pitanje. Klinička nastava odvija se u bolnici. Liječnici nisu preplaćeni. Fakultet ne može postojati tako da ima honorarne profesore. Kod nas nije riješen dvojni radni odnos – poručuje dr. Matko Marušić.

Već dugo upozoravaju

– Zakon nije regulirao odnos kod dvaju poslodavaca. Moramo biti u bolnici da bismo imali licenciju, a medicinski fakultet ne može biti fakultet ako nema 51 posto stalno zaposlenih. Nitko nikome nije ništa ukrao niti uzimao. Radili smo u bolnici 8 sati. Malo nas ima. Liječnici su potplaćeni – kaže dr. Božo Bota, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata u KBC-u Split i član Glavnog odbora HLS-a. Mjesečna naknada za liječnike iz KBC-a Split koji predaju na Medicinskom fakultetu iznosi od 1600 do 4500 kuna. Doista je žalosno da država postavlja pitanja o našemu radu za model plaćanja koji ne samo da nismo mi izmislili već se godinama na nj i upozorava. Pa zar će država sada tužiti državu koja se 40 godina spotiče i ne rješava problem našega plaćanja rada u bolnici i na fakultetu? – pita se dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Davor Miličić.

Komentara 22

DU
Deleted user
22:04 11.03.2011.

Sad su doktori krivi sto umirovljenici imaju 1500 kn. Vjerojatno su krivi i za minska polja. Koji je ovo hrvatski jal. Zavrsite medicinu i pomognite napacenom hrvatskom narodu.

DU
Deleted user
22:05 11.03.2011.

u Njemačkoj specijalist početnik ima plaću 5700 eura...... bio na internetu

DU
Deleted user
22:00 11.03.2011.

banana, moja opaska o istocnoj njemacko je je bila ironija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije